Bobinli yüklerin çektiği reaktif güç

Vecihi K

Üye
Katılım
21 Tem 2010
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar bobinli yükler manyetik alan oluşturbilmek için hattan reaktif yükün çektiğini bu sebeble yükün bulunduğu yere kondansatör grubları ile reaktif yükü sıfırlamaya gidildiğini biliyorum.Sorum şudur : Bu ilem sonunda Bobinli alıcılar manyetik alan oluşturmak için reaktif yükü nereden temin ederler.Teşkürler
 
reaktif güçe ihtiyaç duyulduğunda kondansatörlere hapsedilen reaktif enerjiyi kullanıyor ... bu şekilde olması gerekiyorr
 
Arkadaşlar bobinli yükler manyetik alan oluşturbilmek için hattan reaktif yükün çektiğini bu sebeble yükün bulunduğu yere kondansatör grubları ile reaktif yükü sıfırlamaya gidildiğini biliyorum.Sorum şudur : Bu ilem sonunda Bobinli alıcılar manyetik alan oluşturmak için reaktif yükü nereden temin ederler.Teşkürler

reaktif yük ikiye ayrılır endüktif ve kapasitif kapasitif malum kondansatörlerden elde edilen güçtür endüktifte.

Aktif Güç Nedir? , Reaktif Güç Nedir?

Direnç tipi bir yük gerilim kaynağından gerilimin çarpanı şeklinde bir akım çekmektedir, ancak reaktif yüklerin çektiği akım direnç yükündeki gibi değildir. Reaktif yüklerde de hem gerilim hem de akım dalga şekilleri sinüzoidal olabilir ancak aralarında bir faz farkı vardır. Reaktif yüklerde bir periyot süresince akım ve gerilim işaretleri aynı veya farklı olabilir.
Akım ve gerilim işaretinin farklı olduğu noktalarda güç negatiftir ve güç akışı kullanıcıdan şebekeye doğrudur. Şebekeden çekilen bu enerji kullanılmadan şebekeye geri verilir ve bu dolaşım sırada iletim hatlarındaki dirençlerden dolayı kayıplar oluşur. Yani reaktif güç şebekeyle yük arasında salınan ancak kullanılmayan enerjidir. Aşağıdaki şekilde açık gölgelendirilmiş bölgeler reaktif gücün, koyu gölgelendirilmiş bölgeler ise aktif gücün söz konusu bölgeleri göstermektedir.

Aktif enerji şebeke periyodu boyunca şebekeden çekilen enerjidir, bu da gerilimle akımın çarpımının zaman ekseninin üstünde kalan alandır. Üstte kalan alan (aktif enerji) ile altta kalan alanın (reaktif enerji) farkı yükün harcadığı toplam enerjiyi vermektedir.
Aktif güç [P] ile reaktif güç[Q] birlikte kompleks gücü [ S ] oluşturmaktadır.

Jeneratör, transformatör, motor gibi elektrikli aygıtların ve iletim hatlarının maliyeti bunların görünür gücüyle orantılıdır. Bunun nedeni bu cihazların yalıtım düzeyinin gerilimle, iletken boyutlarının da akımla orantılı olmasıdır. Aktif güç P’nin fiziksel bir anlamı vardır. Bu gücün büyük bir kısmı yararlı işi karşılar, çok az bir kısmı kayıplardır. Oysa reaktif güç, elektromanyetik cihazlardaki manyetik alanı oluşturur ve yararlı enerji çevriminde kullanılmaz. Gereksiz yere hattı ve iletim aygıtlarını yükleyerek gerilim düşümüne ve kayıplara yol açar. Bu nedenle şebekeden çekilen Q reaktif gücün sıfır olması istenir.


RMS (Etkin Değer) ve Ortalama Değer Nedir?

Alternatif bir akımın RMS değeri sabit bir direnç yükünden geçen ve aynı miktarda ısı enerjisi üreten DC akımın değerine eşittir. RMS Karesel Ortalama Değer (Root Mean Square) anlamına gelir ve Etkin Değer, Efektif Değer olarak da isimlendirilir.

