pc açılışındaki bip seslerinin anlamı
1 - Sürekli Ses - Güç kaynağı arızası/
2 - Birçok kısa bip - Anakart arızası/
3 - 1 uzun - Bellek tazelenmesinde hata/
4 - 1 uzun 1 kısa - Anakart veya BIOS çipi arızası/
5 - 1 uzun 2 kısa -
Ekran kartı arızası (Genellikle eski kartlardaki DIP switch kaynaklıdır)/
6 - 1 uzun 3 kısa - Ekran kartı arızası/
7 - 2 uzun 1 kısa - Ekran kartı arızası (RAMDAC kaynaklı (?) )/
8 - 2 kısa - Bellek parity (eşlik) hatası
9 - 3 kısa - Belleğin ilk 64k lık bölümünde hata/
10 -4 kısa - Timer hatası/
11 - 5 kısa - İşlemci hatası/
12 - 6 kısa - Klavye işlemcisi hatası/
13 - 7 kısa - İşlemci hatası/
14 - 8 kısa - Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası/
15 - 9 kısa - BIOS ROM hatası/
16 - 10 kısa - CMOS okuma/yazma hatası/
17 - 11 kısa - Tampon Bellek Hatası
********
1. hata için güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip bir deneme daha yapın.olmassa yeni güç kaynağı al.
2, 4, 10, 12, 15 e 16 numaralı hatalar için, tüm kartları işlemciyi ve RAM leri söküp tekrar takın. Öncelikle mümkün olduğunca az bileşenle bilgisayarı başlatmaya çalışın. 4, 15 ve 16 numaralı hatalarda BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın. Değişen bir şey yoksa 4, 15 ve 16 numaralı hatayla karşı karşıyaysanız yeni bir BIOS çipi edinin, yok eğer değilseniz zaten yeni bir anakartınız olacağınız için BIOS çipiniz otomatik olarak değişmiş olacaktır.
3, 8 ve 9 numaralı hatalarla baş etmek için öncelikle RAMlerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.
5, 6 ve 7 numaralı mesajı alıyorsanız, ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve
Monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun. Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin. Sonuç alırsanız sizi tebrik ederiz çok yakın bir zamanda yepyeni bir ekran kartınız olacak. Ekran kartlarıyla ilgili alacağınız sesli hata mesajlarının neredeyse tamamı 6 numara olacaktır. Bu nedenle şimdiden diii di dit dit sesine alışmanızda fayda var.
11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için anakartınızdan şüphelenin.
POST Mesajları
BIOS ROM checksum error - System halted:BIOS çipindeki bir hatayı gösterir. Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekecek.
CMOS battery failed:BIOS piliniz bitmiş veya bitmek üzere. Pilin türünü belirleyip en yakın saatçiden yenisini alabilirsiniz.
CMOS checksum error - Defaults loaded:Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarınızda bozukluk oluşmuş (muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden). Varsayılan ayarlar yüklenerek sisteminizin zarar görmesi engellenmiş.
Floppy disk(s) failisteminize takılı bulunan disket sürücü(ler) ile BIOStaki disket sürücü ayarları birbirini tutmuyor. Disket sürücünüzün bağlantılarını kontrol edin, BIOS taki ayarlar yanlışsa düzeltin. Sorun devam ediyorsa disket sürücünüzde muhtemel bir fiziksel arıza var demektir.
Keyboard error or no keyboard present:Belki de en çok karşılaşılan POST mesajı. Bu mesaj genellikle Press F1 to continue diye devam eder. Siz de olmayan klavyenin F1 tuşuna basarak hatadan kurtulabilir veya yeni bir klavye takarak işleme devam edebilirsiniz.
Memory test fail
OST mesajlarının belki de en can sıkıcısı. BIOStaki bellek ayarlarınızda olabilecek bir problemden kaynaklanabildiği gibi, bellek modüllerinizdeki kısmi (kısmi=belli bir bölümündeki) arıza nedeniyle de ortaya çıkabilir. Ayarlarınızdan eminseniz, başka bir bellek ile sisteminizi tekrar açmayı deneyin.
Hard Disk(s) Failisteminizde mevcut disk(ler)le BIOSta belirilmiş disk ayarları birbirini tutmuyor demektir. BIOStan disk ayarlarını otomatiğe getirin, master/slave ayarlarını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa disk sürücünüzde fiziksel bir bozukluk kuvvetle muhtemeldir.
xp kurulumda cdrom tanıtmak(gerekli yoksa yükleme off kalır)
del tuşuna bastıktan sonra BIOS ana menüsü gelecek önünüze.ok tuşları ile sekmelerde gezebilir değiştirmek istediğiniz seçeneğe enter tuşu ile müdahale edebilirsiniz.
yapmanız gereken: BIOS'a girdikten sonra "boot device" yazan yeri bulun.ok tuşları yardımı ile üzerine gelin ve enter'a basın.cdrom'u seçip(ok tuşları ile gene) enter'a basın.daha sonra "save&exit setup"(f10 tuşu olur genelde) seçip uyarı penceresinde "y(yes)" tıklayın ve BIOS'tan çıkın.
not:alıntıdır.
------------------
Hdd medya bilgileri kaybolduğunda tarifinize uygun hatalar verebilir.
Format anında tüm sektörleri silip yeniden oluşturun.Bu esnada siz seçmediğiniz halde genelde 8Mb lık bir bölüm daha oluşur.Onu ellemeyin.
Bu tip hdd ler için bir yol da çalışan bir sisteme 2.hdd olarak bağlamaktır.Ana sistem açıldıktan sonra yeni hdd yi tanır ve sürücü yükler filan.Sonra yeniden başlama gerektirir ve sonra o hdd yi biçimlendir ile biçimlendirin.Bu işlem de kayıp hdd bilgilerini yükler.Sonra gereken yere takıp formatı yenileyebilirsiniz.
Eski cd ise sata disklerde sorun olabilir.Yeni versiyon bir xpsp2 edinin.
En iyisi visya ultimate , bu günlerde bakkalda çakkalda bile bulunabiliyor , malum W7 çıktıya eskisinin pabucu dama...Formatta pek sorun çıkmaz.
Jumperler , aynı tip 2 veya daha çok hdd de master/slave ayarı içindir ve üzerinde yazar / pin yuvasında harfleri vardır.Takmazsanız onu master kabul eder ama 2 adet ise ve ikisinde de yoksa kafası karışır...
Ustanın uyarısına kesinlikle uyun.Biosla oynamayın.Bir anakart eski biosuylada çalışır.En fazla yapılacak şey enerjiyi kesip/bios pilini çıkarıp 2-3 dakika bekleyip yeniden açmak.Bu durumda Bios setup a girip tarih ve boot ayarlarını yenilemek gerek.Bu işlem sadece setup ı yeniler , güncellenmiş bios versiyonu varsa onu geri çevirmez.