cnc router için motor seçimi


İşte aynen böyle.
Bastı mı gaza gider mi gider .. değil.
kesici parçaya daldığında şartları belirleyen başka şeyler var.
Benimki 180 gidiyor demek boşuna.

Tabii bizim garibanlar için böyle.
20 metre boyunda plasma için bu söylemler geçersiz , hız her şey demek olabilir yani yine duygusallık ...


..
şimdi bile daha yeni yeni alışıyorum vidalı millere...

Sen birde kremayer i dene...
 
Arkadaşlar vermiş olduğunuz cevaplar için teşekkür ediyorum. Sizin tecrübelerinizden faydalanma maksadıyla sizlere sorular yöneltiyorum sizlerde cevaplarınızı esirgemiyorsunuz.Teşekkür ederim. Fakat genelde cevaplar üstü kapalı oluyor. Ben içinde bulunduğum durumu şöyle özetlemek istiyorum.

CNC yapma fikri şuradan oluştu. Kendi aracım için bir çok parça tasarlayıp yaptırdım. Bunları şuan çalıştığım firmadaki cnc operatörlerine rica minneet yaptırdım ve yaptırmaya çalışıyorum. Yeri geldi neredeyse yalvardık. Veya para verip dışarıya yaptırdım. Bende şöyle bir karar aldım. Atıyorum 5000tlye bir cnc mal edersem kendim için 10 tane bile parça yapsam benim için parasını çıkarmış olacak.
Hasas parça işleyeceğim için sistemin hassas çalışması gerekmektedir. Yani ben delik deldiğim zaman hasas ve tam ölçüde delmesi önemli. Başta benim belirtmediğim bir şey var. Ben otomasyon ile ilgileniyorum. CNC'yi de makina tasarımcısı bir arkadaşım ile yapacağım. Yani mekanik anlamda herhangibir sıkıntımız yok. Yani mekaniğin yeteri kadar hassas olacağı kesin. Burada takıldığım ve tecrübemin olmadığı konu piyasadaki envayi çeşit kontrol üniteleri.

Yani atıyorum 50tlye aldığım kontrol ünitesi ile yeteri kadar hassas işleme yapabilir miyim?Bu ünite yeteri kadar hassas bir şekilde motorları kontrol eder mi? Delik delmek istediğimde yamuk yumuk birşey ortaya çıkar mı? Bu nedenle üstüne basa basa aynı soruyu soruyorum. 50 tl lik kart ile 500tl lik arasında illaki fark vardır ama ihtiyaçları karşılar mı.

Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bunlar vaktinde sizin veya diğer kullanıcılar tarafından denemiş şeyler. Aynı hataları defalarca benim veya başka kullanıcıların yapması bana göre ahmaklıktır. Lütfen bu yazımdan benim çıkarcılık yaptığımı çıkarmayın.
 
Sen birde kremayer i dene...

Uzun eksen yada hiz icin aklimda kremayer yada trigger vardi Gerci gerek yok ama fikir alisverisi diyelim. Makineyi tamamlarsam sirada pcb dizgisi icin pick and place var benim hizimda 5-10 yil icinde proje tamam.

Cemal hocam ben az bilgimle kendi anladigim gibi net anlatayim ne kadar ekmek o kadar kofte.
Hiz ile ilgili sorununuz yok ise ( feed rate icin hesaplama yapan programlar yada acik formulleri var. Spindle hizi ayarli ise ve sizin hiz ile ilgili bir sorununuz yok ise ) o zaman kagit uzerinde hassasiyet nispeten daha kolay ve ulasilabilir.

Yine kagit uzerinde ( neden kagit uzerinde diyeceksiniz ben daha uygulamaya gecemedim ondan ) elinizde mikrostepping destekleyen bir surucu ile 1.8 derece step motor icin bir tur icin 200 adim , 1605 vidali mil icin 5mm demek.

Bu durumda full step ile 5mm/200=0.025mm hassasiyetiniz olur. 1/16 icin bu 0.00156mm hassasiyet anlamina gelir ama bu dedigim gibi kagit uzerinde. Mekanik sistemde azda olsa bir backslash bulunur. Hassas olcum aletleri ile ( orn 0.01 hassaiyetli bir salgi komparatoru 50-100$ arasinda iken 0.001 icin olan 300-600$ araliginda olabiliyor ) su sekilde olce bilirsiniz. Sistemi bir olcum aparatina baglayip bir yonde 10mm hareket verin.Sonra geriye dogru tekrar 10mm hareket verin. Sonra tekrar ileri dogru hareket verince aradaki fark ileri+geri backslash kadar olacaktir. Bu kavram vidali sistemdeki bosluk olarak cevrilebilir.

