Bilgisayarın donması

processor ısısı çok yüksek? işlemci ısısı yani. işlemci nedir?
ortada ki fan donuyor mu? ortada aliminyum üzerinde duranı temizlemeniz lazım. alimunyumun aralarında ki tozlarıda temizlemeniz lazım.
 
Merhaba. Sevgili arkadaşlar;

Sn.Yılmaz Yüksel; işlemci sıcaklığınız oldukça yüksek ve sistem sıcaklıkları ise pc çalışır durumdayken çok sıcak havalara göre normaldir,soğuk havalara göre havalandırma/fan yerleşimi hatası/yetersizliği nedeniyle biraz fazla yüksektir. Ama çok doğru fan havalandırılmasıyla veya yerleşimiyle bu olumsuzluk kolayca çözülebilir. İşlemci sıcaklığı pc boştayken (ister masaüstü,ister laptopta) 70 derecelerde ise mutlaka termal macunu değiştirmek gereklidir! 50 dereceye kadar olan boştaki çalışmada işlemci sıcaklıkları ise genellikle kabul edilebilir, çok sağlıklı ve en ideali olmasa bile..

Fan sayısının adedi çok önemli değil bu noktada,önemli olanı yeterli sayıda (Yeterli hava debisinde,çapında ve hava sirkülasyonu kapasitesinde,pervane palalarının tozsuz,temiz,tutuksuz ve rahatça dönebilen durumunda) olması ve arka,önden soğuk havanın girip arka,ön üstten sıcak havanın türbülansa neden olmadan kolayca kasadan bileşenleri soğutup ayrılması,önemli olanı budur! Fan sayısını fazla tutup,oluşan iç türbülansla çalıştırmaktansa az sayıda ve etkili fanı en doğru konumlandırmayla çalıştırmak çok daha önemli. Sadece bunlara çok dikkat etmeniz çok yeterli..

Bu psu voltaj çıkış değerleri anakartın kabul edemeyeceği ektrem farklılıkta veya çok farklı çıkış değerlerinde olsaydı, pc'nizin anakartı uyarı sesi (pc bileşenleri veya psu çıkışı değerleri bozulmasında daha farklı uzun veya kısa bip sesleri anakartın buzzerinden verilir.) vererek hiç açılmazdı. Normal olarak açılıp çalıştığına göre kabul edilebilen sınır (Tolerans) değerleri arasındadır demektir. Pc'nizdeki görüntü donması kanımca boştaki 70 derece olan işlemci sıcaklığına (İşlemci ayrı soğutma havasıyla çalışmıyorsa eğer) ek olarak fazladan sistem sıcaklık değerinin de eklenmesi ile tüm bu işlemleri yaparken 100 derecelere kadar kolayca gelmesi veya biraz geçebilmesidir. 120-130 derecelerden sonra zaten genellikle işlemci görüntüyü hiç dondurmasa,yavaşlatsa bile iç arıza yapıp kolayca bozulabilir.

Bir de işlemci fan hızının 0 RPM olarak pc tam çalışırken bios'tan görünmemesi,sürekli değişen sayısal değerlerinin RPM değeri olarak bios'tan görünmesi gerekirdi.işlemci fanı işlemcinin hemen yanındaki sokete mi yoksa termostatik hız kontrolü olmayan başka soketlere mi takılıdır veya fan pc çalışırken tam dönüyor mu veya sıcaklık denetim (sensör) kablolarından biri kopmuş olabilir mi? Bunları tam gözleyip yazarsanız size daha iyi yardımcı olabiliriz aslında.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Fan ve soğutucu kanat aralarını temizle, termal macunu yenile kaliteli kullan, psu watını voltajını kontrol et, psu içini de temizle sonradan sürücü eklediysen mümkünse arkadaşında seninkinden daha yüksek watlı varsa ücretsiz dene, olmadı bir üst watlı psu tak.
 
Son düzenleme:
Fan ve soğutucu kanat aralarını temizle, termal macunu yenile kaliteli kullan, psu watını voltajını kontrol et, psu içini de temizle sonradan sürücü eklediysen mümkünse arkadaşında seninkinden daha yüksek watlı varsa ücretsiz dene, olmadı bir üst watlı psu tak.
Usta PSU'yu birkaç ay önce temizlemiştim ama yine de temizleyip bakalım.PSU'nun voltajını içini açıp içinden mi ölçmeliyim, nasıl bir değer olmalıdır.? Usta bir de cahilliğime bağışlayın ben bilgisayarın içinde macunlu bir yer göremedim, bu RAM'ın takıldığı yerin alt kısmı mı oluyor eğer ora ise orda macun falan gözükmüyor.
Usta birkaç ay önce yaptığım temizlikte monitörden gelen soketli kablonun bağlı olduğu (ismini bilmiyorum) onu terminal yuvasından çıkardım temizledim,yuvanın içini zarar veririm diye fazla kurcalamadım bundan da bir şey olur mu.? Değerli bilgilerinizi bemliyorum.
 
