Cnc Router tüm eksenlerde anlık takılmalar ve tamamen durma sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 0M42
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Yuksek mikrostep sayisina cikmak icin tam adimda kullanilan voltaji da artirmaya gerek yok.

Verdiginiz grafik akim yukselme hizina ait ve bu klasik R ve L iceren yuklerin akim grafigi.

Tam adimda sectiginiz voltaj degeri, akimi istenen surede istenen degere yukseltebiliyorsa mikrostep modunda da ayni voltajla akimi yukseltebilirsiniz.

1 Ohm sargi direncine sahip ve max akimi 3A motor 3V anlamina gelirken bu motoru ister tam adimda ister mikrostep modunda kullanin motoru yuksek hizda dondurmek istiyorsaniz tabiki voltaji 10 kat kadar artirmaniz gerekir. Buradaki 10 carpanini, devir sayisina bagli olarak cok daha buyultmemiz gerekebilir.

Mikrostep surucude surucu voltajinin mikrostep degeri ile bir alakasi yok. 24V ile tam adim attiriyorsaniz, 24V da 8 mikrostep kullanabilirsiniz. Hatta 256 mikrostep de de gene 24v kullanabilirsiniz.

Cunku bobinin tepe akimi degismiyor.

Son düzenleme:
Yuksek mikrostep sayisina cikmak icin tam adimda kullanilan voltaji da artirmaya gerek yok.
Evet;
Mikrostep sayısının artması, doğrudan voltaj artırmayı zorunlu kılmaz.

Yani mikrostep modunda da aynı voltajla çalışmak mümkündür, ancak bir şartla:
Hız çok düşükse.

Tam adımda kullanılan voltaj yeterliyse, düşük hızda mikrostepte de çalışabilir.
Akımın istenen değere ulaşması için verilen süre yeterliyse (örneğin 500 µs gibi), voltaj artırmaya gerek olmayabilir.

Yüksek devirlerde voltaj artırımı gerekir.

Tam da bunu söylüyorum: Mikrostep’te olmasa bile yüksek hızda akımın yeterince hızlı yükselmesi için daha yüksek voltaj gerekir.

Yanlış Anladığınız Noktalar:
"Mikrostep sayısının voltajla ilgisi yok" derken aslında eksik söylüyorsunuz

Mikrostep arttıkça bir adımda geçen süre azalır.

Eğer motor hızlı dönüyorsa, bu adım süresi çok kısalır (örnek: 1000 RPM, 1/8 mikrostep → 37.5 µs).

Bu kadar kısa sürede, düşük voltajla bobin akımı hedef değere ulaşamaz.

Bu da tork kaybına ve rezonansa yol açar.

Yani mikrosteple voltaj doğrudan ilişkili değil ama dolaylı olarak ilişkilidir:
Mikrostep arttıkça, aynı devirde adım süresi azalır, dolayısıyla voltaj ihtiyacı artar.

"Mikrostepte de 24V kullanabilirsin" diyorsunuz, evet ama:
Kaç RPM’de?
Eğer motor 100 RPM’de çalışıyorsa sorun yok. Ama 1000+ RPM’ye çıkarsan 24V yeterli olmayabilir.

Verdiğim grafik tam olarak bunu gösteriyor:
Aynı süre içinde yüksek voltaj, daha hızlı akım yükselmesi sağlar.

Evet, söylediğinize katılıyorum:
"Mikrostep sayısının artması doğrudan voltaj artırmayı gerektirmez".
Ancak, motorun hızı arttıkça adım süresi azalır ve bu süre içinde bobindeki akımın hedef değere ulaşması için voltajın artırılması gerekir.

Özellikle mikrostep + yüksek devir birlikteyse, düşük voltaj yetersiz kalır.

Benim verdiğim grafik de tam olarak bu durumu gösteriyordu.

Yani voltaj ihtiyacı, mikrostepten değil, mikrosteple birlikte ortaya çıkan kısıtlı zaman ve hızlı akım yükselmesi ihtiyacından doğar.

Ufff.

Grafikle anlatayim. Mikro adimlamada akimdaki artislari lineer artis olarak gosterdim. Normalde sinusel karsiliklari olmasi lazim usendim.

1745165790743.webp

Dikkat edersen tam adim modundaki voltaji aynen 4 mikrostep modunda da kullandik.
(Voltaji hic degistirmedim cunku ustteki grafikten aldigim parcayla alttakini olusturdum.
Eger voltaji degistirmis olsaydim ucgenlerin egimi degisirdi.)

Tam adimdaki her bir adimlama palsi, akimi ornegin 0 dan Imax degerine kadar artirirken, 4 mikrostep modunda mikrostep adimi geldiginde akim 0'dan Imax kadar degil I/4 kadar artis yapiyor.

Dolayisi ile tam adim yerine 4 mikrostep kullandik diye surucunun voltajini degistirmek gerekmiyor.

Mikrostep, hic alcak gonulluluk gostermeyecegim bir konu. Bu konuda sayisiz tasarimim var. Oyle hazir ciplerle falan yapilmis tasarim da degiller. Incigini boncugunu bildigim bir konu.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri