Bulaşık Makinesinde Tuz Kullanmalı mıyım?

Uzman arkadaşlar Siemens 26m882 ile ilgili bir sorum olacaktı. Eco 50 programında menüden yoğun kurutma işlemini aktif hale getirdiğimizde bu durum elektrik tüketimini tam olarak ne kadar arttırmaktadır bilgisi olanlar açıklarsa sevinirim.
Bu durumu Siemens'e sormak lazım. Tahminimce 65'C olan durulama sıcaklığını 70 ya da 75'C ye çıkarıyordur. Bu da 0,1-0,3kw arası bir artışa neden olacaktır. Bunu ben de merak ediyorum.
 
Siemens 26m882 model bulaşık makinesi aldım. Servis ben evde değilken gelip kurulumunu yapmış. İstanbul anadolu yakasının suları fazla kireçli değil yumuşak olduğundan tuz kullanmayın deyip tuz ayarını kapatmış. Ancak çeşmeden bardağa su aldığımda az da olsa suda beyazlık oluyor. Acaba tuz ekleyip makinenin 1-7 arası olan tuz ayarını 1 e getirip az da olsa tuz kullanmalı mıyım ? bunun yıkama sonucu üzerinde olumsuz bir etkisi olur mu ? Sonuçta hiç tuz kullanmamak makinenin ömrünü kısaltmaz mı ? Eski leydi 170 te hiç tuz kullanmıyorduk rezitansı çürümeye başlamıştı makine bittiğinde ısıtıcı makinenin içinde yanık metal kokusu bırakıyordu ..Ne yapacağım tamamen kararsız kaldım açıkçası..Uzman arkadaşların yorum ve yardımlarını bekliyorum..

Zaten benim bildiğim kadarıyla makinedeki tuz konsantrasyonu(Çözeltisi) çok düştüğünde tuzun bittiğini gösteren uyarı lambası yanar ve makina "vınıltı" yapıp çalışmaz,programın başında stop eder.Ancak makinemiz 4 programlı ve Bosh markadır.Ancak bu herhalde genel bir çalışma prensibi ve bütün makineler için de geçerlidir diye düşünüyorum.
 
Zaten benim bildiğim kadarıyla makinedeki tuz konsantrasyonu(Çözeltisi) çok düştüğünde tuzun bittiğini gösteren uyarı lambası yanar ve makina "vınıltı" yapıp çalışmaz,programın başında stop eder.Ancak makinemiz 4 programlı ve Bosh markadır.Ancak bu herhalde genel bir çalışma prensibi ve bütün makineler için de geçerlidir diye düşünüyorum.

binbaşım yanlış düşünüyorsunuz. tuz gösterge şalter ve ışığıa sadece uyarı amaçlıdır. tuz kullanın / kullanmayın ışık yansa dahi program akışı ile ilgili asla sorun çıkarmaz
 
binbaşım yanlış düşünüyorsunuz. tuz gösterge şalter ve ışığıa sadece uyarı amaçlıdır. tuz kullanın / kullanmayın ışık yansa dahi program akışı ile ilgili asla sorun çıkarmaz

Ben aslında 2003 yılında tuz yüzünden yaşadığım bir aksaklık yüzünden bu şekilde cevap vermiştim.Ama markanın değişmesiyle çalışma prensiplerinin de değişebileceği ihtimali hiç aklıma gelmemişti doğrusu.Belki siz haklı olabilirsiniz,çünkü bu konuda(Aslında burada olmalıydı,çamaşır makinası kısmında es-kaza yazmış bulundum) aşağıda yazmış bulunduğum arızadan başka hiçbir arıza deneyimim de bulunmuyor ne yazık ki.Aksaklığı aşağıdaki şekilde farklı bölümde özetlemeye çalışmıştım.

" Sizlerle 14.01.2000 tarihinde alınan ve 2003 yılında ilk arızasını gösteren "4 yıkama programlı, SGS 4002 Bosch" marka bulaşık yıkama makinesinin arızasını,belki benzer arızalara da bir katkısı olabilir düşüncesiyle paylaşmak istiyorum.

Bulaşık makinesi yıkama programı ayarlanıp,içi doldurulduktan ve calgon yıkama tozu koyulup çalıştırıldı.Makina çalışmak istiyor,fakat bir yerde bir engelle karşılaştığı belli şekilde vınıltı çıkarıp takılıp kalıyordu.Makinayı da yeni aldığımız seneler olduğu için çok fazla da ailecek de deneyimimiz bulunmuyordu.Yoksa tuz,su gelmemesi veya parlatıcı eksikliğinde, ayni şekilde hafif bir vınıltı çıkarmak suretiyle makinanın, daha programın başında tamamen duracağını düşünüp dikkatimizi bu noktalara verirdik.