yNP28L.jpg


Termal macun yukarıdaki aparat çıkınca anakartta açıkta kalan işlemci soketi üzerinde pimleriyle takılı işlemcinin tam üzerindedir.Termal macun tek bir kullanımlık olarak da satılır tüm pc satıcılarında.Termal macunu tam olarak kasa içindeyken açıkta göremezsiniz,çünkü iki metal yüzeyi arasında daha iyi ısı geçişi sağlamak için arada kalır,aparat tam sökülünce işlemcinin üzerinde çatlayan,ufak kırıntılarını ancak görebilirsiniz.Örneğin mosfetlerde onları soğutan soğutucular arasına konan ince termal pad gibidir.Bu macun işlemci ile onun üzerine geçen (üzerinde soğutma fanı,arkasında kanatçıklı alüminyum alaşımlı soğutucu,işlemci dış yüzeyi ile bu soğutucunun alt yüzeyi arasında) soğutma aparatının alt yüzeyleri arasında sandviç gibi arada sıkışmış durumdadır.Çok ince film tabakası şeklindedir,ince olması ısı transferinin daha iyi olabilmesi içindir.Ancak hiç yapmadığınız işlemse bilgisayarcılara,pc servislerine de ayrıca bunu yaptırabilirsiniz.

Soğutma aparatının klipsleri 90 derece çevrilip açılıp soğutma aparatı anakarrtaki deliklerinden çıkıp yukarı doğru alındığında,bu işlemcinin üzerine çok ince bir film halinde termal macunun tek kullanımlık dozu tam sürürüp tekrar aparat klipsleriyle birlikte kapatılıp (Yeni nesil anakartlarda "tık" şeklinde yuvasına tam oturtulup 90 derece çevrilip işlemci-soğutma aparatı arası sıkıca kapatılmış oluyor.(intel işlemcilerinin kullanım kitapçığında bunun nasıl yapılacağı güzel anlatılyor,intel i3,i5 işlemcilerin anakarttaki işlemci soketine montesi gibi)

Monitörden vga soketli kablonun vga ucunu veya dıştan 12 volt dc. smps harici adaptör beslemeli ise bu jak ucunu veya monitöre direk giren 220 volt fişini de çıkarıp yerine takmanızla hiçbir şey olmamıştır.(Bunlar önceden ayrıca hasarlı veya zedelenmiş değilse veya yerine vga kablo başını takarken iç pimleri zorlayıp kırılma durumu oluşmamışsa)

Psu voltaj değerleriniz çok kötü değildir,bios'tan verdiğiniz bu son sayısal değerlere göre.Hangi voltajın hangi renk kablolarda bulunduğuna internette atx/wikipedia'dan bakarak avometrede dc ölçüm kısmında tek tek de ölçülebilir,ama buna pek gerek yoktur,bios'ta yazılanlar yeterlidir.Kolay gelsin.
 
Arkadaşlar benim de bilgisayar da çok sorun var.Donuyor geç açılıyor ayrıca geçen ay avira indirmiştim ama kaldıramıyorum iki yıl önce eraser diye bir program indirdim yine kaldıramıyorum laptop benim bilgisayar samsung NP300E model

Bilgisayarınıza kurduktan sonra çalışmayan yada hoşunuza gitmeyen programlar eğer ki program ekle/kaldır dan kaldırılamıyor veya hiç görünmüyor ise;
- program ekle kaldırdan kalkmayanlar için, ya kurulum dosyalarında sorun (eksik yada hatalı dosyalar) vardır. Yada programcı işi zorlaştırmak adına olmayacak yerlere dizinler oluşturarak kullanıcıların programı bilgisayarında tutmasını amaçlamıştır. Çözüm olarak ilk başta C:\Windows\Prefetch klasörü içerisindeki tüm dosya ve kalasörleri temizleyiniz. (bu klasör kurulan veya çalışan programların gereksiz önyükleme dosyalarını ve programların mevcut yapılandırılmış ayarlarınızın kopyalarını içerir) Kaldırmaya çalıştığınız programı tekrar setup dosyasından kurunuz ve kurulum sürecinde başka bir işlem yapmayarak başarılı bir şekilde kurulduğundan emin olunuz. Daha sonra program ekle kaldırdan kurduğunuz programı kaldırmayı deneyiniz. İşlem yine başarısız olursa ücretsiz unistaller programlarından kurarak istemediğiniz programın kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.
- Program ekle kaldırda görünmeyen programlar içinse, bu programlar genelde ya kurulum dosyası içerisinde bir unistaller aracı içerir yada setup dosyasından kurulum yapılırken unistall seçeneği ile kaldırma işlemi yapılabilir. Başlatta ki programlar arasında ilgili programın klasörü içerisinde bir unistall aracı yok ise c de program files klasörü içerisinde kaldırmaya çalıştığınız programın ilgili klasörünü kontrol ediniz. Orada da yok ise setup dosyasından kurulum içerisinde kaldırmayı deneyiniz. Bunda da sonuç alamaz iseniz, yukarıda bahsettiğim unistaller programlarından biriyle kaldırma işlemini yapabilirsiniz.

