Metal sayaç kutusu varsa, keskin kenarda sıyrılmış ve saca değen kablo olması, zayıf da olsa ihtimal. Bu yoksa, öncelikle, daire ile ana pano arası toprak-faz-nötr kabloları boşa çıkartılıp, düşükten yukarı doğru, her bir kablo, diğer ikisi ile arasında direnç ölçümü yapılmalı. Bana, boru içinde ıslaklık da olabilir gibi geldi. Islaklık varsa, MegaOhm ayarında gösterir. Ben, daire içi kısa devrelere avometre ile bakıyorum. Gelen faz ve nötrü ayırıp, Ohm kademesinde bir ucu ortak bağlı nötre , diğer ucu da içeri dağılan fazlara dokundurarak bakıyorum. Bir yerde başıma geldi. Devamlı 300 mA KAR atıyor. Gittim eve, ne varsa prizden çektim, atan birşey yok. Buzdolabını taktım, attı. "Buzdolabı arızalı" dedim. Tam çıkacağım, tekrar attı. Bir anlam veremedim. Sigorta kutusuna gelen faz ve nötrü ayırıp, içte Avometre ile ölçüm yapınca, Nötr-Toprak arası direnç gördüm. Prizlerde ölçüm yapıp, en düşük dirençli yeri bulmaya çalışınca, bir yerde hiç ölçüm alamadım. Toprak veya nötr bağlı olmamalı idi. Prizi açınca, Nötr bağlantısının, toprak teli ile birlikte bağlanmış olduğunu gördüm. Elektrik süpürgesi takılıp, kuvvetli fiş çekilince priz yerinden çıkmış, bir kahraman da telleri kendisi bağlamış, toprak telini de nötr ile birleştirmiş. Boşta KAR atmıyor, topraklı cihazlar kullanılınca hemen atıyor, lamba açılınca bazen atıyor. Belki de 2,5 luk kablo ile 1,5 luk kablo yanyana olunca, gevşek olan 1,5 luk arada bazen değiyor. Ara ara oluşan kısa devreleri bulmak çok zor. Avometre buzzer kısmı bağlantıdayken orayı burayı çekiştirmek, arızayı bulmada işe yarayabiliyor.
O dairedekiler bir komplo ile çıkarılmak istenmiyorsa, aşağı düşük otomat nasıl kalkar? Kamera koysunlar öncelikle.
Ha, bu arada, belalı KAR attırma nedenlerinden birkaçı; eskiyen çamaşır makinelerinin girişindeki kondansatörün, kendi dış metaline direnç vermesi, ki ara ara attırıyor, bir diğeri de ortak anten tesisatının evdeki cihazlarla birleşmesi, bağlantı şaselerine faz kaçabiliyor, bir diğeri, çamaşır makinelerinin rezistansları girişine veya motor soketlerine su akması, tam kuruyana kadar, ara ara atıyor.