Buzdolabı kompresör sesli çalışıyor

Sayın ustalarım hepinize merhabalar. Spotcudan almış olduğum Altus alk 470n buzdolabım başta kompresör sessiz çalışmasina rağmen soğutmuyordu ayrıca basınç hattından yağ damlatıyordu. Servis geldi dryer değiştirdi kaynakları yeniledi vakumladi ve gaz bastı (46 gram etiket değeri, kendisi 50 bastı) gitti. Şuan gayet güzel soğutuyor bir problem yok ancak kompresör çok sesli çalışıyor, nedendir anlayamadım ama harıl harıl çalışıyor. Yakından ölçtügum zaman(telefonla) 60 db ses yakalıyorum.

Şimdi merak ettiğim konu, eski dryer tıkalı olabilir miydi acaba o yüzden hava geçişi zorlandığı için mi sessiz çalışıyordu kompresör? Çünkü kompresör yüke binince sessizleşir normal şartlarda, gerek pompa gerek vakum olsun, eğer öyle bir durum var ise ben dönüş hattındaki bakır boruyu zarar vermeden ezerek daraltsam kompresörü biraz da olsa yüke bindirip sessiz çalışmasını sağlayabilir miyim sizce?

Cevap iki tane: 1.Ben buna benzer sorunu buzdolabında kompresöre giren bir kablo gevşemiş sıkıştırıp bastırdım düzeldi. 2.Eğer kasada toprak kablosu vidalı ise kontrol ettim kopmuş hopluyordu ve çok Elektrik harcıyordu ucunu kestim yeniden bağladım saat gibi düzgün çalıştı düzeldi. Sen de kontrol etmelisin.Eğer bağlantı uçlarında beyaz küf varsa temizleyip takmalısın.

Son düzenleme:
Borulara müdahale etmenizi tavsiye etmem. Eğer sistemden çok yağ aktı ise kompresör yağsız kalmış ondan dolayı ses yapıyor olabilir.

Kaynak işlemi yapılıyor ise normalde ustanın dryer i değiştirmesi gerekiyordu.

Kompresör ayaklarında plastik takoz olmalı. Bu takozlar normalde bir süre sonra eriyebilir. Kompresörün kafasından tutup hafif ittirin bakalım seste değişme oluyor mu?

Spot ürünleri almayı önermiyorum; gel gör ki ekonomik şartlar bazen bu yolu gerektiriyor.
Basma hattından akan yağ kompresör contalarının bittiğine işarettir. Bir süre daha çalışıp yine aynı sebepten kılcala yağ basacak ve tıkayacaktır. @serkan_48'in de dediği gibi kompresörde yağ azalmıştır. Aşırı ısınma ve basınç kaybı sebebiyle ses yapıyor. Dolabın soğutma performansını her gün mutlaka kontrol et çünkü arızalanması yakındır.

Kompresör yüke binince sessizleşmez, gaz miktarı, aşırı ısınma, iç contalarda aşınma, veya sistemde tıkanıklık var ise ses artar.
Emiş hattı borusuna kesinlikle müdahale etme kompresör yanar.

Son düzenleme:
Borulara müdahale etmenizi tavsiye etmem. Eğer sistemden çok yağ aktı ise kompresör yağsız kalmış ondan dolayı ses yapıyor olabilir.

Kaynak işlemi yapılıyor ise normalde ustanın dryer i değiştirmesi gerekiyordu.

Kompresör ayaklarında plastik takoz olmalı. Bu takozlar normalde bir süre sonra eriyebilir. Kompresörün kafasından tutup hafif ittirin bakalım seste değişme oluyor mu?
Dryer değiştirdi zaten, takoz ayaklarda bir sıkıntı yok. Ses kompresörün içinden geliyor sesli çalışıyor yani.
Spot ürünleri almayı önermiyorum; gel gör ki ekonomik şartlar bazen bu yolu gerektiriyor.
Basma hattından akan yağ kompresör contalarının bittiğine işarettir. Bir süre daha çalışıp yine aynı sebepten kılcala yağ basacak ve tıkayacaktır. @serkan_48'in de dediği gibi kompresörde yağ azalmıştır. Aşırı ısınma ve basınç kaybı sebebiyle ses yapıyor. Dolabın soğutma performansını her gün mutlaka kontrol et çünkü arızalanması yakındır.

