Biyomedikal Mühendisliği ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Nedir?

EleCtRox_

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
487
Puanları
6
BİYOMEDİKAL NEDİR?
“Biyomedikal Teknoloji” esas olarak Tıpta teşhis ve tedavi amacıyla kullanılabilecek tüm madde, malzeme, aparat ve cihazların üretimi ile ilgilenen disiplinlerarası bir teknoloji dalıdır. Sağlık sektöründe farklı amaçlar için kullanılan maddelerin (ilaçlar, aşılar, büyüme faktörleri, hormonlar, proteinler, oligopeptidler, oligonükleotidler, vb.) özellikle modern biyoteknoloji teknikleri kullanılarak sentezi/üretimi, kısaca “Sağlık için Biyoteknoloji” günümüzde uluslararası düzeyde (özellikle gelişmiş ülkelerde) en çok yatırım yapılan bilim ve teknoloji dalları arasında ön sırada yer almakta/hızla gelişmektedir, ve “Biyomedikal Teknoloji” nin önemli bir bölümüyle örtüşmektedir. Biyomedikal Teknolojinin önemli bir dalı yine teşhis ve tedavi amacıyla malzeme üretimidir. Polimerler başta olmak üzere, metaller ve alaşımlar, özel seramikler, karbon ve bunların kompozitlerinden oluşan malzemeler (“Biyomateryaller”) yapay organlar, sert ve yumuşak doku protezleri, ve teşhis ve tedavi amaçlı aygıtların/cihazların yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık sektöründe diğer bir alt grup ise, tanı kitleridir. Hastaneler, klinikler, üniversiteler, laboratuarlar ve kişisel olarak kullanılan birçok tanı kiti geniş bir pazar oluşturmaktadır. Biyoçip teknolojisi çoklu tanının aynı anda yapılmasına olanak vermektedir ve Biyomedikal Teknolojinin çok hızla gelişen dalları Genomiks ve Proteomiks ile ilgili uygulamalarında önemli bir role sahip olacağı muhakkaktır. Biyomedikal Teknoloji ürünleri boyut ve kapasite olarak üretimleri az, dolayısıyla küçük fakat özel mekanlarda, özel koşullarda üretilen ürünlerdir, ancak olmazsa olmaz tanımına uyan bir pazara sahiptir ve fiyatları komodite ürünlere göre çok yüksektir. Biyoteknoloji/ Biyomedikal Teknoloji, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede olduğu gibi Türkiye’de de öncelikli desteklenmesi gereken Bilim ve Teknoloji Dallarından bir olarak görülmekte ve çeşitli plan ve programlarda yer almaktadır. Tüm modern/yeni teknoloji dallarında olduğu gibi bu teknolojinin doğru ve hızlı gelişimi için mutlaka çok iyi/sıkı bir sanayi-akademi ilişkisine gereksinim vardır. Bu ilişkinin sağlanabilmesi için çeşitli ara yüzeyler oluşturulmalıdır.


biyomedikal.jpg


Biyomedikal Mühendisliği ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi , sağlık alanında teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan mekanik ve Elektronik cihaz ve sistemlerin tasarım, üretim, geliştirme, teknik işletme ve bakım-onarım faaliyetlerini kapsamaktadır.

Günümüzde, hastanelerde yaklaşık yirmi bin farklı tür tıbbi cihaz ve sistem kullanılmakta olup ülkemizdeki kullanılan biyomedikal cihaz ve sistem sayısı son yirmi yılda yediye katlanmıştır. Biyomedikal sistemlerin tasarım ve geliştirme uğraşlarını yürütecek, sistemlerin verimli kullanılmasında görev alacak teknik ve bilimsel bilgi birikimine sahip elemanlara duyulan gereksinim her geçen gün artmaktadır.

Biyomedikal Mühendisliği ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi mezunlarının iş alanları nelerdir?