Bir işaretin RMS değeri ayrık ( dijital ) olarak hesaplanırken şu adımlar izlenir:
- İşaretin bir periyot boyunca belirli örnekleme zamanıyla genlik değerleri alınır.
- Alınan bu değerlerin kareleri toplanır.
- Bu toplam alınan örnek sayısına bölünür.
- Bu bölümün karekökü alınır.
 
Cevaplarınız için teşekkürler.Birazda daha açabilirsek sevinirim.
 
Arkadaşlar bobinli yükler manyetik alan oluşturbilmek için hattan reaktif yükün çektiğini bu sebeble yükün bulunduğu yere kondansatör grubları ile reaktif yükü sıfırlamaya gidildiğini biliyorum.Sorum şudur : Bu ilem sonunda Bobinli alıcılar manyetik alan oluşturmak için reaktif yükü nereden temin ederler.Teşkürler

Cevablarınızı bekliyorum.Tek satır değilde anlaşılır örnekli bir cevab yazarsanız çok sevinirim.TŞK.
 
bobinli alıcılar reaktif yükü kendi manyetik alanında oluşturur. Şebekeden temin etmez.
 
KOMPANZASYON TEMEL BİLGİLERİ
bazı terimlerden ve bunların anlamlarından bahsetmek zorundayız. Buradaki temel amaç, başka kaynaklardan da kompanzasyon ile ilgili makale ya da bilimsel yayın okuduğunuzda bunların ne anlama geldiğini anlayabilmenizi sağlamaktır.

Her ne olursa olsun, sizleri mümkün olduğunca matematiksel işlemlere girmeden, bu işi nasıl yapabileceğiniz konusunda yardımcı olmaya çalışacağız. Asıl önemli olan kompanzasyonun temel mantığını kavramanızı sağlamaktır. Hesaplamanın nasıl yapılacağını, zaten işin temelini anladığınız anda çözmüş olacaksınız.

Genel olarak bilinmesi gereken terimler ve parantez içinde birimleri şu şekildedir;
• Akım (Amper),
• Gerilim (Volt),
• Görünen (Sanal) Güç (VA),
• Aktif Güç(Watt),
• Reaktif Güç (VAR),
•  (Fi açısı),
• Cos (Aktif Güç Çarpanı),
• Sin (Reaktif Güç Çarpanı),
• Tan (Reaktif / Aktif Güç oranı),
Şimdi bunların ne anlama geldiklerini ve birbirlerine nasıl dönüştüklerini inceleyeceğiz.

Akım (Amper)
Pratik olarak, elektrik yükünün hareketine elektrik akımı denir.
Daha detaylı incelersek, iletken maddeye elektrik uygulandığında, elektronlar negatif kutup(-)'tan pozitif kutup(+) yönüne doğru hareket etmeye başlar. Bu harekete "Elektrik Akımı" denir.
Birimi ise "Amper" 'dir. "I" harfi ile gösterilir.

Gerilim (Volt)
Elektrik akımının oluşabilmesi için, elektrik yüklü taneciklerin kutupları arasında fark olması gerekir. Yüksek bir noktadan aşağı bırakılan bir cisim nasıl aşağı düşüyor ise, elektrik akımı da akabilmek için, benzer mantık ile potansiyel farka sahip olması gerekir.
İşte bu farka "Gerilim" denir. Birimi "Volt"'tur. "V" harfi ile gösterilir.

Zahiri (Sanal) Güç (VA),
Sistemden çekilen elektrik akımının, belli bir voltaj değerindeki gücüne "Görünen (Sanal) Güç" denir.
Birimi VA (VoltAmper) dir. "S" harfi ile gösterilir.
S=I*V
Görünen (Sanal) güç , fazın akımı ile voltajının çarpımına eşittir.

