Bina Otomasyonu Hakkında...

HVAC (Bina iklimlendirme kontrolü)
İnsanlar büyük binalar yapıp gerek bu binaları işletme zorluğu, gerekse müthiş enerji giderleri nedeni ile iklimlendirme kontrolünü insandan bağımsız yapmak istemeleri sonucu gelişmiş bir sektördür. Sanılanın aksine elektronik ile birlikte değil çok daha önceleri mekanik sistemler ile başlamıştır.
Mantık şudur ;duyar elemandan (En basiti bir sıcaklık sensörü) alınan bilgiye göre akış kontrolünü kesmek ya da izin vermek.
Kullandığınız bir temostat ise (Evlerimizdeki ütü ya da fırında kullandığımız sıcaklık ayarları gibi) ayarladığınız sıcaklığa ulaşıldığında ısıtıcıya giden elektriği kesecek sıcaklık düştüğünde tekrar verecektir.
Bundan 40-50 yıl kadar önceki sistem buydu elektroniğin gelişmesi ile farklı kontrol mantıklarıda gelişti.

HVAC otomasyonu ile ilgileneceksiniz

1-) 50 yıl önce olduğu gibi bu günde iklimlendirmenin temel kurallarını mutlaka bilmelisiniz.
2-) İklimlendirmenin tüm ekipmanları mekanik cihazlar olduğu için mekanik bilginizde olmalı.
3-) Çalıştıracağınız sistemlerde mutlaka motorlar olacağı için kumanda devrelerini ve elktriği de bilmelisiniz.
4-) PLC cihazları ve IO(Giriş çıkış) modülleri elektronik cihazlar olduğundan elektronikte bilmelisiniz.
5-) Tüm PLC cihazlarını birbirleri ile; bir yada daha fazla merkezi bilgisayar ile haberleştirmeniz gerekeceği için;
en azından seri haberleşme protokolleri (RS-232, RS-485 vb.) ve ethernet alt yapısını ve bunların üzerinde çalışan,
LON ve IP gibi haberleşme protokollerini bilmelisiniz.
6-) Bilgisayar içine ya da dışarıdan çeşitli kartlar takarak bunları kurup ayarlarını yapmanız gerektiğinden,
temel bilgisayar doanımı ve işletim sistemi bilmelisiniz.
7-) Tüm sistemler bir veri tabanı üzerinde çalıştığı,kayıt tuttuğu ve sorgulama yaptığı için az çok ta veri tabanı konularını bilmelisiniz.
:cool: Ekran tasarımları yapacağınız ve bu ekran tasarımları da sonuçta görsel öğelerden oluşacağı için. Az da olsa bilgisayar grafik tasarımı
konularını bilmelisiniz.
9-) En nihayet sistemde kullanacağınız PLC cihazlarını programlamanız gerektiğinden en basitinden Basic bilmelisiniz.

Herkese kolay gelsin arkadaşlar.
 
bana bina otomasyonu ile ilgili çok güzel açıklama , resim veya önereceğiniz bir sitede olabilir bir senpozyumda tanıtmam lazımda onun için şimdiden yardımınız için teşekürler
 
Selam Arkadaslar bende Akilli bina sistemleri ile ugrasmaya basladim Yurt disindayim. Yardimci olabilecek arkadaslar bana ozel mesaj atarsa sevinirim.
 
Akilli ev(smart home) ile BMS (bina yonetim sistemleri) farkli iki alandir.Siz hangi alanda calismaya basladiniz? Hangi noktalarda yardima ihtiyaciniz var.

EIB/KNX(instabus) , X10 ve RF tabanli sistemlerde, bilgim dahilinde yardimci olabilirim. Sanirim yurtdisi derken Polonya' dasiniz. Euro bolgesinde hakimiyet tamamen EIB tabanli sistemlerdedir.

EIB
Urun gami zenginligi acisindan Schneider, ABB, Siemens, Berker, Jung... seklinde devam eder. Bu firmalar haricinde bu trost icerisinde 170 kadar daha firma vardir ve komponent(sensor, actuator, rocker vb) uretirler. Sistemin mantigi CANBUS ta ki gibi broadcast uzerine kuruludur ve telegramlarla calisir. ETS isminde bir tool(arayuz program) ile sensor ve actuatorler arasinda iliskisel grup ve subgroup baglantilar kurar ve hangi sensorun, hangi etkisine, hangi actuatorun nasil tepki verecegini belirlersiniz. Sistem etki tepki mantigi ile calisir.
 
kabloları unutun artık. Teknolojiye ayak uydurmak lazım. Akıllı evlerde kablosuz sitemler yaygınlaşıyor artık. Moeller Xcomfort kablosuz sistemleri en iyi örnek. Konfor bu olsa gerek.
Evinizde kablo çekmek için duvarların ne hale geldiğini bir düşünün. Kablolu sistemde bir düğmenin yerini değiştirmek münkün bile değil, kablosuzda ise istediğin yere koy, sonra değiştir.
 
Arkadaşlar
Biz Akıllı Bina sistem Entegratörüyüz Türkiyede kullanılan akıllıbinalar ve bu binaların ne kadar akıllı olduguna dair bilgilerede sahibiz.
Binana ne kadar para harcarsan binan okadar akıllıdır.
Yapmak istediğinizi söyleyin size yol gösterelim.Profesyon bir destek isityorsanız referanslarımızı gösterebiliriz.Sizin yeterki Akıllı bina ya ihtiyacınız olsun.Tüm Bilgi ve Uygulama ile ilğili konularınızda bizden destek alabilirsiniz.
Karamık Otomasyon Yeni Web Sitesine Hoşgeldiniz... | Karamık Otomasyon | Otomasyon
siz sorun biz cevaplayalım
 
Veriable Air Volume
Değişken hava hacimli, klima santralleri uygulamaları hakkında bilginiz var mı?Bu konuda güvenilir otomasyon firması tanıyormusunuz?(tecrübeli)
 
Veriable Air Volume
Değişken hava hacimli, klima santralleri uygulamaları hakkında bilginiz var mı?Bu konuda güvenilir otomasyon firması tanıyormusunuz?(tecrübeli)

Sauter
Honeywell
Siemens

Türkiyede hepsinin merkezi var ve bu işleri çok iyi yapıyorlar. Googledan arat bulursun.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,071
Mesajlar
932,776
Kullanıcılar
453,068
Son üye
Mustafa6173

Yeni konular

Geri
Üst