Sözün kısası makina, tam anlayamadığımız komşumuza sorup, onun da bu konuda pek fazla bilgisi olmadığını görerek işin aksaklığını gidermek bizim(Daha doğrusu benim) üzerimize kalmıştı.İlk müdaheleyi birkaç parçayı söküp takmayla belki bir yerde temassızlık(Elektrik sensörü temassızlığı olabileceğini biraz da olsa düşünmüştüm)olabileceği düşüncesiyle makinanın alt fiskiyesinin altındaki ızgaralı bölüme monteli filtreyi çıkarmakla başladım.Sürmeli ızgarayı(Süzgeci) kaldırdığımda yıldız vidalarla sabitli komple bir bölüm(Ünite) gördüm.Elimde özel bir yıldız takımı ne yazıkki o tarihte bulunmuyordu.Değişik kalınlıkta kontrol kalemi uçları ve ince uçlu düz tornavidalarla bu "esrarengiz ünite" kısmını söküp çıkardım.Anormal herhangi bir durumunu,kopan,sıkışan parçasını göremedim.Üniteyi temizleyip, orijinal yıldız vidalarıyla birlikte tekrar orijinal haliyle yerine taktım.Arızayı herhalde biraz zor bulacağım düşüncesiyle tüm parçaları yerine taktıktan sonra, tekrar son defa makineyi çalıştırmaya karar verdim.

Makinanın hazırlıklarını yapıp da başlatma düğmesine bastığımda gördüğüm manzara beni çok şaşırtmıştı.Üzerinde geri dönüşüme benzer bir simge bulunan "tuz lambası" kırmızı renkte yanıyordu.Makinann arızası anlaşılmış oldu:Tuz eksilmesi ve makinanın içindeki bir aksaklıktan dolayı bizim bunu görememiz.Hemen marketten "calgon" marka tuzu alıp makinanın tuz konsantrasyonunu tamamladığımda, makina aksaksız olarak yeniden eskisi gibi çalışmaya başladı.

Burada yanmayıp tutukluk yapan "tuz lambası" ne yazık ki, komşumuz da dahil tüm aileyi yanıltmıştı.Belki bir şeyler oynamış,irtibat eksikliği düşüncesiyle bilmediğim, fonksiyonunu o yıllarda tam olarak da araştırıp öğrenemediğim bu esrarengiz üniteyi söküp tekrar yarine takmam bir şeyleri(Bağlantıları normale döndürmüştü) makinanın lehine değiştirmişti hiç şüphesiz.Araştırmacı-meraklı kişiliğim burada tesadüfen de olsa bir işe yaramış oluyordu.

Zannedersem bu üniteyi söküp tekrar yerine takmak; ya fiziksel,ya da elektronik-fiziki yoldan temas zorluğu yaşayan tuz lambasını yakacak bir özel sensörü veya bu özel devreyi tetikleyen parça ya da bölümü yeniden, tesadüfen de olsa eski durumuna geri döndürmüştü.

Mutluydum,servis çağırmaya gerek kalmamıştı.Garanti süresi bir yıl idi ve o tarihte de bitmişti.Zaten makina da ayda sayılı günlerde, çok fazla çalışmamaktaydı. "
 
Son düzenleme:
Az önce "uzman tv" sitesinde" bulaşık makinesinde tuz kullanmalımıyız" konulu yetkili servis elemanın bulaşık makinesinin tuz bidonu ve reçine haznesini sökerek gösterdiği temsili videoyu izledim.Tuzla yenilenen reçine haznesinin arkasında monteli bir elektrik rölesi (İki kablo pabuç ucu girişli)dikkatimi çekti.Tuz kullanılmasının şart olduğu söylenmekteydi.Aksi taktirde arıza riskinin çok artacağı ısrarla dile getirilmekteydi.Buradan sökme-takma işlemim sırasında,çok fazla kullanmayıp çoğunlukla hazırda tuttuğumuz makinemizin bu kısmında kablo giriş pabuçlarının irtibatsız olan bağlantılarını eski haline tesadüfen döndürdüğümü,gerekli sinyalin,elektriğin, sensörlemenin bu şekilde iletildiğini zannediyorum.Makina bu şekilde tuz göstergesi(Lambası) aktif duruma gelmiş gibi görünüyor.Yalnız makina bu haliyle(Tuz lambası ışığı yanıyorken de), tuz ikmali yapılmadan hiçbir suretle de çalışmamıştı.Bunu da daha dün gibi çok açık bir şekilde hatırlamaktayım.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,264
Mesajlar
934,883
Kullanıcılar
453,503
Son üye
twenine

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst