Bu pano yetişecek.

edremit ' Alıntı:
İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.
Tırmıklar için aşağıdaki gibi bir çözüm düşünüyorum. Panonun içine de ne nereye sığıyor diye bir çalışma yapmaya başladım.
Elek arkadaşım pano konusunda haklısın önce proje sonra pano olmalıydı vakit az olduğu için tahmini bir pano siparişi verdim. Biraz uğraşacağımız kesin. Mesela konulan helezonları görünce helezonların akımının kesinlikle ölçülmesi gereğini düşünüyorum (işletme sırasında en çok buradan problem çıkacağına eminim) Bu da en azından bir ampermetre daha demektir.
teknikadam_41 Lazerli mesafe ölçümünde kirlilik faktörü konusunda haklısınız benim de en çok merak ettiğim husus ne olacak göreceğiz. Eğer aynaya yapışan tozlar problem olursa zaman ayarlı olarak hava üfletmeyi düşünüyorum. Ortamdaki tozlar problem olursa yapacak fazla birşey yok. Fakat bu katagoride hemen hemen bütün ölçüm cihazlarının kendine göre problemleri var. Ultrasonik sensörler yoğunluk ve kirlilik dolayısıyla yanılıyorlar. Yukarıda resmini verdiğim motorlu sviçlerin mekanik problemleri çok fazla oluyor. Bahsettiğiniz seviye ölçerleri biliyorum yatay siloda uygulaması olmasa da yuvarlak silolar için kullanılıyor. Ucunda bir ağırlık var siz istediğinizde veya ayarladığınız zamanda ağırlık bir ipe bağlı olarak bir küçük servomotor sayesinde aşağıya iniyor ve zemine değince (ağırlığın basıncı kalkınca) yine bir sviç mesafe bulundu sinyalini veriyor. Bu hareket mekanizmaya bağlı bir enkoder ile ölçülerek değer olarak görülüyor. Burada ağırlık aşağıda iken silodaki çökmeler ipi ( yada teli) koparabiliyor, siloda biriken talaş tepe yaptığı için ölçülen yere göre hatalı ölçüm yapma olasılığı yüksek bazen malzeme köprü yapıyor 10 dakika önce ölçtüğünüz talaş 10 dakika sonra bitmiş olarak görülüyor. Her neyse yuvarlak silolarda buna benzer ölçüm için arkadaşlar pet şişeye (en uygunu 1 litrelik kola şişesiymiş ::) ) biraz talaş koyarak ucuna bir ip bağlamışlar silonun üzerine küçük bir makara yerleştirmişler siloların ölçüm yaptıkları yerlerine ölçekli bir de metre çizmişler. 3-5 saniyede seviyeyi ölçüp ipi geri çekebiliyorlar.
Arkadaşlar aklınıza gelen bir kumanda devresi olursa burada uygulamaktan zevk duyarım. Bundan sonra 2 helezonu elde tek tek otomatikte ayni anda çalıştırmak istiyorum. Tırmıklar gibi ayrı otomatik butonu koymamışız dolayısıyla sitem elde iken helezon 1 butonları helezon 1 'i helezon 2 butonları helezon 2' yi açıp kapayacak otomatikte hangi butona basarsanız basın her iki helezon da açılıp kapanacak. Hareket kontrolü ve mal dolu kontrolü siviçleri olacak.
arkadasım sımdı bırsure sonra ben nıye ya bunu plc ıle yapmadım dıyebılırsın.Cunku ıhtıyacın olacak olan zaman rolesı ve sayıcı gıbı elemanlar ve digerlerı plc de hazır oldugundan konvansıyonele gore daha ıyı
hareket sahan olacaktı ama sen treni kacırdın gıbı
 
gezer77 kardeşim daha önce ntsf arkadaşım ile yaptığım diyaloğun devamında şöyle yazmıştım: (çarşamba günü yazılan bütün mesajlar silinmiş galiba) .... PLC ye karşı olduğum sanılmasın. Eğer PLC olmasaydı yaptığım istifleme makinasında istediğim sayıda paleti istediğim şekilde (ters-düz) olarak nasıl dizdirebilirdim. Şu örneğide eklemiştim .... adam 4-20 mA sensör çıkışını PLC ye girmiş ve (yanıcı patlayıcı maddeler için alarm sistemi) olarak satıyor (bir de buna şifre koymuş) aynı iş sadece bir tek basit proses kontrol cihazı ile yaptırılabilir.

