Ekli dosyayı görüntüle 21460
Elimden geldiğince anlaşılır çizmeye çalıştım. Kısaca da açıklarsam,
Tesiste 3 adet chiller soğutma gurubu var. her chillere ait bir adet sabit debili sirkülasyon pompası var. Şemada kontrol vanaları pislik tutucuları çizmedim temsili bir çizimdir. Normal çalışma durumunda senaryo anlatırsam chiller 1 e ait pompa çalıştırılır su sirkülasyonu dönüşten emilen su chillere basılır. Chilerde soğuyan su soğutma kollektörüne girer. Buradan ihtiyaç yok ise tekrar dönüşe gelir ve tekrar pompaya geri döner. Bu kısa devre kollektörüdür. İhtiyaç anında zon pompaları istenilen adette çalıştırılır. Chiller pompasının bastığı su kollektöre ulaştığında dönüşe gideceğine bu sefer zon pompaları tarafından emilir ve istenilen zona ulaştırılır. Zondaki alıcılar tarafından kullanılan soğuk su ısı yükünü alarak dönüş kollektörüne ulaştırılır. Isınan su tekrar chiller pompaları tarafından emilerek soğutulmak üzere chillere basılır.
Farklı senaryolar da kurulabilir ancak benim daha önce şantiyede uyguladığım ve en çok memnun kaldığım yöntem budur.
Kolay gelsin.
Sayın serkan
verilen kapasite 2.6 milyon Kcal/h !
kapasiteleri,su debileri,boru çapları,sirkülasyon pompaları vs vs farklı 5 ayrı santral deniliyor !
santralleri eşit kapasiteye böldüğümüzde ise her santral 600 Kw/h
proses kapasitesinden 700 Kw/h lik ilave destek soğutma konulmuş !
bu bilgiler doğrultusunda düşünüldüğünde birde bu tesis hastaneymiş !!!!
hastanelerde santraller % 100 taze hava ile çalışır !!
bu ve benzer proseslerde sayın @@fsaktakka ın çizmiş olduğu denge tankı
( chiller çıkış ve soğuksu gidiş kollektör yerlerini değiştirmek kaydı ile ) veya daha farklı modellerde rezerv tankı konulur !
genellikle tekstil proseslerinde dönüş tankı ayrı gidiş tankı ayrıdır !
sizin görüşlerinize bu konu iki oldu karşı çıkıyorum gibi görünüyor ! lütfen incinmeyin
amacım sizin fikirlerinizi özellikle çürütmek değil
farkındaysanız forumda yanlış gördüğüm ve cevap yazdığım her hususun hakkında yanlışın gerekçelerini !
doğrusunun ise faydalarını ayrıntıları ile lisanım çerçevesinde izah etmeye çalışıyorum.
Paralel bağlantının sakıncaları:
karşımızda 3 adet (eşit kapasitelerde 1160 Kw/h) chiller gurubu var
her chiller muhtemelen 3 adet 140-150 Hp (santrafüj kompresör yok ise)
vidalı veya pistonlu kompresör
dolayısı ile karşımızda afaki olarak ! 3 adet chiller gurubu ve bu guruplara ait 9 adet 140-150 Hp kompresörümüz var!
soğutma ihtiyacı olan bölge ise 5 e bölünmüş dolayısı ile farklı kapasitelerde
farklı boru ve pompa şartlarında 5 ayrı alanımız var ( 5 alanın sıcaklık ihtiyaçlarını eşit C de görüyoruz )
3 nolu ve 5 nolu klima santrali rejime girdi ve 2 adet chiller i park ettirdiniz!
-otomatik yapan kompresörler bu kapasitedeki bir proseste kaç dakika otomatikte kalacaktır ?
2 olmadı 4 dakika !
4 dakika sonra 2 chillerin 6 adet kompresörüne yol vermeniz gerekecek !
start alan ilk kompresörün demaraj enerjinden kurtulması + basınçları yerli yerine oturturması 1 dakika sürse duran kompresörlerin devreye girmesi 6 dakika zaman alır !
