Uzun eksen yada hiz icin aklimda kremayer yada trigger vardi
Gerci gerek yok ama fikir alisverisi diyelim. Makineyi tamamlarsam sirada pcb dizgisi icin pick and place var benim hizimda 5-10 yil icinde proje tamam.
Cemal hocam ben az bilgimle kendi anladigim gibi net anlatayim ne kadar ekmek o kadar kofte.
Hiz ile ilgili sorununuz yok ise ( feed rate icin hesaplama yapan programlar yada acik formulleri var. Spindle hizi ayarli ise ve sizin hiz ile ilgili bir sorununuz yok ise ) o zaman kagit uzerinde hassasiyet nispeten daha kolay ve ulasilabilir.
Yine kagit uzerinde ( neden kagit uzerinde diyeceksiniz ben daha uygulamaya gecemedim ondan
) elinizde mikrostepping destekleyen bir surucu ile 1.8 derece step motor icin bir tur icin 200 adim , 1605 vidali mil icin 5mm demek.
Bu durumda full step ile 5mm/200=0.025mm hassasiyetiniz olur. 1/16 icin bu 0.00156mm hassasiyet anlamina gelir ama bu dedigim gibi kagit uzerinde. Mekanik sistemde azda olsa bir backslash bulunur. Hassas olcum aletleri ile ( orn 0.01 hassaiyetli bir salgi komparatoru 50-100$ arasinda iken 0.001 icin olan 300-600$ araliginda olabiliyor ) su sekilde olce bilirsiniz. Sistemi bir olcum aparatina baglayip bir yonde 10mm hareket verin.Sonra geriye dogru tekrar 10mm hareket verin. Sonra tekrar ileri dogru hareket verince aradaki fark ileri+geri backslash kadar olacaktir. Bu kavram vidali sistemdeki bosluk olarak cevrilebilir.
Bunun yaninda tum metallarin yuk altinda bir esnemesi vardir. Raylarin , sigmalarin , spindle tutcusunun , kesici ucun ( uzun matkap uclari ile calisti iseniz bu esneme gozle gorulecek kadardir , delme islemlerinde punta matkabinin kullanilma nedeni bu esnemeden kaynaklanan hatayi aza indirmektir ) esnemesi vardir.
Malzeme islenirken isinir ,isida malzemenin boyutlarinda bir degisime neden olur ( hem kesici hem kesilen malzeme ) buda hatayi olusturan faktorlerdendir.
Diger yandan step motorlarda bir feedback ( geri donus ) mekanizmasi yoktur. Yani motora sinyali gonderirsiniz ama sonucta ne kadar dondugunu bilemezsiniz. ( bazi sistemlerde encoderlar ile motorun ne kadar dondugu olculebilir ve bu sekilde olusan hatayi aza indirmek icin bazi kontrol algoritmalari ( PID ) kullanilir. ) Yuke geldigi zaman step motorlar adim kacirabilir ( bazi suruculer , kazim beyin deyimi ile duygusal olanlar cektigi akim degisiminden bunu tespit edebiliyor )
Burada ayni komutlara farkli suruculerin tepkilerini gorebilirsiniz.
Sonuc olarak is ne kadar ekmek o kadar kofte yada tersi noktasina geliyor.
Ne kadar hassasiyete ihtiyaciniz var.
Daha once ahsap ile calistiysaniz bilirsiniz. Cam ile calisirken yumusak agac delik araliklarinda 1mm hatayi rahatlikla tolere eder. Torklu bir vidalama ile hissetmezsiniz bile. Ama metallerde durum biraz farkli henuz alu' disinda bir deneyimim oldu kabus gibiydi diyebilirim. hassasiyet onem kazanabiliyor.
Bu nedenle tasarim oncesinde hedeflerinizi iyi belirlerseniz secimler daha kolay olabilir.
Ama tabii duygusal rahatlik var ise o zaman bulabildiginizin en iyisini alabilirsiniz.