Automat verdigin bilgiler icin tekrar tesekkurler,
Verdigin bilgiler inan cok faydali oluyor karar vermemde.
Sen galiba linya da calisiyorsun oralarin ortami nasil yani yasayis acisindan para acisindan rahat yasayabiliyormusun yani seni hersekilde tatmin ediyormu orasi,cunku bende ciddi ciddi ortadogu ulkelerinde calismak istiyorum.
Ama bu fikrimi paylastigim insanlar sen delimisin gencliginin en guzel gunlerini araplarla mi gecireceksin,colde kavrulusun diyorlar sarlarinin hic iyi olmadigini soyluyorlar.
Sen bu gibi goruslere orada yasayan birisi olarak ne dersin?
Birde yeni mezun bir muhendisin ortalama bir fiyati yurtdisinda(yani ortadogu ulkelerinde) ne kadardir, sundan soruyorum bu soruyu sozlesme imzalatip 1 kac seneligine ucuza kapatmak isteyenler oluyormus?
Benim çevrem bırak yurt dışına, şehir dışına bile olumsuz bakıyor. Evet, yaşlılıklarında gençliğini çarçur edenlerin hayıflandığı kesin; ama bunlar daha ziyade boşu boşuna vakit öldürmelerinden - daha az bir kısmı tüm gençliklerini çalışarak geçirmekten ötürü. Tabi, daha şimdi yurt dışına çıksan, 23 oldun diyelim, 26-27 yaşına kadar (3-4 yıl) yurt dışında çalışıp geldin. Bu tüm gençliğini harcadın anlamına gelmez; geldiğine elinde birçok büyük ölçekli hastane/üniversite/avm tarzı yapılara ilişkin referansların da olur. Bir yıl filan da en azından buradaki ortamı tanımak için çalışıp, rahatlıkla kendi işini kurarsın.
Daha önce dediğim gibi, çıraklıktan yetişme adamların sadece banka ve ufak villa tarzı bazı yerlerin işlerini yapmalarına karşın onlarca gayrimenkulleri var, daha büyük işler yapanlar 100' lerce bin liralık, hatta milyonlarca liralık işler yapıyorlar. Şayet yurtdışına gidip gelirsen, en az bir yılını senden yaşça büyük bir
Elektrik mühendisinin yanında geçirmeni tavsiye ederim; çünkü o adamın her türlü tecrübesi vardır: Belki daha önce parasını alamadığı durum olmuştur, belki iflas ettiği zamanlar olmuştur, işlerini halletmek için bir çevresi vardır, vb. İş kurarken sadece sermaye ve teknik bilgi yetersizdir, bu tür tecrübeye dayalı bilgiler de önemlidir. Kim bilir belki yurtışında çalışırken bu tür bir mühendisle de karşılaşabilirsin, ne olursa olsun, her türlü şeyi öğrenmeye bakmak iyidir.
Neden yurtd ışı benim tercihim, adamın 2-3 bin lira burada maaşı olsa, yılda 24-36 bin lira yapar. Yemese, içmese tek daire alması için bile 5 yıl çalışması gerekir, ki yemeden içmeden de kimse yaşayamaz sanırım. Yurtdışındaki kişisel harcamaların buradakinden daha düşük, maaşın da daha yüksektir. Sonra da doğru dürüst bir şekilde kendi işini kurabilirsen, rahat edersin. Tabi patron olmanın da kendine göre sıkıntıları olabilir; ama bir işçininkiyle kıyaslanamaz.
Yeni mezun tabiki belki ilk işinde 4000 dolar alacak değil; senin de bilgine bağlı olarak 2500-3500 dolar arası değişir. Maaş artışının da belirli kriterlere bağlı olarak anlaşmada yer almasına dikkat edersin tabi.