Bunun yaninda tum metallarin yuk altinda bir esnemesi vardir. Raylarin , sigmalarin , spindle tutcusunun , kesici ucun ( uzun matkap uclari ile calisti iseniz bu esneme gozle gorulecek kadardir , delme islemlerinde punta matkabinin kullanilma nedeni bu esnemeden kaynaklanan hatayi aza indirmektir ) esnemesi vardir.

Malzeme islenirken isinir ,isida malzemenin boyutlarinda bir degisime neden olur ( hem kesici hem kesilen malzeme ) buda hatayi olusturan faktorlerdendir.

Diger yandan step motorlarda bir feedback ( geri donus ) mekanizmasi yoktur. Yani motora sinyali gonderirsiniz ama sonucta ne kadar dondugunu bilemezsiniz. ( bazi sistemlerde encoderlar ile motorun ne kadar dondugu olculebilir ve bu sekilde olusan hatayi aza indirmek icin bazi kontrol algoritmalari ( PID ) kullanilir. ) Yuke geldigi zaman step motorlar adim kacirabilir ( bazi suruculer , kazim beyin deyimi ile duygusal olanlar cektigi akim degisiminden bunu tespit edebiliyor )


Burada ayni komutlara farkli suruculerin tepkilerini gorebilirsiniz.

Sonuc olarak is ne kadar ekmek o kadar kofte yada tersi noktasina geliyor.

Ne kadar hassasiyete ihtiyaciniz var.

Daha once ahsap ile calistiysaniz bilirsiniz. Cam ile calisirken yumusak agac delik araliklarinda 1mm hatayi rahatlikla tolere eder. Torklu bir vidalama ile hissetmezsiniz bile. Ama metallerde durum biraz farkli henuz alu' disinda bir deneyimim oldu kabus gibiydi diyebilirim. hassasiyet onem kazanabiliyor.

Bu nedenle tasarim oncesinde hedeflerinizi iyi belirlerseniz secimler daha kolay olabilir.

Ama tabii duygusal rahatlik var ise o zaman bulabildiginizin en iyisini alabilirsiniz.
 
aklınıza gelebilecek bütün makinelerde boşluk vardır. zaten boşluk olmazsa parçalar hareket edemez

bizim makinelerde boşluk 0.001 dir ama prof makinelerde 0.00001 olabilirr
 

Hocam dediklerinize harfiyen katılıyorum. Benimde dediğim gibi mekanik olarak kağıt üstünde hassas bir sistem kurmaya çalışacağız. Alacağım sürüce kontrol ünitesi bu hassasiyeti sağlayabilecek mi. Videodaki sıkıntıların başıma gelmesini istemem. O zaman yaptığım bütün masraflar çöp olacaktır.

Ekmek köfte ilişkisi herşeyde var. Gönül ister ki servo sistem kurup hem hız hemde hassasiyetin doruklarına çıkmayı, fakat o zaman iş hobi mantığını aşacak makine binlerce tl'ye mal olacak. Benim aradığım fiyat-performans eğirisi en yüksek olan bir sitem.

Hız konusunda çok büyük bir beklentim tabiki yok. ama 6mm uc ile 10mm lik bir daireyi 20mmlik alüminyuma 1 saatte açmayı da istemem Bu nedenle ve videodaki sıkıntıyı yaşamamak için motorun yük altında durma noktasına gelmemesi için yüksek torklu motorlar tercih edeceğimi söylemiştim.

Aslında başından beri hepimiz aynı şeyleri söylüyoruz ama ortada henüz somut bir çözüm yok

Hassasiyet ilk önce mekanik kısımda başlıyor. Daha sonra elektronik ile devam ediyor. Video buna en büyük örneklerden birtanesi
 
aklınıza gelebilecek bütün makinelerde boşluk vardır. zaten boşluk olmazsa parçalar hareket edemez

bizim makinelerde boşluk 0.001 dir ama prof makinelerde 0.00001 olabilirr

Tabiki bütün makinalarda boşluk vardır. bana 0.01 hassasiyet bile yeterli . Bu hassasiyet gumush ninn anlattığı gibi teoride yüksek ama acaba kontroller bunu sağlayabiliyor mu o önemli bir husus.

Ayrıca işlenen parçanın hassasiyetini etkileyen bir çok unsur bulunmaktadır. Mekanik sistem, elektronik sistemin yük altındaki hassasiyeti (PID ) , işleme için kullandığınız ucun kalınlık, uzunluk ve malzeme kalitesi (esnemeye neden olacaktır ), sizin parçayı sıfırlamanız bunların hepsi hassasiyeti etkiler
 
microstep destekli sürücü ve standart 1.8 derece 200 adım olan bir step motorla herşey yapılır.
önemli olan makinenizin hassaslığı elektroniğe bu kadar çok takılmamak lazım

sizin sandığınız gibi 50 liralık sürücü testere gibi cizgiler yapmaz
 

Önerini dikkate alacağım hocam.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…