Bina girişindeki ana kesicinin atması


Haldun bey,
Daire içine kullanılan kaçak akım rölelerinin açma eşik değeri 30mA, Bina girişindekiler 300mA olarak belirlenmiştir.
30mA açma eşik değeri hayat koruma, 300mA açma eşik değeri yangın koruma olarak geçer. Kaçak akımdan dolayı yangın riski oluşturabilecek en düşük akım değeri 300mA olarak kabul edilmiştir.
Dairelerde tesisatta izolasyon kaçakları kaçınılmazdır her dairede 5-10mA doğal kaçak oluşabilmektedir bu kaçak akımlar kolon hatlarındaki kaçaklarla birleşince büyürler. Örneğin her dairede 10mA kaçak akım olsa 6daire+2dükkan+bodrum zaten 100mA aşan bir kaçak akım oluşturabilir bodrum ıslak zemin olduğundan kaçak akımlar daha da fazla olur. Bu yüzden 100mA ayarda kaçak akım korumanızın atması doğal kabul edilebilir. Bunu 300mA'e aldığınızda da atıyorsa kaçak akımların mertebesinin büyük olduğu anlaşılır o zaman bunun nedeni araştırılmalıdır. Ortak mahal panosu çıkışına da kaçak akım koruma yapılması gerekir. Kaçakakımla koruma bölgelerini ne kadar arttırırsanız sıkıntının nereden kaynaklandığını o kadar kolay bulursunuz. Atıyorum dükkanın birinde yada bodrumda kaçak akım rölesi yoksa ana girişteki kaçak akımı arttıran neden bu bölgeler olabilir koruma olmadığı içinde bunu anlamanız mümkün olmaz.
 
Şimdi daha iyi anladım . Tekrar teşekkür ederim
 
2. Sınıf ideal
 
Merhaba . Binanın ortak sayaç Hattı'na 40a ,30ma KAKR takıldı . Bahçe aydınlatması için toprak altına döşenmiş ama ek yerleri eriyen bantla izole edilmiş şüpheli hat ta iptal edilerek tesisattan ayrıldı . Şu an için sorun yok . Değerli fikirlerini beyan eden Arkadaşlara teşekkürlerimi arz ediyorum
 
Geri donus yapmaniz hem bize deger verdiginizi gosteriyor hem de sizden sonra benzer problemi yasayanlar icn ornek teskil ediyor. Her ikisi sebep icin de tesekkurler
 
Belki cok bilinen bir durumdur ama hazir bahsi gecmisken ben de urun hakkinda bir iki sey yazmak istedim.
Burada takili olan urun Sigorta ve kacak akim rolesinin birbirine entegre olmus halidir ve her ikisini de icinde barindirir. Hem fazla akim cekilmesi halinde istenilen deger de acar hem de devrede toprağa kacak olmasi halinde yine secilen degerde acar. Rcbo olarak adlandirilir. Sigorta ve kacak akim rolesinin birlikte takilmasindan daha az yer kaplar ve dolayisiyla toplam maliyetten fazladir.
Diğer bir urun de hepimizin bildigi evinde kullandigi son mesajdada alindigi belirtilen kacak akim rolesi denince ilk akla gelen urundur. Ismi rccb dir. Sadece topraga kacak olmasi halide acar. O sebeple sigorta ile birlikte takilmalidir.
Kisacasi kacak akim koruma roleleri (bir suru adlandirilisi var, ben genelde rcd kullaniyorum) asiri akim korumali (rcbo) ve asiri akim korumasiz (rccb) olarak ikiye adlandirilir.
Ben bir siniflandirilmasindan bahsettim sadece. Gecikmeli gecikmesiz, dalga sekillerine gore... gibi farklı farklı siniflandirilmalari da var
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…