PLC ihtiyacının keyfi olduğu yerlerde kullanmamaya özen göstermemin nedenini açıklamaya çalıştım. İsterseniz konuyu biraz daha açayım : BEN BUNU MESLEKİ ETİK AÇISINDAN DOĞRU BULMUYORUM. Bakın bir örnek daha vereyim benim bölgem de çok sayıda zeytinyağ fabrikası var senelerden beri klasik sistem otomasyon ile tesisler kurulurdu. Son dönemde İtalyanlar kendi sistemlerinde PLC kullanmaya başladılar klasik sisteme göre köklü değişiklikler (sensörler, koruma sistemleri, esnek programlanabilirlik gibi) yaptıkları için gayet güzel uygulamalar olmuş. (gerçi bunu kulanabilecek eğitimli operatör problemi var ama konu değişmesin) Bizim bazı üreticilerimiz de hemen PLC ile sistem kurmaya başladılar sistem mantığında, temelinde hiç bir değişiklik yok kar ettikleri 3-4 role ve 1-2 zaman rolesi 1 tane de sayıcı ( bazısında) ki PLC bunların kat kat fazlası eder. Amaç sadece sistemi satarken "Bizimki de bilgisayarlı diyebilmek"
İşte burada etik açıdan problem başlıyor senelerdir bu fabrikaların arızalarını gideren elektrikçi arkadaşlar (20-25 senedir bu tesisleri çalıştırıyorlar) yeni sistemlerde ne yapacaklarını bilemiyorlar. Makinaların arızalarına gittiğimde operatörlere özellikle soruyorum çalışmasında bir fark, bir avantaj var mı? diye abartısız söyliyorum hepsi şikayetçi (İtalyanlara hiç gitmedim servisleri bakıyor) En başta aman bilgisayara birşey olur diye biryerine dokunmaya dahi korkuyorlar. Örneğin klasik sistemlerde malın durumuna göre (ustalaşmış operatörler) küspeyi malakasörde daha uzun yada kısa tutma şansına sahip Ama PLC de zaman koymuşlar zaman dolmadan malı çıkaramıyorsunuz (operatörlerin en kızdıkları konu bu).
Bu konuya katkısı olan bazı arkadaşlarımız var çok iyi elektrikçi olduklarını mesajlarından takip edebiliyorum. Bazılarının PLC yabancı olduğu bir konu yada bu sistemin arızası ile uğraşacak arkadaşlarım PLC ye yabancı (çoğunun okuduğu dönemde PLC diye birşey yoktu) ben bu arkadaşlara siz artık devre dışısınız demeyi mesleki etik açısından uygun bulmuyorum. Hatta gerekirse biraz fazla masraf yapmayı dahi göze alırım. Türkiyenin kaç tane ilçesinde, kasabasında beldesinde PLC arızalarına bakabilecek teknik eleman bulabilirsiniz. Tekrar söylüyorum PLC ye karşı olmak teknolojiye karşı olmak demektir. Lütfen şu ayrımı yapınız gerekmiyorsa kullanmamaya özen gösteririm.

gezer77 arkadaşın yaklaşımının "neden PLC'ye kaşısın" şekilinde değil de "burada PLC gerekiyordu" şeklide olduğunun ben de farkındayım. Bence konu önemli olduğu için meramımı doğru anlatabilmek adına bu kadar yazı yazma ihtiyacı hissettim. Keşke konuyu başka bir başlık altında açsaydık.
Şimdi konu ve yapılan iş belli, isterseniz gerek ntfs gerek gezer77 gerekse başka bir arkadaştan/arkaşlardan (zamanı ve PLC bilgisi olan) rica edelim ayni işi PLC ile projelendirsin aradaki zaman, maliyet, esneknik, güvenlik, işletme .... açısından farkları bir değerlendirelim. Gerek varmı yok mu konusu daha iyi anlaşılır. Saygılar.
 