Kompresör yüke binince sessizleşmez, gaz miktarı, aşırı ısınma, iç contalarda aşınma, veya sistemde tıkanıklık var ise ses artar.
Emiş hattı borusuna kesinlikle müdahale etme kompresör yanar.
Valla ne yapayım usta mecbur gittim aldım. Eski dolabımı da ikinci el almıştım 10 yıl kullandım canavar gibiydi, ne olabilir ki sıfırlar da da sıkıntı çıkabiliyor dedim bi sinirle aldım.

Sorun çözüldü ustalarım. Dediğim gibi problem vakumun düzgün yapilmamasi imiş. Bugün başka bir usta çağırdım. Adam geldi elinde vakum motoru yok, dedim vakum yapmayacakmisiniz, kompresör kendini vakumlayacak dedi. Servis vanası bağladı vana sibobunu taktı Dryeri deldi kilcal lehimledi sonra kompresörü çalıştırdı kilcaldan bayağı hava çıktı, kompresör sessizlesti iyice (sessizlesmese yaptığı işe inanmazdim) daha sonrasında kilcaldan hava çıkışı bittiğinde ucunu kapattı ve 46 gram gaz bastı. Dolap şuan gayet sessiz çalışıyor ilk çalıştırmada bi tik sesi vardı, likit olarak verdik buharlastiktan sonra sesi iyice azalır dedi.

Vakumlama tekniğine hayran kaldım, YouTubeda o kadar video izledim kimse öyle video çekmemişti, tekniği gördükten sonra araştırdım hintliler böyle yapıyormus. Bizim usta da fabrikada öğrenmiş. Hintlilerin videolarında servis vanasina manometre taktığını ve basıncın - 30 lara indiğini gördüm.

Kısacası, kompresörunuz sesli çalışıyorsa ya içeriye hava almıştır (kaçak delikten) ya da fazla gaz basılmıştır. Çünkü kompresorun emiş hattinda atmosferik basınç 0 a yakın olmalı ki motor sıkıştırma yaparken aynı zamanda emiş yapıp sessizlessin ve likit gazın kaynamasini buharlasmasini sağlasın.

O vakum olmamış.

Yaptığı işlemde evaporatörü süpürür kondensere basar. Sizde evap süpürülmüş ama kondenserdeki gaz kalmış.

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

Bu şekilde çalışmaz mı çalışır tabiki.

Geçmiş olsun diyelim.

O vakum olmamış.

Yaptığı işlemde evaporatörü süpürür kondensere basar. Sizde evap süpürülmüş ama kondenserdeki gaz kalmış.

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

Bu şekilde çalışmaz mı çalışır tabiki.

Geçmiş olsun diyelim.
Valla hocam şuan gayet sessiz çalışıyor 46 gram gazda bastı(etikette değeri 46)neyi nereye süpürdü bilmiyorum ama vakum olduğuna eminim. Yüksek vakumlu ortamda, zaten normalde de aşırı uçucu gaz ne kadar kalabilir kalsa kalsa 1 gram ya kalır ya kalmaz diye düşünüyorum. Vakum olduğuna eminim diyorum çünkü kompresör vakumlama esnasinda o kadar sessizleşti ki içeride basacak hava kalmamisti.

Sorun sistemdeki yoğuşmayan gaz.

Teknik bellidir. İçeriyi vakumlamak. Eğer o arkadaşın yaptığı yöntem uygun olsa idi o tekniği gelişir ve vakum pompası adında bir ürün piyasada olmazdı.

Neyse ünlü bir söz var.

Çalışıyorsa dokunma.

Kolay gelsin.

Forum istatistikleri

Konular
129,921
Kullanıcılar
452,824
Son üye
emre Kuzey

Yeni konular

Geri