*Kalp pilleri, yapay organlar, diyaliz makinesi gibi tıbbi cihazların tasarlamak ve üretmek.

*Hastaların durumunu ameliyat ve yoğun bakım sırasında izleyecek elektronik ve bilgisayar sistemlerinin tasarlamak ve kurmak.

*Ultrason, manyetik rezonans, röntgen anjiyo vb. tıbbi görüntüleme sistemlerini tasarlamak ve yapmak

*Dolaşım, sindirim, solunum, sinir vb. fizyolojik sistemlerin sayısal olarak incelenmesi için matematik ve bilgisayar modelleri gerçekleştirmek.

*Çeşitli tedavilerde kullanılacak yeni biyomalzemeler tasarlanması ve malzemelerinin kullanılabilirliğinin test etmek.

*Mühendislik dalları ile ilgili tekniklerin tıbba uygulamak .

*Hastanelerdeki tıbbi cihazlarla ilgili teknik servis , danışmanlık ve ilgili sorumlulukları yerine getirmek

*Akademik alanda ilerlemeler kaydederek üniversite bünyesinde çalışmalarda bulunmak.

Biyomedikal Teknoloji ve Biyoteknoloji Hakkında

“Biyomedikal Teknoloji” esas olarak tıpta teşhis ve tedavi amacıyla kullanılabilecek tüm madde, malzeme, aparat ve cihazların üretimi ile ilgilenen disiplinlerarası bir teknoloji dalıdır. Sağlık sektöründe farklı amaçlar için kullanılan maddelerin (ilaçlar, hormonlar, proteinler vb.) özellikle modern biyoteknoloji teknikleri kullanılarak sentezi/üretimi, kısaca “Sağlık için Biyoteknoloji” günümüzde uluslararası düzeyde en çok yatırım yapılan bilim ve teknoloji dalları arasında ön sırada yer almakta/hızla gelişmektedir, ve “Biyomedikal Teknoloji” nin önemli bir bölümüyle örtüşmektedir.
Biyomedikal Teknolojinin önemli bir dalı yine teşhis ve tedavi amacıyla malzeme üretimidir. Polimerler başta olmak üzere, metaller ve alaşımlar, özel seramikler, karbon ve bunların kompozitlerinden oluşan malzemeler (“Biyomateryaller”) yapay organlar, sert ve yumuşak doku protezleri, ve teşhis ve tedavi amaçlı cihazların yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık sektöründe diğer bir alt grup ise, tanı kitleridir. Hastaneler, klinikler, üniversiteler, laboratuarlar ve kişisel olarak kullanılan birçok tanı kiti geniş bir pazar oluşturmaktadır. Biyoçip teknolojisi çoklu tanının aynı anda yapılmasına olanak vermektedir ve Biyomedikal Teknolojinin çok hızla gelişen dalları Genomiks ve Proteomiks ile ilgili uygulamalarında önemli bir role sahip olacağı muhakkaktır. Biyomedikal Teknoloji ürünleri boyut ve kapasite olarak üretimleri az, dolayısıyla küçük fakat özel mekanlarda, özel koşullarda üretilen ürünlerdir, ancak olmazsa olmaz tanımına uyan bir pazara sahiptir ve fiyatları komodite ürünlere göre çok yüksektir. Biyoteknoloji/ Biyomedikal Teknoloji, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede olduğu gibi Türkiye’de de öncelikli desteklenmesi gereken Bilim ve Teknoloji Dallarından bir olarak görülmekte ve çeşitli plan ve programlarda yer almaktadır. Tüm modern/yeni teknoloji dallarında olduğu gibi bu teknolojinin doğru ve hızlı gelişimi için mutlaka çok iyi/sıkı bir sanayi-akademi ilişkisine gereksinim vardır. Bu ilişkinin sağlanabilmesi için çeşitli ara yüzeyler oluşturulmalıdır.
 