Arkadaşlar Cumartesi günü malzemelerimizin çoğunluğu geldi (ampermetreler hariç). Mesafe ölçer için düşündüğümüz lazer sensörde geldi. Programlanabilir işlevsel bir cihaza benziyor. Bu cihazı sisteme adapte edebilmek için bir adet proses kontrol cihazı kullanmayı planladım. Ancak içinden çıkan uyarılar direk olarak bakılmaması gerektiğini (yanlış anlamadıysam SINIF 2 LASER ) söylüyor. Bu cihazdan tam verim alıp alamıyacağımızı bilmediğim için projenendirme aşamasında cihazı devre dışı ettiğimizde sistemin çalışmasında bir aksaklık olmayacak şekilde planlamaya çalıştım. Ayrıca cihazın yakınlarına koyacağımız bir bağlantı kutusu sayesinde hem elektriksel bağlantıları yapacağız hem de 1 şalter vasıtası ile cihazı kapatabileceğiz. (silonun içine girme durumlarında) Gene bu bağlantı kutusuna 0-20mA bir ampermetre koyup silonun mal seviyesini izlemeye çalışacağız.
Bu arada Silonun kapağı açıldığında birşeyleri devreden çıkarmak için kapak emniyet svici varmış (siviç olmadığı için kaidesinin izinden farkettik, olması da gerekir, mantıklı bir koruma) Biz de kapı açık emniyetini tekrar aktif hale getireceğiz.
Ayrıca (ojinal sistemde olmayan) helezonlar için devir kontrol korumaları koymaya karar verdim. Bu durumda panonun yerleşim planı aşağıdaki gibi şekillendi. Hız kontrol cihazı devrini ve bant motorunun akımını görmek için 2 adet daha ölçü aleti yuvası açmamız gerekecek. Buton ve sinyal lambası delikleri yetti hatta fazla geldi. 1 tanesine Lazer sensörü ana panodan da iptal edebilmek için şalter koyacağım (MŞ1) Diğer 2 taneyi körlüyorum, yedek olarak kalacaklar.
Proje 1 sayfada bence her projede olması gereken Sistemde kullanılan motor ve kumanda elemanlarının isimleriyle yerlerini çizdim. Daha sonra kapakta bulunan Buton, sinyal lambası, ölçü alatleri vs. isimleri ve yerlerini çizdim. Son olarak ta panonun içinde kullanılacak malzemelerin isimlerini ve yerlerini ölçekli olarak çizdim. Pano malzemesinin ölçekli olarak proje aşamasında yerleştirilmesi daha doğru olur kanaatindeyim sonra sığdırmak problem olabiliyor.
Bu üç hususun projelendirme aşamasında bir şekilde gösterilmesinin projenin okunması ve kolay anlaşılması için gerekli olduğunu güşünüyorum. Örneğin zaman içinde yapıştırılan bir eteket düşüyor yada siliniyor bulmak ayrıca zaman alıyor.
 

Ekli dosyalar

  • malzeme.jpg
    malzeme.jpg
    87 KB · Görüntüleme: 78
  • mesafe ölçer.jpg
    mesafe ölçer.jpg
    80.6 KB · Görüntüleme: 77
  • yatay silo 1.jpg
    yatay silo 1.jpg
    96.3 KB · Görüntüleme: 81
Moderatör tarafında düzenlendi:
Proje 2 de Ana giriş, kumanda beslemeleri, elde çalıştırma, Laser sensör devresi, koruma sviçleri, helezonlar ve devir bekçileri var.
Proje 3 te sadece tırmık motorlarının kumanda devresi var (8 adet ancak sığıyor)
Proje 4 te hız kontrol cihazı, giriş-çıkış sinyalleri, ikaz devresi ve motorların güç devreleri var.
Yarın tekrar bir kontrol ederek panonun motajına başlamayı düşünüyorum.
Proje okuma konusunda örnek teşkil edeceğini düşündüğüm bir çalışmadır. Çok fazla detaylandıramadım ama bu kadar bilgi proje okuma ve arıza bulmak için yeterli ve gereklidir diye düşünüyorum. Neyin neden bu şekilde yapıldığı konusunda sorunuz varsa cevaplamaya çalışırım.....
 

Ekli dosyalar

  • yatay silo 2.jpg
    yatay silo 2.jpg
    93.2 KB · Görüntüleme: 69
  • yatay silo 3.jpg
    yatay silo 3.jpg
    93.3 KB · Görüntüleme: 56
  • yatay silo 4.jpg
    yatay silo 4.jpg
    93.8 KB · Görüntüleme: 57
Moderatör tarafında düzenlendi:
ne diyelim ALLAH KOLAYLIK VERSİN.. yatay silo projesi bana çok karışık ve zor geldi .. projeyi çizdiğine göre, senin için yapması zor olmasa gerek. PLC yapsaydın sana belki bazı yönlerinde yardımcı olurdum ama artık başlamışın panoya.. yalnız 22 delikler çok biçimsiz olmuş. vede çok abartmışın. sinyal lambası fazla kullanıcan heralde. makinanın nasıl çalışacağı hakkında bilgim yok ama kullanıcıyıda biraz düşünmek lazım.yani anlatmak istediğim şu: bizim işyerinde yaptığımız panoları kullananlar adeta bi çoban. kumanda kapağındaki butonlar ve göstergeler hakkında sürekli soru sorup bizi çileden çıkarıolar. senin de aynı olayla karşılaşmassın inşallah. neyse kolay gelsin....
 
panonun üstteki resmine yeni baktım deliklerin çoğu tırmık motorların start stobu.plc kullansaydın bu butonları 16 dan 8 e düşürürdün yarı yarıya. yani tek butonla start stop yapardın. bir motorun satrt stobu için plc ye sadece bir giriş verirdin.
 
