Dünden beri bunu düşünüyorum: küçük bir motor bağlayacaksınız (3-5 kW) malzeme dolabınızı açtınız uygun bir motor koruma şalteri var. Uygun birer termik ve
Sigorta da var. Tamamen tercih yapmak size kalmış hangisini kullanırsınız?
Ben fazla düşünmeden sigorta ve termiği alırım. Bunu iyice düşündüm acaba motor korumayı mı alsaydım diye işin içinden çıkamadım. Yaptığımız panoda bizim klasik sistemimizi bozmadan kullanılan malzemeler doğrudur. En azından yedek malzeme dolabımızda kullandığımız tüm malzemelerin yedekleri vardır. Yada herhangi bir dükkandan malzemeleri rahatlıkla temin edebiliriz. (lazer sensör hariç)
Motor koruma şalteri ile ilgili fırsatımız olursa ayrıca tartışmanın iyi olacağını düşünüyorum. Son dönemde sadece Türk yapımı değil yabancı imalat panolarda da fazla kullanılmaya başlandı. Gerek Teknik gerek maliyet gerekse işçilik açısından olayı tekrar değerlendirmek doğru olacak sanırım. M.K.Ş nin (bazı yerlerde) daha uygun olabileceğini düşünmeye başladım.
Yukarıda ne şartlarda çalıştığımı yazdım bu şartlar elektik olayına yaklaşımı daha dikkatli/şüpheci hale getiriyor. (hata yapmam anlamına gelmesin 12 sene önce kendimi öldürüyordum ayrıca yazarım). Ama bakış açım tamamen yaşadıklarıım ile sınırlı olduğu için yorumlarıımda da farklı olabiliyor. Bir örnek yazacağım daha iyi anlaşılır: Kesici bir şalterde nötr fazdan önce açarsa ne olur diye bir konuyu hararetli bir şekilde tartıştık. Gerçi konuya benim girdiğimde nötr koparsa ne olur noktasına tartışma uzamıştı. Genel yorumlar mili saniye farkları mutlaka olur dolayısıyla bir şey olmaz şeklinde oluştu. (Ben de mili-mikro saniyelerde bir şey olmayacağı kanaatindeyim). Fakat (Türk mallarında daha az fark ediliyor) 3 fazlı bir seyyar fişi elime alıp inceledim, Nötür ucunun daha kalın ve biraz daha uzun olduğunu fark ettim, Yada 4 kutuplu kaliteli marka bir kompakt şalterin, sigortanın içini açıp nötr kontağının daha farklı (biraz daha geç açacak şekilde dizayn edildiğini) gördüm. ...... ben de olsam bu cihazları dizayn ederken hem güvenlik hem de teknik açıdan dikkat ederdim. Bahsettiğim bu gibi şeylerdir.
Bundan sonrasını lütfen espiri olarak yorumlayın:
Gezer77 arkadaşıma bir cevap vermeyecektim ama benim mesaj yazdığım yada yıdız üçgen ile uğraştığım saatlerde kıymet verdiğim arkadaşlar müdahil olmak durumunda kalmışlar.
EL CEVAP:Sevgili gezer77 çoban kelimesi bu konuda benden önce kullanıldı neden alınıp müdahale etmedin?
Benim özellikle yazmamın nedeni şudur: bu kelime bizim kendi aramızda bir espiridir. Gerçekten de mesleği çobanlık olan ( çobanlık mesleğini icra ederken fabrika adam alacakmış diye başvurup işe başlayan) arkadaşlarımız vardır. Bunlar ne kendilerini gizler ne de utanırlar. Bir iş hatalı yapıldığında cevap hazırdır " ...ne bilem olum ben, böle şele gödümüz mü va buraya çoban olarak gedik......"
Teknik anlatımda bu kelimelerin kullanıldığı yere dikkat ederseniz her iki yerde de (buton dizaynı ve kapağın açılmasıyla lazer sensörün devreden çıkması) insana saygı görürsünüz. Arkadaşların işlerini kolaylaştırmak yada lazer ışınına bakmasını engellemek içindir.
selamlar/saygılar