4 ohm çıkışında hat trafosu var. Aynı zamanda 4 ohm çıkışına paralel kablolar bağlanarak 4 ohm çıkışına verilmiş.
Bilgiler için teşekkürler hoparlör gücü anfiyi aşsa ne olacak ki. Anfi 250 watt ise hoparlör toplam gücü 300-350 watt arası olsa 250 watt kadar güç alırız ben burayı yanlış mı biliyorum? Hoparlör gücü anfi gününü altı olması durumunda hoparlörler yanar hoparlörlerin empedansı amfi empedansının altında olsa amfi yanar diye biliyorum?
Merhaba, Öğretmen27 Hocam; bu konuyu aslında çok doğru olarak biliyorsunuz, ancak bazı detaylarda bazı eksiklikler ve bazı karışıklıklar da olmuş, konu anlatılırken. Bu yüzden konu çorba olmuş, arapsaçına da dönebilmiş. Bu çorbayı biraz ben de karıştırabilmış olayım, bakalım en sonunda düzlüğe çıkabilecek miyiz? Veya bu konu örneklemeler fazla yapılamadan kaba hatlarla anlatılmaya çalışılırken istenmeden de böyle olmuş, öyle diyelim. Ayni konuyu benim ağzımdan da bir dinleyin, doğrusuna (bilimde tek doğru vardır, birden fazla doğru da yoktur, bildiğiniz üzere) siz karar verin.
Amfi gücü olan bu 250 watt 'a 4 ohm min empedansla bağlanacak (hat trafolu veya empedans uygun ise trafosuz olarak bağlanacak bu hoparlörlerde;
a) Amfi gücünün hoparlör gücünden az olmasında; 4 ohm empedans şartı korunuyorsa amfi için hiçbir tehlikesi yotur, ama bu empedans değeri korunmayıp çok fazla hop. bağlantısıyla 1-2 ohm 'a kadar empedans omajı inerse 2 ohm da 4 ohm'da çektiği gücün 2 katını yaklaşık olarak çeken amfi için tehlike vardır, 2 adet eşit watt'da 4 ohm hoparlör paralel bağlanırsa 1/Reşd= 1/R1+1/R2 'ye göre eşdeğer omaj 4 ohm'a düşer, burada watt değerinin yüksek olması değil empedansın düşmesi oluşan bu riskle amfiyi yakar, asıl olay budur. Yoksa 2 adet 8 ohm 100 watt hop'ü paralel bağlarsak bu direnç (empedans ölçüm) formülüne göre 4 ohm'a düşer, watt değeri %25-30 fazla olmuş olsa bile hop. empedansı bu amfiyi ilgilendirmez, onu hiç bağlamaz, onu hop. bağlantı empedansının 4 ohm'dan daha aşağıya inmemesi asıl ilgilendirir, tüm olay budur. Empedans değerleri 8-16 ohm arası hop.leri paralel bağlayıp bu 4 ohm min bağlantılı amfide kullanmadan önce kaba bir ölçümle avometrede omaj ölçümü yapmak ve 4 ohm'un altına inip inmediğini mutlaka avometreyle ölçerek denetlemek gerekir. Ancak avometreyle DC' de yapılan bu omaj ölçümü hop.'lerin asıl AC akımda çalıştığı kadar çok net ölçülmese bile yine de o değere çok yakın, yaklaşık değeri verebilmesi açısından avometreyle kaba bir omaj ölçümünün yapılması çok yararlı olacaktır.
Yani sonuç olarak bu hoparlörleri 4 ohm empedans çıkışlı bir amfiye pararel olarak bağlarken en kritik nokta 4 ohm'dan daha aşağılara eşdeğer hop. empedansını indirememiş olmaktır, bu çok daha önemli, hop. watt değerlerinden bu çok daha fazla önemlidir. Hop gücü amfiden daha fazla olduğunda isterseniz onları sonuna kadar açın, tüm bu hop.lerin eşdeğer empedansı 4 ohm değerinde, amfi serin bir yerde, içten yeterli soğutmayla çalışıyorsa amfiye bir şey olması kesinlikle beklenemez.
b) Amfi gücünün hoparlör gücünden daha fazla olmasında (4 ohm empedans kuralı yine geçerli amfiye bağlarken, ama hop. watt'ı bu amfiden daha az ya da daha fazla olsa bile empedans 4 ohm'dan aşağı şu veya bu sebeplerle kesin hiç inmeyecektir, çünkü amfi üzerinden bu kritik değer özellikle bize bakarak belirtilmiştir. Sn. Serkan üstadımın da özellikle belirttiği üzere; amfinin çıkış sesi çok fazla (max) açılıp sonuna kadar hop'lere bu son durumda yüklenilemeyecektir. Zira hop. konları o zaman üst volümde kolayca yırtılabilir, bu durumda sadece bundan sakınmak gerekecektir.
Örneğin watt değerleri eşit, 2 ohm empedanslı 2 hop. kendi aralarında seri bağlanıp (R eşd=R1+R2'ye göre) omaj ölçümüyle 4 ohm empedansını verirse 4 ohm empedans girişli amfiye yine güvenle bağlanabilir, ama tek 2 ohm, 100 watt tek hop. olarak bağlanamaz. Ancak seri olan bu bağlantıda hop. iç yapıları gereği eşit watt taksimi her zaman mümkün olamayabilir, paralel hop.'lerin anma watt değerlerine ve omaja göre paylaşılan bağlantısındaki gibi.
Aradaki fark bu şekildedir, değerli hocam. Kolay gelsin. Amfi bağlantınızda başarılar dileğimle.