Bina Otomasyonu Hakkında...

evin önünde 2 katlı bir araba garajı düşünün. garajın hemen önünde arabayı üstteki garaja taşıyacak olan bir asansör. alttaki garajın kapısı otomatik açılıyor. çoğunluğu mekaniği ilgilendiren bir sistem.(böyle bir sistem hiç görmedim ,sadece kafamda tasarladım) elektriksel sistemin çok kolay olduğu kanaatindeyim, yalnız uzaktan kumandalı olacak. gelen sürücü arabadan hiç inmeden aracını garaja koyabilecek. aracı kaldıracak olan asansör: motor+rediktörle yada büyük 4 adet pistonla kalkıp inecek.sizce bu sisteme başka ne eklenebilir??
 
arkadaşar bu bahsettikleriniz elektronik acısından kolay fakat bu sistemlerin islemesi icin gerekli robotik kısımlar zor gorunuyor bana bahsettiklerinizin internet uzerinden kontrolu saymazsak bir cogu pic16f877 ile yapılabilir ama basic .net yada #c.net gibi yazılımcılarla internet kontrolude zor degil ornek verecek olursak kopegimizin yemini hergun aynı saatte vermek istiyoruz bunun timeri yapılır programı yazılır ama gerekli robot kolu vs artık yemegi kopegin onune ne goturecekse onu yapmak zor bence

piyasadaki akıllı evlerin ozellikleri ve fiyatları hakkında bilgi sahibi olan var mı ?
 
Bir pic ile ev otomasyonu yapmanız imkansıza yakındır. Eğer amacınız sadece kontrol ise bir pic yerine bir plc kullanmak daha mantıklı ama bu otomasyon değildir. Bir sistemin otomasyonlu bir sistem olması için o sistemde kontrolller yapılmalı ( otomatik veya manuel ), izleme yapılmalı, raporlama yapılmalı sadece kontrol etmek başlı başına bir otomasyon değildir. Bu benim düşüncem.
 
Benım sormak ıstedıgım hvac sıstemlerının calısma mantıgı nasıl oluyor.Yanı kısın hava sıcaklıgı nasıl ayarlanmalı yada yazın nasıl olmalı.Sıcaklık kontrolu suyun sıcaklıgı ılemı kontrol edılmelı yoksa cıkıs hava sıcaklıgı ılemı.elınde calısma mantıgı olan arkadaslar var ıse gonderırsenız sevınırız.

ıyı calısmalar
 
erenakc ' Alıntı:
Benım sormak ıstedıgım hvac sıstemlerının calısma mantıgı nasıl oluyor.Yanı kısın hava sıcaklıgı nasıl ayarlanmalı yada yazın nasıl olmalı.Sıcaklık kontrolu suyun sıcaklıgı ılemı kontrol edılmelı yoksa cıkıs hava sıcaklıgı ılemı.elınde calısma mantıgı olan arkadaslar var ıse gonderırsenız sevınırız.

ıyı calısmalar

Yaz ve kış hava sıcaklıkları tesisten tesise değişiyor ama genelde insan vucudu için konfor sayılan 22-24 derece arasında değişiyor. HVAC sistemlerde sıcaklık kontrolü için suyun sıcaklığından faydalanılıyor bu suyun sıcaklığında vana motorları ve vanalar ile kontrol ediliyor.
 
Ev otomasyonu ... Herhalde en güzeli sizinle konuşan bir ev olurdu.. şu ışığı aç şu ışığı kapat .. bana şu filmi aç .. açıldı kapatıldı.. bu film elimizde yok :) şuna nedersiniz.. Yada en güzeli evde bir robot.. çamaşırla makinaya at .. sofrayı kur.. kaldır.. bulaşıkları makinaya at.. şunları ütüle.. işte ev otomasyonu işte hayatın kolaylaştırılması.. Görünen o ki takıldığımız nokta gerekli mekanik hareketleri sağlayacak bir mekanizmanın olmaması.. yani robot.. oda yakındır japonlar uğraşıyor..
 