2 adet chillerin 4 dakika lık otomatik süresindeki ısı kaybının üzerine 6 dakika start süresini eklediğinizde santrallere giden suyun sıcaklı alır başını gider !
ve konfor bozulur
bu döngü sürekli olacağından Allah selamet versin kısa sürede kompresörleri tek tek kucağa alırsınız !
-2 adet chilerin otomatik yaptığı yukarıda bahsettiğim durumda soğutma ihtiyacı olan santrallere giden soğuk suyun rejimi bozulur !
çalışır halde olan 3 adet chillerden çıkan su sıcaklığı 7 C iken chiller çıkış suyuna daha sıcak olan dönüş suyunu karıştırdığınız için soğutma ihtiyacı devam eden santrallere 7 C değilde 9-10C belki daha sıcak su göndermek zorunda kalırsınız ! vs vs vs paralel tesisatın otomatik kontrol açısından da bir dünya sakıncaları var.
sayın @@fsaktakka cizmiş oldu rezerv tanklı bağlantı ise sistemi kontrol etmek stabil çalışmayı sağlamak vs gibi nedenler açısından son derece verimli çalışır.
rezerv tanklı bağlantıda yukarıda bahsettiğim paralel bağlantıdaki kompresörlerin otomatikte kalma süresi uzayacaktır ÇÜNKÜ:20-30 Tonluk kullanılmaya hazır depolanmış enerji yüklü suyumuz var !
rezerv tanklı bağlantıyı sayın @@fsaktakka acele çizmiş olmalı yukarıda bahsettim chiller dönüş suyunu tankın üst kısmına boşaltıp
soğuk su gidiş pompasını ise tankın alt kısmından almanın yanı sıra:
3 adet Chillerin 1 tanesinin tesisatı hem dönüş suyuna göre !
sistemin ilk start-up esnasında rezerv tankının chiller çıkış haznesinden alıp
tekrar chiller çıkış haznesine boşaltırılmalı !
diğer 2 chiller ise dönüş kollektöründen emiş yapıp rezerv tankının chiller çıkış bölmesine boşaltır
ayrıca rezerv tankı soğumuş su haznesindeki su sıcaklığı chiller guruplarının ne yapmaları konusunda sağlam referas olacaktır !
bu referansa göre 3 adet chiller ve bunlara bağlı 9 adet kompresör kumanda edilmeli.
bu tarifin daha anlaşılır olması için:
bağımsız bölümleri olmayan bir salona 1 adet 50.000 BTU/h lik tek bir klimamı ?
yoksa 2 adet 24.000 BTU/h lik iki klimanın takılması daha sağlıklı olur ?
elbette 1 adet 50.000 btu/h daha sağlıklı olur.
çünkü:toplam yük tek bir cihaz tarafından taşınmaktadır !
oda konforunu bulduğunda tek sensörden sıcaklık alınıp kompresör durdurulur ve çalıştırılır vs
2 adet 24.000 lik klima nın sakıncası ise:
her klima odanın farklı yerlerindeki sıcaklığı farklı sensörlerden algıladığı için kesinlikle klimalardan bir tanesi diğerinden önce otomatik yapacaktır !
diğer klima tek başına kaldığından konforu sağlayamayacak sürekli çalışacak
oda sıcaklığı vs göre otomatik yapan kliam gün içerisinde uzun süre çalışmayacak
otomatik yapamayan ise superheat sıcaklığının yuksek olmasından dolayı kompresörü soğutamayacak ve kompresör yanmaya veya mekanik kırılmaya doğru gidecektir
bu rada asıl olan eğer iki klima takmak zorunda isek
her iki klima tek sıcaklık sönsürnden bilgi alıp birlikte stop edip sıralı olarak birlikte satart almalarını doğru olan yöntemdir.
bu prosesde tesisat elbette önemli ama otomasyon tesisattan daha önemli !
her türlü blöf yapmaya müsait tesisata bu blöfleri otomasyon yaptırır !
umarım anlaşılır olmuştur.....
Not
aralel tesisat önerin arkadaşların önerileri çalışmaz demiyorum !
uzun süreli ve sağlıklı ve verimli çalışmaz diyorum...