Yukarıdaki her iki yönteme rağmen kaldırılamayan programlar var ise bilgisayarınızda 3. bir ihtimal olarak virüs olabilir. Bu işlemlere rağmen sonuç alamaz iseniz son çare olarak regedit kayıtlarından işlem yapmak gerekecektir. Reğedit dosyalarına zorda kalmadıkça müdahale edilmemesi gerekir. Diğer işlemleri deneyin, bir sonuca ulaşamaz iseniz kayıt dosyalarından kaldırma işlemine geçelim.
 
combofix indirdim tarattım sonra tweaking indiridim tarattım bilgisayar biraz kendine geldi sonunda ama linux u kaldıramadım işyerinden IT ci arkadaş bir windows8,1 cd hazıraladı verdi ama kuramadım.
Linux candir :)


Sent from my iPhone using KontrolKalemi Forumu mobile app
Linux candır da kullanamıyorum linux u aradığım hiç bir programı bulamadım linux ta benim pc hem eski hemde çok gelişmiş değil iki işletim sistemini kullanamıyorum bu nedenle linux u kaldırmam lazım ama kaldıramıyorum.Fabrikadaki IT çi bilgisayarın bazı ayarlarını değiştirmiş ya linux la açılıyor yada windows la daha önce ben istersem linux veya windowsla açabiliyordum ama şuan sadece ya linux yada windows oluyor bios ayarlarından yapabiliyorum bunu da.
Yukarıdaki her iki yönteme rağmen kaldırılamayan programlar var ise bilgisayarınızda 3. bir ihtimal olarak virüs olabilir. Bu işlemlere rağmen sonuç alamaz iseniz son çare olarak regedit kayıtlarından işlem yapmak gerekecektir. Reğedit dosyalarına zorda kalmadıkça müdahale edilmemesi gerekir. Diğer işlemleri deneyin, bir sonuca ulaşamaz iseniz kayıt dosyalarından kaldırma işlemine geçelim.
Teaking ve combofix den sonra sizin dediğiniz windows içindeki dosyayı da sildim ama bir şey dikkatimi çekti tweaking veya combofix C içinde bir kaç tane yeni dosya açmış ve silemediğim programları bu dosyay atmış adı: ProgramData bunun yanında birde recovery diye bir dosya var metin dosya olarak geçiyor ama silinmiyor ProgramData da silinmiyor şuan avira bilgisayarada sadece bu PromramData içinde var eraser de pasif durumda kayıt dosyalarından silmeyi nasıl yapabilirim?
 
Teaking ve combofix den sonra sizin dediğiniz windows içindeki dosyayı da sildim ama bir şey dikkatimi çekti tweaking veya combofix C içinde bir kaç tane yeni dosya açmış ve silemediğim programları bu dosyay atmış adı: ProgramData bunun yanında birde recovery diye bir dosya var metin dosya olarak geçiyor ama silinmiyor ProgramData da silinmiyor şuan avira bilgisayarada sadece bu PromramData içinde var eraser de pasif durumda kayıt dosyalarından silmeyi nasıl yapabilirim?
Merhaba,
Sırası ile;
- Başlat arama kısmına regedit yazıp enter layın.
- HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall Dizinine girerek ilgili programın klasörü varmı kontrol edin. Eğer var ise klasörünü komple silin.
- Daha sonra ana dizine (HKEY_CLASSES_ROOT) dönerek, sağ tuş bul' u seçip ilgili programın adını yazıp tüm dizinde aramasını sağlayın.
- Bulmuş olduğu programa ait klasör ve kayıtlarını silerek aramayı tekrar başlatın (F3 Kısayolunuda kullanabilirsiniz)
- En son " Kayıt defterinde arama tamamlandı." uyarısını verene kadar bu işlemi (aratıp, silme) devam ettirin.
Bu süreçte silmeye çalıştığınız programın ihtiyaç duyduğu dizinlere göre aşağıdaki yada aşağıdaki dizinlere benzer yerlerde ilgili programın kayıt ve klasörlerini bulacaksınız. Tüm bulduğunuz kayıtları dikkat ederek siliniz.
HKEY_CLASSES_ROOT\Applications
HKEY_CLASSES_ROOT\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\Shell\MuiCache
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\StartPage\NewShortcuts
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\AutoplayHandlers\Handlers

- Son olarak program files içerisinde ilgili programın ana klasörünüde sildikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın artık programın sisteminizden kalktığınız göreceksiniz.

Not: Tüm bu işlemleri yaparken özellikle kayıt defterinde (regedit) silmeden önce doğru kayıtları sildiğinizi isimlerini kontrol ederek emin olunuz. Bazen isim benzeri farklı sistem dosyalarının kayıtları olabilir.
Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,833
Mesajlar
920,849
Kullanıcılar
450,925
Son üye
mebulut

Yeni konular

Geri
Üst