CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

Bütün videolarda örtü kullanıyorlar. Benim kart 4 eksenli, hemen veya ileride 4. ekseni ekliyeceğim. Taşlama, kesme için makinalara yer bulma imkanım yok. Tek bir makinanın üzerinde zayıf da olsa, genel yardımcı amaçlı sorun çıkarmadan ikame (yerine) kullanabileğim parçalar var mı anlamaya çalışıyorum. Örneğin ayda bir iki kez bile olsa, sanayiye gitmeden eldeki olanaklarla kalem taşlayabilmek veya küçük bir parçayı kesebilmek kullanışlı olurdu.

Richontools'da bir çok uygun gözüken parça var ama ne işe yarar, nasıl kullanılır bilmiyorum.
 
Son düzenleme:
Hmm. Makineniz freze mi router mı? Spindle'a ufak bir taş takarak taşlama yapabilirsiniz. Dediğim gibi parçayı da tabladaki divizöre veya 4. eksene bağlarsınız. Yalnız taş yatay eksende döneceğinden divizörün dik takılı olması lazım. Bir de taşlar muntazaman balanslı değildir. Yüksek hızda çevirirseniz ER20'nize zarar verir mi bilemiyorum. 1000-2000 devirlerde bir şey olmaz sanırım.
 
.. İnce metal tozu ...

Metal tozu tornada her zaman var .
Eşeğe semeri ağır gelmez , ammaa
Döküm demek kum demek
Taşlama demek silisyum karbür demek .
Neredeyse elmasa denk sertlik !
Kızaklarda kalite sıyırıcılar yoksa
Alırlar o tornayı alırlar sonra bakar kalırsın
 
http://docplayer.biz.tr/99446-Sekil-1-talas-kaldirma-islemi.html

Yukarıdaki sitede "Talaşlı İmalat Yöntemi" başlığı altında konu, torna freze ve diğer makinalardan, talaş kaldırmaya, kullanılan uçların şekil yapıları, sertliği, kimyasal bileşimlerine kadar çok derinlemesine olmasada derli toplu olarak geniş çerçevede anlatılmış, özellikle yeni öğrenenler için.

Örneğin uçlarla ilgili aşağıdaki gibi konular ilginizi çekebilir;

Seri çelikler (HSS); molibden(Mo), kobalt(Co), vanadyum(V) ve karbon gibi bazı elementler içerir. İdeal bir kesicinin aşınma direncinin ve esneme kabiliyetinin (tokluk) yüksek olması gerekir. Bilinmelidir ki aşınma direnci ve tokluk ters orantılıdır.
 

Yukarıdaki videoda 4. ekseni mengeneye sıkıştırarak kullanıyor. Videoyu hızlı geçebilirsiniz, dişlinin yapım süreci, çoğunluk aynı görüntü. Freze de güçlü yapıda (sanırım "Mill" diyorlar). Az kullanılacaksa ve yeterli büyüklükte mengene de varsa uygun olabilir. Dişlinin yapımında kullanılan G-code da verilmiş.

4. eksende 1.65 Nm motor 12 ve 60 dişli dişliler kullanılmış.

Kesimde kullanılan diski satıcı firmalarda göremedim. Kullanan veya adını, tanımını yapabilecek var mı?
 
Son düzenleme:
Kesimde kullanılan diski satıcı firmalarda göremedim. Kullanan veya adını, tanımını yapabilecek var mı?
Ben kullanıyorum. Ebay'de "Pinion cutter" veya "involute gear cutter" diye arayınca Çin'liler satıyor. Takım veya tek tek.

Bende 2 tane Modül 1 kesici var fakat aynı değiller. Her modül için bir takım 8-9 kesiciden oluşuyor çünkü kesilecek dişlinin çapı ve diş sayısına göre dişin şekli değiştiği için kesici sayısı da artıyor.

Aşağıdaki videoda eski minik frezemde (bu arada dediğiniz doğru. Milling machine veya kısaca mill) helikopterimin jeneratörü için aktarma dişlisi kesmiştim. Bitmiş hali de bir sonraki videoda.



 
Son düzenleme:
Forumda Mach3 ü ayrı bir bilgisayardan çalıştırıp, başka amaçla kullanılmaması, hatta virüs için internete bile bağlanmaması öneriliyor. Yeterli güçte atıl bir bilgisayar bulunup bağlanabilir. Ayrı bir bilgisayarın faydaları yanında bir bilgisayar daha bulundurmanın kalabalığıda var, özellikle yer sorunu olanlar için.

Bilgisayara ilave, sadece win7 ve mach3 e yetecek kadar küçük bir harddisk takılarak ve gerektiğinde bios üzerinden açılış diskini değiştirerek, iki sistemli bir yapının kurulabilmesi gerekir. Hangi diskten açtığınıza bağlı olarak örneğin Win7 ve Win10 olarak birbirinden bağımsız iki bilgisayar gibi çalışabilir. Önemli sakıncası aynı anda sadece birini kullanabilecek olmak. Böyle bir yapıyı deneyen oldu mu? Başka sakıncaları da olabilir mi?

Sanırım açılırken biostan diğer diski görmesi de engellenebilir. Kazara yazma veya virüs tehlikesine karşı. Daha zor olmakla birlikte fiziksel olarak da sadece istenilen diskle (sistemle) çalışacak şekilde bir düzenleme yapılabilir.

Fiziksel düzenleme için bir yöntem;

Anakarttan gelen tek bir harddisk elektrik besleme kablosu bilgisayarın arka kısmından çıkarılır. Harddisklerin elektrik kablosu aynı noktaya taşınır. Bilgisayarı açmadan önce, konnektör istenilen diske takılır. Anahtar türü bir bağlantı belki sakıncalı olabilir. Arkadaki boşluk kapatan metal parçalara konnektörler takılarak da daha sağlıklı bir bağlantı da sağlanabilir.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…