BUSBAR sistemleri

leopar35

Üye
Katılım
26 Eyl 2006
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
40
İyi günler arkadaşlar.Busbar sistemlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi almak istiyorum.Şu ana kadar busbar sistemi kullanmış yada bilgisi olan arkadaşlardan beni bilgilendirmelerini istiyorum.
Busbar sistemi Hastaneler için uygun mu? yada şu ana kadar hastanelerde uygulanmış mı? avantajları ve dezavantajlar neler?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Öncelikle daha önce forumda paylaşmış olduğum konuyu ihtiva eden aşağıdaki linki bir incelemeni tavsiye ederim.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...ilgiler-ve-gerilim-düşümü-hesap-cetveli.1609/

Elektrik akımını alıcılara ulaştırmak için çoğunlukla kablolardan faydalanılır.Bus barlarda aynı amaç için kullanılan iletim araçlarıdır.Özellikle çok büyük akımları taşımak için tek kablo yerine birden çok kalın kesitli kablo kullanmak gerekirki bu hem yer kaybı hemde işçilik açısından uygun değildir.Öte yandan arıza anında müdahale zorluğu ,yarattığı karışıklık ve yanyana giden birden çok kablonun yarattığı manyetik alan ve manyetik endüksiyon etkilerini ortadan kaldırmak için daha tertipli ve sağlıklı olması açısından bus bar kullanılması daha uygun olmaktadır.Bus barlar yapı itibari ile aleminyum yada bakır iletkenlerin (bara gibi düşünebilirsiniz) birbirine izole bir şekilde faz ve nötr iletkenleri olarak paralel dizerek bir koruma kılıfı içine alınması (bu dış kılıf metaldir ve genelde toprak olarak kullanılır.) ile oluşur.
Bir çok boy ve araboy parçaya ve dönüş elemanlarına sahiptir ve bunlar logo misali birleştirilerek enerji kaynaktan alıcıya yada alıcılara ulaştırılır.
Busbarlarda belirli aralıklarda çıkış prizleri denilen jacklar bulunur.Bu jacklardan enerji alınarak aynı busbar üzerinden birden çok noktadaki alıcı beslenebilir.Günümüzde busbarlar aydınlatma ve düşük güçlü enerji dağıtımında da kullanılmaktadır.Atelye ve benzeri mekanlarda busbarların kullanımı yaygındır.Tüm bu anlatmaya çalıştığım şeyleri yukarıdaki linkte görebilirsin.Ayrıca yardımcı olması açısından sana birde busbar kullanılan yüksek bir binanın kolon şemasını gönderiyorum eminim işine yarayacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • kuvvet-kolon.dwg.rar
    129.3 KB · Görüntüleme: 39
"rakani" vediğin bilgiler ve kaynaklar için sağol.Busbar sistemi uygulanmış bildiğin hastane binası var mı?
Bunu sormamım nedeni benim yaptığım araştırmaya göre hastanelerde bazı busbar sisteminin izolasyonu etkileyecek unsurlar içerdiğini öğrendim.Acaba bu konuda haksız mıyım?
 
Bir çok hastanede kullandım ama hastanelerde genellikle ana dağıtımda kullanılır ve büyük bir kısmı elektrik şaft içinden ileriler.Bus barlar kullandığım yerlerde enerjide bir bozulma görmedim.İzolasyondan kastını tam olarak anlayamadım.Ben çok lüks bir özel hastanenin ana dağıtımı için pano odasından şafta ve şafttan en üst kata kadar enerjiyi basbarla taşıyıp katlardan kat dağıtım panolarına çıkış aldım.Şimdiye kadar (6 yıl) bir sorun yaşamadık.
 
Busbar sistemlerinde herhangi bir noktada kısa devre olduğunda tüm hat gidiyor.örneğin busbar hattına herhangi bir yerden su sızması yada oksitlenmesi konularında bazı korkularım var.Busbarda kısa devre oldu diyelim tüm hattın enerjisi kesildi, hayati önem taşıyan cihazlarda çok büyük risk oluşturmaz mı?biz trafo jeneratör ups ana hatlarında kullanmayı düşünüyoruz ancak kısa devre anında arızalı kısmı tespit ve arıza giderimi konusunda tereddütlüyüz.Acaba kullandığnız hastanenin ismini öğrenebilir miyim?Hastane teknik personeliyle irtibata geçmek istiyorumda. (Hastanemiz 13 katlı olacak)
 
Kesinlikle doğru busbarlarda bu olasılık herzaman vardır.Ben ameliyathane ve yoğun Bakım ünitelerinin enerjisini ve chiller gruplarını ayrı olarak beslemiştim.Şimdi söylemek istediğini anladım.Bu konuda riske giremiyeceğinden dolayı ameliyathane ,yoğun bakım ve doğumhanelerde kablo ile direk merkezden taşıma yapmakta fayda var.Zaten bu mekanlarda UPS ve enerji izolasyon sistemi kullanman da gerekecek ,bu mekanları tamemen sistemden izole edip maksimum güvenlik sağlaman lazım.
 
Beni anlayabildiğiniz için teşşekkür ederim.Peki şu anda hangi hastanelerde busbar kullanılıyor? mesala memorial yada daha büyük ve yeni hastanler var mı?
 
Acıbadem hastanesinin kozyatağındaki binasında kullanıldı. Ama dediğim gibi ameliyathane ve yoğun bakım odalarında beslemeyi busbardan almadım direk ana panodan aldım.
 
Busbar konusunda yardımların için çok sağol.Size bir konuda daha danışmak istiyorum.Acaba kojenerasyon sistemleri hastaneler için ne kadar uygun?Şu ana kadar uyguladığınız bir yer var mı?Verimi ne seviyede ve akreditasyon alımında sorun çıkıyo mu?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,703
Mesajlar
929,093
Kullanıcılar
452,408
Son üye
octaiceri

Yeni konular

Geri
Üst