BT30 spindle projesi

Ben servoyu iş miline doğrudan bağlayamam çünkü iş milinin tepesinde drawbar'ın silindiri var. Bu yüzden kayış-kasnak ile bağlayacağım. Yalnız kasnakların oranı 1:1 olacak çünkü, daha önce de söylediğim gibi servoyu torku ve hızı hedefime uygun olduğu için seçtim. 0-5000 devir arasında çalışacak ve iş mili de aynı hızda dönecek.

Kayış-kasnak kullanmanın bana göre tek olumsuz tarafı aşırı yükte servonun miline ve rulmanlarına gerilim uygulanması olabilir. Ama bunun için bir planım var. Servoya montaj aparatı keserken servo milinin uç tarafını da aparata ekleyeceğim bir rulmanla destekleyeceğim. Yani milde takılı olan kasnağın altında da üstünde de birer rulman olacak. Böylece yükten gelen gerilimi yarı yarıya azaltacağım.

Neden redüktör kullanmak gerektiğini anlamadım. Servonun hızı ve torku uygulamaya uygun. Yani neden daha fazla tork için hızı yarı yarıya düşüreyim? Servoya aşırı yüklenmemek için mi? Servoya yüklenirsen motor daha fazla akım çekmek isteyecektir. Sürücü de buna uyup akımı arttıracak ama sürücüde aynı zamanda "over current trip" ve "over speed trip" ayarları var:
Mesela nominal akım %100 ise peak akım %110 olsun ve bu sadece 5 saniye sürsün diyebiliyorsunuz. Yani sürücü en fazla 5 saniye boyunca %110 akım verir. Sonrasında tekrar %100'e çeker (eğer aşırı yük devam ediyorsa). Yine de bu senaryo herhangi bir nedenle yürümedi ve akım %110'u geçti. Bu durumda sürücüye motoru hemen durdur diyebileceğim bir ayarı da var.

Sizin anlattıklarınız daha çok step veya asenkron motorları andırıyor.
 
Redüktörden kastım o kasıntı içinde işte..... Servoların ucuzları genelde güçsüz oluyor(N olarak fiyatına göre) .. Bu sebeple hem daha büyük servo alıp maliyeti artırmamak, hem de o bahsettiğin kasıntıyı motora aktarmamak için redüktör kullanılıyor.

Senin dediğin rulmanda aynı şey. İşini görür.
 
Abü,
Redüktör başka bişey, gasıntıyı almak başka,
Redüktör, uygun oranlar seçilerek iş milinin düşük hızlarda çalışmasını sağlamak, bunu yaparken motorun çıkış hızı düşmeyeceği içün, güç kaybetmeden yoluna devam ettirecek dişli kutusu veya kasnak tertibatı.
Gasıntıyı motora aktarmamak, biz ona yatak diyoruz, (iş milini desteklemek) en basiti bir rulmandan ibaret, gallavisi, omuzlu rulmanlı , gonik rulmanlı, vs. vs. diye çeşitlenir.
 
"
13 Tem 2016
#580

Kasnağı spindle miline nasıl sabitleyeceğim konusunda uzun uzun düşündüm. İlk önce kama kullanmaya karar vermiştim fakat daha güzel bir yöntem buldum. İçe ve dışa doğru genişleyebilen konik bir kilit mekanizması yapacağım (shaft taper bushing). Bu yöntemle kasnağa ve mile herhangi bir müdalahale yapmama gerek kalmayacak. Özellikle mile kama yuvası açmak canımı sıkıyordu.
"

Hocam tam analayamadim bu kismi. SW file'i Ekran goruntusu vs.. birsey gonderebilir misin.

Bu ara ben de heveslendim de bi ATC yapmak icin.
 
Hocam tam analayamadim bu kismi. SW file'i Ekran goruntusu vs.. birsey gonderebilir misin.
Ben dde neyi anlayamadığını anlayamadım. Taper shaft bushing diye bir yöntem bulmuşsun işte.

Şu tip burçlar genelde pratik oluyor. iki parçadan oluşur. İki parça da konik. Vidalaları sıktıkça birbirlerini çekip kilitleniyorlar.
 
Yok hocam onu sen bulmussun zaten. Senden alinti.
Sorun su ki yanlis msg.ı kopyalamisim.
Sormak istedigim drawbar cekildiginde rulamanlara yuk bindirmemek icin nasil bir cozum uyguladigindi.
Okudum ama tam anlayamadim.
Ben dde neyi anlayamadığını anlayamadım. Taper shaft bushing diye bir yöntem bulmuşsun işte.

Sole bi dik freze yapiyorum:
x-y dokum, kirlangic. Matkap dan cikma sport.

WhatsApp Image 2017-12-09 at 5.00.45 PM.jpeg
WhatsApp Image 2018-10-26 at 6.38.01 PM.jpeg
WhatsApp Image 2018-10-27 at 12.55.21 PM.jpeg
WhatsApp Image 2018-11-02 at 4.19.00 PM.jpeg


Bunun iş motorunu ATC yapmaya niyetlendim.

Söle de bi kontrol kartı yaptık bunda kullanmak için: Due Shield i gibi.
20171017_135934.jpg
20171017_135934.jpg

Konuyu biraz isgal etmisim gibi olmus. Foruma direkt resim eklendigini yeni kesfettim de. Is cikisi yeni bi baslik acar bunları temizlerim. Prd.
 
Suat abi servoların 3000 devirden sonraki devirlerde nasıl tork kaybettiğini biliyorsundur inşallah. yani servoyu 5000 devire çıkardığında 3000 devirde verdiği tork değerinin belki yarısı yada yarısına yakınını kaybedebilir.
 
Faruk bendeki servonun en yüksek mekanik hızı 6000 devir. Nominal hızı da 4000 devir. Yani 4000 devire kadar sorun olmayacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst