Aslında haklısın...
Makinanın nasıl çalışması gerektiği konusunda kendi tecrübelerimizden yola çıkarak böyle bir proje yaptım. Aklıma gelen hemen hemen her eleman için bir sinyal lambası ya da gösterge koydum. Bazıları hiç işe yaramıyabilir ama çok ta gerekli olabilir. Örneğin silo tam olarak dolmayacaksa korumaların çoğu boşuna ama dolacaksa az bile çünki içinin tepişerek sıkışması komple malın dışarıya çıkarılmasını gerektirir ki (40-50 ton civarı) bir kere dahi bunun yaşanması yapılan komple fazla masraftan daha büyük yara açar.
Bu şekilde buton koymayı bende ilk defa uyguladım. Yukarıda mekanik montaj resmine bakarsanız tırmık motorları bu şekilde dizilmiş. Bizim çobanların da hangisinin hangisi olduğunu daha rahat bulacaklarını sanıyorum.
Projenin karışık olması konusunda PLC deki nizamı klasik uygulamalarda bulamassınız yani girişleri - çıkışları belirleyip işlemi PLC ile yaptırma şansınız yok. Hepsini bir arada düşünmek ve projelendirmek zorundasınız. (kontaktörlerin kontak sayılarına kadar). Tam olarak saymadım fakat PLC ile yapmamız durumunda tahmin ediyorum en az 20 I - 20 O ve birde analog İnput (lazer sensör için) kullanmamız gerekecekti.
Zor olması konusunda: tahmin ediyorum kullanılan cihazların tam olarak işlevlerinin bilinmemesi olayı biraz karıştırıyor. Neyin neden kullanıldığı kosunda bir sorunuz olursa yardımcı olurum demiştim. Bir örnek vereyim: mesela 2 sayfada 0C3 kontaktörünün 33 ve 43 nolu kontakları yukarıda çizilen lazer sensörün devresinde kullanılmasının nedeni silonun kapağı açıldığında içine giren kişinin lazer ışığına bakması ihtimali karşısında bir önlem olarak kullanılmıştır. ( Bizim çobanlar özellikle bakar ;D ) .... Saygılar