CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

Fikir olsun diye yazıyorum.

Hassas işler için daha güzel mengeneler var ama sizin de farkettiğiniz gibi pahalı. Cidden pahalı. Bir dönem aklımı çeliyordu fakat vazgeçip aşağıdaki parçaları yaptım. Hemen hemen aynı işi görüyor. Ayrıca ufak olduğu için makinenin pek kullanmadığınız bir tarafında sabit kalabilir. 4 tane gerekiyor.

Düzeltme: 2 tane daha iyi olur. Diğer tarafta sabit, düz bir şey olur.

IMG_20150611_203519.jpg

IMG_20150611_203525.jpg

IMG_20150611_203605.jpg

vise1.jpg
 
Ben en iyisi Mengene başlıklı bir konu açayım. Herkesin katkısıyla belki pratik ve iyi çözümler çıkar.
 
Paylaştığın vidyodaki gibi kanallı bir parç olursa silindirik parçaları tutmak kolay olur veya pratik sökülüp takılan bir uç yap.
 
başdan aşağı okumak bayağı zor olacağından direk yazayım dedim.
verildiyse affedin beni :)
takım uç soğtucu için bir kaç fikrim var ev ortamına uygun olabilir diye düşünüyorum

1. araba cam pompoları dc motorlu ve 4 fıskıye yi rahat sıvı basabiliyorlar
tek fıskiye ile biraz hız ayarlaması yapılabilirse ( voltaj düşürme yada pwm gibi )
ev ortamında idare edebilir ister şişede istenirse kendi kazanında bor yağı gibi bir karışım hazırlanıp sisteme dahil edilebilir. basıncı yüksek ama debi az gibi.
kamyon veya otobüslerin ki diğer araçlara göre daha iyi basıyorlar.

2. si ise şerit testerelerin su pompaları oldukça sessiz çalışıyor ama az biraz pahalı gibi
optimum testere var elimizde pompanın sesisi sadece rulmanlarından geliyor
bu pompanın basıncı pek yok ama debisi baya yüksek.

3. ise oto çakmaklı şu basit komprasörler abilerine oranla daha az ses yapıyorlar
klimacılarda bulunan gaz tanklarına bağlanıp basınç sensörü ile kesme falan yapılabilir (lastik şişiriyorlar ama basınçlarını bilmiyorum )
son öneri ise

buz dolabı komprasörü :D
bisikletcilerin lastik şişirdiğini görmüşsünüzdür.

ve bana en mantıklısı bu şuan :D sessiz , biraz güçlü. Tank ve kesme mekanizması ( komprasör tamircilerinde otomat yada otomatik diye geçiyor) kullanılarak güvenli bir çalışma sağlanır bence.
hava ile su yada kesme sıvısı oranlanarak basılabilir sisteme.
 
Denemek gerekir. Çok miktarda dolaşan suyu kontrol etmek zor olacaktır, sorun halinde her taraf batabilir. Gürültü seviyesi de önemli. Benim aklımdaki daha çok, hava+min yağ karışımı kullanmak. Havanın soğutma ve talaş uzaklaştırma faydası da var. Kendi odamda kullanacağım için etrafı batırmayacak (nasıl olacaksa?) bir çözüm bulmam gerekecek. CNC nin etrafı tamamen veya kısmen kapatılabilir, tablam hareketli olduğu için daha zor. Etrafını kapatma düşüncesi de pek cazip gelmiyor. Spindle ın alt tarafına talaş ve yağ sıçramalarını azaltacak bir parça eklenebilir.

Önceliği CNC nin ayrıntılarının çözümü aldı. İleride soğutma konusuyla mutlaka uğraşacağım.
 
Kaplinin (Şahin HRJ-C25 veya 30) iç yapısı gereği, motor mili ve vidalı mil arasında belirli bir boşluk kalır mı? Veya sağlıklı çalışması için min. bir boşluk bırakılması gerekir mi?

Cevap;
Bulabildiğim kadarı ile, HRJ-C30 kaplinin orta kısmında yer alan plastik parçanın iç delik çapı küçük, millerin bu parçayı ezmemesi gerekir. Kaplinin uzunluğu 35 mm, orta kısmın genişliği 10 mm kadar. Millerin kapline giren uçlarının uzunluğu 12 mm yi geçmemeli.
 
Son düzenleme:
CNC frezemin çizimlerini tamamlayıp, alüminyum parçaların işlenmesi için fiyat alacağım. Umarım uygun fiyatlara ulaşabilirim. Yüksek fiyat halinde, yataklama (BK12) olmadan sadece motor tarafında kaplin ve diğer uçta rulman ile CNC ne kadar sağlıklı (hassas) çalışır. Çalışmasını engellemeyecek parçaları CNC yi tamamladıktan sonra yavaş yavaş kendim yapabilirim. Hassas olması gereken bu parçaları, eksik yataklama ile yapabilir miyim?
 
badem rulmanları kullanabilirsin setscrew ile tam merkezden sıkabilirsen olur yaaa niye olmasın maksat vidalı mil eksen boyunca ileri geri gitmesin yeter
 

Forum istatistikleri

Konular
128,833
Mesajlar
920,849
Kullanıcılar
450,925
Son üye
mebulut

Yeni konular

Geri
Üst