Kattigin nese icin tesekkurler daha onceden bilgisayar sistemleri insanin dusunce yapisina benzetilmeye calisilirdi ama o kadar ilerledilerki su anda artik gorevleri paylasan birbirine yardim veya is bolumu yapan mesela dualkor sistemler insan beynini islevsellik olarak gecti ama yorum ve karar veren sistemler gelistiriliyor hatta adini hatirlayamadigim amerika menseyli arama moturuna soru soruyor cevap aliyorsunuz o size sorular sorarak ne istediginizi anlamaya calisiyor ancak kimse yemek yapacak bi robot ustune yada bulasik yikiyacak bir robot uzerine mesai yapmiyor yada az bir kesim silah ve agir sanai dek i gelir oranlarina gore cok kucuk kaliyor zaten mikrodalga 15 dk istediginiz yemegi yapabiliyor bence bu konuda geri kalan mekanik bioloyik konular elk-elk ve yazilim birikimleri cagin ilersinde ama hala robotlar pinomatik yada elk motorlari ile calisiyor . Data aktarimi son on yilda ne kadar degisti ve hizina yetisemedigimiz fiberoptikler wifi ler . Soyle devam etmek istiyorum neden hala robotlar agir metal ayaklar uzerinde yuruyor bece daha esnek silikon bi yapiya kovusmali denge sorunlarinin oldugunu sanmiyorum . boylece mekanik elektronigin onunu acar gibi geliyo yada ne bileyim yuksek guclu kimyasal yakilmadan enerji verebilecek hale gtirilemiyor . neden bi kimsayal manyetik enerji uretemezmi basinc altinda salinim yapan maddelerin varigini biliyoruz boylece heryerde angarya olan aku pil derdinden kurtuluruz . Internet uzerinde kac tane kimya kactane bioloji formu var merak ediyorum . Hucrelerimizi olume goturen toksit atiklardan neden kurtulamiyoruz belki de surekli kendini yenileyen olumsuz bir bedene sahip olabiliriz . nese biraz karistirdim konuyu kusura bakmayin dertliyim kalin saglicakla herkeze selamlar
 
selam
ben lonworks ağları üzerine yükseklisans tezi yapıyorum. lon la donanjımda fazla bir problemim yok. bir transceiver kartı malzemelerini falan cıkarıp tasarladım bile. ancak olay tamamen bir ağ kurmaya başlayınca bunun yazılımında ortaya cıkıyo. neuronC de çalışmaya başladım, ancak ISI ile ilgili derdim var. her kurclayışımda farklı şeyler çıkıyor tamamen karışmış durumda kafam ???
 
bina otomasyonu klimalar,kazan,yangın sistemlerinin merkezi bir bölgeden kumanda ve kontroludür , klimalarda klima santrali üzerine donma termostatı, hava fark basınç prostatları , damper motoru, sıcaklık sensörleri ve tesisat üzerine vana ve vana motoru takılıp bunlar bilgisayarla haberleşe bilmesi için otomasyon panosuna bağlanır otomasyon panosundan data kablosuyla bilgisayara IO,larla haberleşmesi sağlanır
 
selam erenakc
havc sisteminde bütün ısıtma soğutma sistemleri genelde su ile yapılır ,sistem çiller kazan klima santrallerinden oluşur kışın otomasyon sisteminde genelde iki konum vardır yaz-kış konumu bu otomasyon bilgisayarından kontrol edilir yazın yaz konumuna aldığımızda soğutma hattında bulunan vanalara hitab eder ve klimalara (çillerden) soğuk su giderek ortamı istenilen düzeye getirir,kışın kış konumuna aldığımızda bu sefer kazan tesisatı üzerinde bulunan ısıtma vanalarına hitab eder ve klimalara sıcak su gider ortam ısınır, bütün işlem budur
 

Forum istatistikleri

Konular
130,342
Mesajlar
935,999
Kullanıcılar
453,636
Son üye
Keremmesenn

Yeni konular

Geri
Üst