tsk shox bir sey daha ogrenmis oldum bu benim icin cok iyi oldu
burada stobu plc programında degişik yapmıs
bu arkadasda boyle yapmıs
burada farklı uygulama yapmıslar
ilk videoda gayet güzel bir açıklama yapmış. kapalı kontak olduğu için diyor ve dikkat ederseniz programda açık kontak kullanmasına rağmen sistem çalışmasını normal şekilde yapıyor.
Bu işlemleri normal kumanda mantığında düşündüğünüz için kafanızı karıştırıyor ama plc kumanda mantığına dayalı ama yazılımla kurulduğu için normal kumanda mantığının dışında düşünmeyide bilmelisiniz. . en güzeli gerçek plc ve butonlarla görmeniz.
vallahi benimde kafam karıstı zikomo simdi
shox acıklamıs sevgili shox bi onceki yazıda stop botunu gercek koyun demistiniz adam burada acık koymus calısıyor birde aynı kisi farklı yapmıs ,
baska bir uygulamada demek gidecek cok yol var daha
Bununla ilgili en iyi döküman sizin gerçek plc ve butonlarla denemeniz olacaktır.
Üstteki verdiğiniz videoda herşey açık olarak anlatılmış. Bu durumu normal kumanda mantığıyla düşünmeyin.
X0 girişindeki butonunun arkasındaki kontak kapalı kontaksa sorun olmaz açık kontakla değiştirilmişse hep resette kalır burada önemli olan fiziksel girişteki x0 bağlı olan butonun kontak durumu
Sayısal işlemler yani binary(2lik),octal(8lik),decimal(10luk),hexadecimal(16lık) sayı türleri matematiksel işlem olduğu için sadece plc olarak değil tüm dünyada standarttır. Değişkenlik gösteren şey markadan markaya kullanılan komutlar gibi firmnın kendi müdahale edebildiği şeylerdir.Örneğin bazı plc modellerinde direk bit olarak gösterilebilirken bazı modellerde ise byte alanı olarak yazıp bit göstermek içinde nokta(.) işareti ile ayırıp o word alanının kaçıncı biti olduğu şeklinde gösterilir.
Aşağıdaki linkte bu alanların ne olduğu hakkında güzel bir yazı hazırlanmış incelemenizi tavsiye ederim.
LİNK= https://otomasyonadair.com/2016/07/28/bit-bayt-byte-ve-word-kavramlari/
Delta için aşağıdaki dökümanı incelerseniz size çok faydası olacaktır hatta diğer markalarıda kullanabilmenizi sağlayacak bilgiyi içermektedir.