Aktif Güç (Watt),
Omik direnç üzerinden geçen elektrik akımının, belli bir voltaj değerindeki gücüne "Aktif Güç" denir.
Birimi Watt'tır. "P" harfi ile gösterilir.
P=S*Cos
Aktif güç , fazın görünen gücü ile Cos (Aktif Güç Çarpanı) çarpımına eşittir.
Görünen güç yerine akım ile gerilim çarpımını alırsak aktif güç,
P=I*V*Cos
Aktif güç, fazın akım, gerilim ve Cos (Aktif Güç Çarpanı) çarpımına eşittir.

Reaktif Güç (VAr)
Bobin(Xl) ya da kapasitans(Xc) direnci üzerinden geçen elektrik akımının, belli bir voltaj değerindeki gücüne "Reaktif Güç" denir.
Birimi VAr'dir. "Q" harfi ile gösterilir. Bobin etkisi ile oluşan reaktif güce "İndüktif Güç" yani "+Q", kapasitans etkisi ile oluşan reaktif güce "Kapasitif Güç" yani "-Q" denir
Q=S*Sin
Reaktif Güç , fazın görünen gücü ile Sin (Reaktif Güç Çarpanı) çarpımına eşittir.
Görünen güç yerine akım ile gerilim çarpımını alırsak aktif güç,
Q=I*V*Sin
Reaktif güç, fazın akım, gerilim ve Sin (Reaktif Güç Çarpanı) çarpımına eşittir.
Sinüs değeri, Cosinüs ve Tanjant değerlerinin çarpımına eşit olduğu düşünülür ise
Q=I*V*Cos*Tan
Reaktif güç, fazın akım, gerilim, Cos (Aktif Güç Çarpanı) ve Tan (Reaktif Gücün Aktif güce oranı)'nın çarpımına eşittir.

 Açısı
Çekilen görünen güç ile aktif güç arasındaki faz açısına "" denir. En ideal  açısı 0º'dir.

Cos (Aktif Güç Çarpanı)
Aktif Gücün, Görünen Güce Oranına "Cos" denir. Cos ile görünen gücün çarpımı bize aktif gücü verir. Bu neden ile Cos değerine "Aktif Güç Çarpanı" da denir.
Cos=P/S


Sin (Reaktif Güç Çarpanı)
Reaktif Gücün, Görünen Güce Oranına "Sin" denir. Sin ile görünen gücün çarpımı bize reaktif gücü verir. Bu neden ile Sin değerine "Reaktif Güç Çarpanı" da denir.
Sin=Q/S


Tan (Reaktif/Aktif Güç Oranı)
Reaktif Gücün, Aktif Güce Oranına "Tan" denir. Tan ile aktif güç çarpımı bize reaktif gücü verir. Sadece aktif güç ile Tan değerini ya da görünen güç, Cos ve Tan değerlerini biliyorsak ReaktifGücü bulabiliriz. Bu neden ile Tan değerine "Reaktif/Aktif güç oranı" da denir.
Tan=Q/P


Görüldüğü üzere, basit hesaplama yapılacak olan tüm formüller, birbiri içerisinden türetilerek, detaylı olarak hesaplama yapılabilinmektedir. Önemli olan bu hesaplamanın nasıl yapıldığını bilmek ya da temel olarak kompanzasyonun mantığını anlamak önemlidir.

Bir sistemin kompanzasyonun hesaplaması nasıl yapılır ve hesap yapmadan en pratik şekilde bunu nasıl yapabileceğimiz ile ilgili bilgi kompanzasyon yapılacak işletmenin ölçüm ve analizi kısmında anlatılmaktadır
 
Son düzenleme:
PRATİK VE KOLAY ANLAŞILIR İZAHAT
Endüktif yüklerde bobinden, motor sargısından geçen akım uygulanan gerilimden geridedir. Kondansatör devresinde ise akım gerilimden ileri fazdadır. Bu ters faz farkı kompanzasyon yapılan noktada akım ve gerilimin aynı faza gelmesini sağlar. Teorik olarak tam kompanzasyon yapıldığını cosfi=1 olduğunu düşünürsek bu noktadan şebekeye doğru artık yük omik yükmüş gibidir harcanan güçte aktif güç olur.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,072
Mesajlar
932,781
Kullanıcılar
453,068
Son üye
Mustafa6173

Yeni konular

Geri
Üst