görkem hocam; her geçen gün önemi artan bu dala nasıl yönelebiliriz. bu konuda kendimizi yetiştirmek istersek sizce izlememiz gereken yol nedir. altyapı doneleri nelerdir? nerden nasıl başlamalıyız?
ilginize teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.
 
arkadaşlar merhaba ben bu sene bu medikal bölümünü düşünüyorumda hiç bilgim yok nasıl geleceği iyimi?beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim
 
Son düzenleme:
biomedikale öss puanın
yla girebilirsin..güzel bölüm ama biraz zor..teknik bilgi gerektiriyor..sadece okul yetersiz geliyor..bende bu sene 1. sınıftayım..dersler zorluo..
 
arkakadaşlar biyomedikal 2 yıllıkta almanca varmı
 
Mrb arkadaslar,

Ben su an fransada biomedikal muhendislik ogrencisiyim. Mezun olmama bir sene kaldi, ve Türkiyeye yerlesmeyi dusunuyorum. Benim ogrenmek istedigim, Türkiyede biomedikal muhendisin asagi yukari ne kadar maas aldigi.
Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
 
seol arkadaşım ben suan biomedikal 2 yıllıkta okuorum..almanca dersi yok..ingilizce ve mesleki ingilizce war..
 
selam arkadaşlar bende biyomedikal teknikeriyim bu sektörde yetenekli elemlara ihtiyacı var öleki birtek Elektronik biliği yeterli değil bunu yanında mekanik Elektrik pinomatik ,hidrolik vs alanlarda da çok iyi olmanız lazım . almanca güzel bir dil ama bizim iş için o kadar da önemli değil ingilizce şart olmaz ise olmaz. bence bu bölümü okumak isteyen kişiler bir an önce ellerini çabuk tutsular . ögrenmek isteyen arkadaşlara teknik konularda elimden geleni yapabilirim . tevsiyem radyoloji üzerine yoğunlaşın temiz iştir . biyomedila müh arkadaşta maaş konusnda soru sormuş bizim işler şarap gibidir yıllar gectikten deger kazanılır )::): biraz sabredersen istedigin parayı alabilirsin. bu sırada bende dünyanın sağlık sektöründe 1 numara olan şirketinde çalışıyorum şimdiden hepinize kolay gelsin iyi çalışmalar
 
selam. ben Elektronik mühendisiyim ancak bir biyomedikal firmasında tıbbi cihazlar üzerine çalışıyorum. Birçok önemli noktayı *promateus* belirtmiş zaten. Dikkate alınması gereken bir mesaj yazmış. İngilizceyi bu alanda bilmek açıkçası bir artı sağlamıyor bence. Zaten şart , ikinci bir dil bilirseniz o bir artıdır. Almanca ise öğrenildiği takdirde artı kazandıracaktır. Çünkü Almanlar bu sektörde çok iyi yer yapmış. Siemens özellikle kalitesini ortaya koyan zirvede bir firma. Ancak hepsinin dökümanları ingilizce tabiki. *muge_k* nın sorusuna gelince , en iyi cevap burası Türkiye olacaktır herhalde. Orada alacağın maaşı burada ilk başta alman zor. Türkiyede üretim oarak bakarsan biyomedikalcihaz üretimi de pek fazla değil. Ancak Türkiye'de çok eski bir sektör değil ve diplomana denklik alabilirsen , birkaç yıl tecrübe de edindiğin takdirde iyi yaşam koşullarına sahip olursun.
 
Erciyes üniversitesinde 1. sınıfını okuduğum , Mühendislik fakültesinde böyle bir bölüm olduğunu öğrencilerin %90'ı bilmez ve akrabalar 2 yıllık mı diye sorar ama her şeye rağmen ayrıca mesleki dersleri görmemiş olmama rağmen bence okunulası bölüm ...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Mesajlar
930,210
Kullanıcılar
452,598
Son üye
Pavantanwar

Yeni konular

Geri
Üst