Aslında haklısın...
Makinanın nasıl çalışması gerektiği konusunda kendi tecrübelerimizden yola çıkarak böyle bir proje yaptım. Aklıma gelen hemen hemen her eleman için bir sinyal lambası ya da gösterge koydum. Bazıları hiç işe yaramıyabilir ama çok ta gerekli olabilir. Örneğin silo tam olarak dolmayacaksa korumaların çoğu boşuna ama dolacaksa az bile çünki içinin tepişerek sıkışması komple malın dışarıya çıkarılmasını gerektirir ki (40-50 ton civarı) bir kere dahi bunun yaşanması yapılan komple fazla masraftan daha büyük yara açar.
Bu şekilde buton koymayı bende ilk defa uyguladım. Yukarıda mekanik montaj resmine bakarsanız tırmık motorları bu şekilde dizilmiş. Bizim çobanların da hangisinin hangisi olduğunu daha rahat bulacaklarını sanıyorum. :)
Projenin karışık olması konusunda PLC deki nizamı klasik uygulamalarda bulamassınız yani girişleri - çıkışları belirleyip işlemi PLC ile yaptırma şansınız yok. Hepsini bir arada düşünmek ve projelendirmek zorundasınız. (kontaktörlerin kontak sayılarına kadar). Tam olarak saymadım fakat PLC ile yapmamız durumunda tahmin ediyorum en az 20 I - 20 O ve birde analog İnput (lazer sensör için) kullanmamız gerekecekti.
Zor olması konusunda: tahmin ediyorum kullanılan cihazların tam olarak işlevlerinin bilinmemesi olayı biraz karıştırıyor. Neyin neden kullanıldığı kosunda bir sorunuz olursa yardımcı olurum demiştim. Bir örnek vereyim: mesela 2 sayfada 0C3 kontaktörünün 33 ve 43 nolu kontakları yukarıda çizilen lazer sensörün devresinde kullanılmasının nedeni silonun kapağı açıldığında içine giren kişinin lazer ışığına bakması ihtimali karşısında bir önlem olarak kullanılmıştır. ( Bizim çobanlar özellikle bakar ;D ) .... Saygılar
 
Sn.edremit
Olumlu olumsuz eleştiriler yapılacağını bile bile açık yüreklilikle bu konuyu foruma taşıdığınız için teşekkür ederim şahsen.Bir arkadaşım “arkası yarın” ifadesini kullanmış bende naklen tesis kurulması diyecem.Bu gün ne aşamaya geldi tesis diye meraklanır olduk.Yorumlarıyla katkı yapan arkadaşlara ve Şahsınıza teşekkür ederim.Yorum olarak iştirak edemesekte işletmecilik mantığı açısından çok değerli bir paylaşım olduğunu düşünüyorum.Saygılar..
 
edremit arkadaşımızın plc konusundaki düşüncelerine yüzde yüz katılıyorum.Düşüncelerinin çoğunun işletmemde gerçekleşmekte olduğunu ben üzülerek söylüyorum.Bunlar bencil insanların kontrolündeyse gerçekten çok büyük problemler yaşanabiliyor.İşletmemizde gerekli gereksiz her yere plc konuldu.Pid konttrollü,profibus haberleşmeli her yerinde simatic pc'ler ve touch panaller bulunan plc ve ac. sürücülü sistemler.Düşününki siz sıradan bir vardiyacısınız.Hiç bir eğitim almadan bu sistemlerin içerisinden nasıl çıkabilirsiniz.Bu sistemler yapılalı 2-3 sene oluyor.Üretim azda olsa arttı ama kalite kesinlikle artmadı.Fabrikamızdaki sistemi tek bir kişi yani şefimiz tasarlayıp uygulattı ve bütün plc yazılımlarını kendisi yaptı.Yani sistemi tekelleştirdi.
Bu arada sn. edremit, ben senin bu işin altından alnının akıyla çıkacağından eminim.Bilgin ve tecrüben var artı kendine güveninde tam..İnsana başka ne lazım ki.Başarılar.
 
önce proje sonra uygulama ve işletme olması gerekiyor.operatör paneli ve plc kullanarak bu işi daha kolay ve esnek yapabilirdin.işletme koşullarında ilave etmen gereken enstrüman ve cihazlar için plc esnek çözüm sağlayabilirdi.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,269
Mesajlar
934,922
Kullanıcılar
453,518
Son üye
Emirhankcca

Yeni konular

Geri
Üst