ceza yemiş miyiz

Benim bu konudaki prensibim kırma , yarma , bozma , dağıtma , parçalama , gerekirse devre dışı bırakma ama kendi olduğum mekana asla ikinci bir mühendis getirmemektir. Kendi elektrikçilerime bile bunu tavsiye ederim.....

Sadece altında eleman olmaması çok ilginç. Koskoca fabrika bakım mühendisi altında 1 tane tekniker veya teknisyen yok !
Mühendis eylem planı oluşturur, neyin nasıl yapacağını tarif eder. İşi yapmaz, yapmamalıdır. (Acil durumlarda müdahale edebilecek bilgi ve beceriye sahip olmalı ama normal zamanda böylesine büyük bir revizyon işini tek başına yapmamalı.)

Düşük yük akımın fazla değişmiyorsa tüm kompanzasyonu ve sabit kondansatörü devreden çıkar.
OG sayaçtan endeks al 5dk sonra yine al.
Qc= endüktif reaktif endeks * OG akım trafosu çevirme oranı * gerilim trf çevirme oranı * 12

OG akım trafon 20/5 ise çevirme oranı = 4
OG gerilim 34,5/0,1kV ise çevirme oranı =345
dediğinizi ilk etapta yaptım
Süre kısa olmalı çünkü kompanzasyonun kapalı endüktif ilerlemekte !
uyarınızı dikkate alarak.
ancak
aktif
55,56 dan 55,57 olurken end 23,21 den 23.22 oldu oran =1 geliyor
sağlıklı analiz için bütün gece öylece kalınmalı bu da end reaktifi fırlatır.
ben şöyle yaptım
18.00 de tesis %25 kapasite ile çalışmasını sonlandırıyor ısıtma ve aydınlatma var sadece
18.00 değer aldım sabiti açtım kompanzasyonu kapattım
08.00 değer aldım sabiti kapattım kompanzasyonu açtım.
14 saat boyunca 15 kvar lık sabit devrede idi. Rakamlar ise şöyle
18.00
Aktif : 58,98
e.R : 23,39
K.r : 7,20
08.00
Aktif : 59,25
e.R : 23,42
K.r : 7,21

Aktif fark : 0,27
end fark : 0,03
kap fark : 0,01

end oran : %11
kap oran : % 3.7
muhtemelen çevre aydınlatma sönene kadar kapasitif end yetişememiş, çevre aydınlatma sönünce de 3,7 'ye kadar çıkmış bu da istediğimiz sınırlar içersinden olduğundan hiç önemli değil.
14 saat sabit açıktı.
14*15 = 210 kvarh
end artış : 0,03 * 1380 =41.5 kvarh artış
kap artış : 0.01 * 1380 = 13,8
Yani 14 saatlik end harcamamız
210 + 41,5 - 13,8 = 237,7 kvarh
saate vurursak 16,9 kvarh gibi bir değer tüketmekteyiz.

şuanki gidişat ile ayın 26 sına cezadan çıkıyoruz. ve günlük takip ile bu metodla ceza yedirmem inş.
ancak sistemin bana bağlı olması rahatsız ediyor beni.
kompanzasyonu hergün kapat sabit aç vs.
çalışmalara ise öncelikle kademe küçültmekle başlayacağız hele şu ayı bir kurtaralım.

Size detaylı olarak bahsettiğim kalıcı revizyonları yapamadığınız müddetçe. 15 günlük bu geçici düşük yüklenme sürecini bu şekilde atlatmak zorundasınız.
Sorun gece aydınlatmasıysa, aydınlatma devrede iken reaktif güç ölçülüp fotosel röle ile devreye giren sabit bir kondansatör bağlanabilir. Bu sürekli de kalabilir.

