Bu başlıkta ve internette okuduğum bazı yazılarda 'REAKTİF AKIM' diye birşeyden bahsediliyor. Çok merak ediyorum bana reaktif akımın tanımını yapabilecek ve kaynak gösterebilecek olan var mı.
Reaktif kelimesi 'reaktif güç' için tanımlanmıştır. Akım için 'reaktif akım' diye bir tanımı ne bir kitaptan ne de hiçbir hocamdan duymadım. Sayaçların ölçtüğü de akım ya da gerilim değil, güçtür. Dolayısı ile sadece akıma ya da gerilime bakarak güç hakkında yorum yapılmaz.
Elektriksel olarak Kompleks Gücün S=V*I^ ve S^2=P^2+Q^2 olduğu hatırlansın. Reaktif güç kompanzasyonu yapılması Q yu azaltacağından, 'S^2=P^2+Q^2' gereği S de azalır. Şebeke gerilimi sabit kabul edilirse(kondansatörlerin ve yüklerin gerilimde alçalma veya yükselmeye neden olmadığı), S=V*I^ gereği S'in azalması için akım da azalacaktır. Kompanzasyonda sonucu çekilen akımın azalması bu sebepten. Sayfanın üstündeki yorumda yer alan güç üçgenini incelerseniz daha net anlaşılacaktır.
Daha önce de yazılmış ancak ben tekrar yazayım, biz aktif güce para ödüyoruz. Dolayısı ile reaktif güç kompanzasyonu yapılması, aktif gücü değiştirmez. Sonuçta bizim faturamızda bir değişiklik olmaz.