Son düzenleme:
Sadece altında eleman olmaması çok ilginç. Koskoca fabrika bakım mühendisi altında 1 tane tekniker veya teknisyen yok !
Mühendis eylem planı oluşturur, neyin nasıl yapacağını tarif eder. İşi yapmaz, yapmamalıdır. (Acil durumlarda müdahale edebilecek bilgi ve beceriye sahip olmalı ama normal zamanda böylesine büyük bir revizyon işini tek başına yapmamalı.)
Tekniker mi oda ne ? 10 senedir çalıştığım batmaya yüz tutmuş kamu kurumunda teknikeri bırakın yeterli sayıda teknisyenim bile olmadı hiç bir zaman . Bir sabah yapılacak işler için şefle konuşurken bütün çalışanların bir tür yasal mazaretle işte olmadığını görünce şok olmuştum . Doktora giden , senelik izin kullanan , hafta tatili olan , kıl olan , tüy olan , işyerinde bir şefimle ben vardım . Takımları toparlayıp devreye alınacak makinayı ikimiz bağladık . Adam yokluğundan devletin işi durmasın yürüsün diye adamlarımla çok 5x16 kablo çektim omuzlarımda . Devletin kapatamayıp kendi kendini yesin bitirsin diye bir kenara attığı KİT lerin 10 senedir kahrını çekiyoruz . İşyerine yeni elaman alımı olmuyor ; emekli olan gidince yeri boşalıyor . Yapılan iş gene aynı ; yukardan gelen fırça gene aynı . Hep çok az sayıda adamla iş yapmaya çalışmaktan , devamlı günü kurtarmaya çalışıp daralıp bunalmaktan , iki sefer ben bu işyerinden başka bir müesseseye nakil olmak istiyorum diye dilekçe verdim . YaşlıUzman abimin anlattıkları bana hülya gibi geliyor :)

Son düzenleme:
Ben olması gerekeni izah ettim. Koskoca işletme bakım mühendisi var ama elemanı yok !
Hani komutan var ama ordu yok, hani dümenci var kürekçi yok :)

Ben olması gerekeni izah ettim. Koskoca işletme bakım mühendisi var ama elemanı yok !
Hani komutan var ama ordu yok, hani dümenci var kürekçi yok :)
Bir ara çalışma bakanlığı iş müfettişleri bana o niye böyle ; şu niye şöyle saydırıyor ; dedim ben bu saydıklarını yapmam gerektiğini biliyorum ama kimle yapacağım bunları dedim ; çalıştıracak adamım yok dedim ; ne dese beğenirsiniz : '' O benim sorunum değil ''.

Sorsan : 4x2,5 mm2 NYY kablo ne işe yarar diye,ütü kablosu diye cevap verir o tipler.Havalarından yanlarına yaklaşılmaz.Sanki bana,Mustafa Bayram ! Çoğuda zaten,ya inş.müh. veya mimar oluyor nedense !

Bu konu rekora ddigiyor galiba. Acilali on gun kadar oldu sanirim ve simdiden forumun en cok yorum alan konularindan, hem genelde hem kisa zamanda en cok yorumlanan olacak galiba :)
Konusulan konu surekli degisiyor ve devam ediyor.
Bu arada @Öksüz Çocuk un yasadiklarini bende ozelde yasadim. Eski patronum insanlarla iyi geçinme konusunda tam bir profesyonel oldugu icin en uzun duran usta 4 ay dururdu :)) bir gunde kacan onlarcasini saymiyorum bile. Ben bir bucuk sene dayandim beni de kefil olmadim diye kendi cikardi. Anlayacaginiz ayni adamla uzin sure calismayi sevmiyor :D
Neyse konuya donelim. En az uc usta gereken ise genelde bir usta ile ben giderdim ve birlikte yapardik. Simdi dusunuyorum da ne gunlerdi. Adam yoklugunda is yetissin diye kendimizi parcalardik. Yuksekte calisirken bir gun bastigim tahta kirildi da dusmekten son anda kurtulmustum.
(Son yazdigimin konu ile ne alakasi var bende anlayamadim okuyunca) :)

Tam bir mühendis dayanışması, desteği ve dert paylaşımı yaşanıyor konuda. Okuyanın öğreneceği, yazanın yaşanmışlıkları hatırlayacağı çok şey var. Acaba hangi okul bu forumdan daha eğitici olabilir ki!

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Kullanıcılar
452,756
Son üye
umtdogru

Yeni konular

Geri