CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

Yukarıdaki bilgilerle çelişen bir durum var. Paralel ve seri bağlı step motorlarda çekilen akımın önemli oranda düşmesine rağmen, genel kabul olarak güvenli tarafta kalması için %20-%30 gibi yüksek amper değerli güç kaynağı seçilmesi önerilir. Bunun nedeni ise internetteki bilgilerden anladığım, hesaplanan tüketimdeki hatalar değil, güç kaynağı katalog değerlerinin iddialı (abartılı) veriliyor olması. Öngörülemeyen ilave motor vb tüketim artışı dışında.

Yukarıdaki paragrafta bahsettiğim konu ile ilişkisiz, güç kaynağı seçiminde göz ardı ettiğimiz bir özellik daha var. Güç kaynağının ne kadar verimli çalıştığı, sağlanan enerji için ne kadar enerjinin ısıya dönüştüğü (% kayıplar). Örneğin 500 Wattlık bir güç kaynağıbu değeri sağlarken 600 W veya 800 W harcıyor olabilir. Sürekli çalışan makinalarda bunun bedelini Elektrik faturası olarak ödüyoruz.

https://en.wikipedia.org/wiki/80_Plus#Efficiency_level_certifications

Yeni güç kaynaklarının bazılarında 80 plus, bronz, ..,platin gibi verimlilik sertifikası oluyormuş.
 
Son düzenleme:
 
Yukarıdaki konu @Suat_Korkmaz'ın üçgen şekillerin rijitliğe etkisi ile başladı. Konunun bizler için önemli olduğunu düşündüğümden biraz daha açmak istiyorum.



Yukarıdaki şekil önemli, gövdede üçgenin seçilmesinin dikdörtgene oranla CNC'nin rijitliğini nasıl artırabileceğini gösteriyor.

CNC'ye benzer şekilde, Çelik yapılarda da (bina) rijitliğin sağlanabilmesi önemli. CNC'nin gövdesini buradaki uygulamalara benzer şekilde yapabilirsek, toplam malzeme miktarı artmasa bile daha rijit makinalar yapmamıza yardımcı olacaktır.



Soldaki resimde yapının yan cephesinde 3 boş 1 dolu (farklı çapraz örnekleri) bölümler var, nedeni yanal yükler altında yapının rijit kalmasını sağlayabilmek.

Şekiller gözümüzü korkutmasın, CNC'de yukarıdaki örneklerdeki gibi çok bölüm yok. Çaprazların profillerle yapımı zor olabilir, gerekirse çaprazlar kılıcına lama veya çelik çubuklarla yapılsa bile önemli katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde çapraz sayısı az bile olsa faydası olacaktır, örneğin gövde 1x3 dikdörtgenlerden oluşuyorsa, sağ ve sol bölmelerine birer adet veya orta bölüme konacak tek bir çapraz bile katkı sağlayacaktır.

 
Son düzenleme:
Çok güzel fakat bunlar yeni değil bildiğim kadarıyla. Uzun zamandır Bosch Rexroth standartlarıyla üretiyorlar bu profilleri.
 
#184 de verdiğim sigma örneği yeni, daha önce eski çizimini aldığım için biliyorum. Diğer değişiklikleri bilmiyorum.
 
Son düzenleme:
Anladim. Ben kendi makinemi yaptigim donemde kullandigim 40x80 ve 40x120 profillerde koselere kilavuz cekmistim. Ondan dolayi "yeni degil" dedim. Belki benim aldigim donemde cikmistir. Denk gelmistir yani.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
30 Ekim 2015'de Doğuş Kalıp'tan aldığım yanıt;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yusuf Bey Merhaba,

45*90 profilin büyük deliğine -2 adet olan- M10 diş çekilip civata takılabilir, diğer dört delik diş çekmeye uygun değildir. 40*80 ağır sigma profilde ise 2 adet büyük deliğe M10, 4 adet küçük deliğe ise M6 diş çekilebilir.

Bilgilerinize
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
45x90 profilin eski hali;



Konuyu önemsememin nedeni ise, daha önce önermiş olduğum gibi rijitlikte sıkıntı olması halinde (veya profil kesitini düşük tutabilmek için), profilin alt tarafına kanallar içerisinden öngerme uygulayabilmek. Dengeli olabilmesi için de her iki alt kanaldan saplama, çelik tel veya benzeri bir yöntemle.
 
Motor bağlantı flanşı yerine, uzatma somunu kullanabilir miyim?

Düşündüğüm CNC routerın bir çok parçasını dışarıda yaptırmam gerekecek. Gerek maliyeti düşürmek gerekse daha sade işler verip olası sorunları azaltmak istiyorum. CNC yi çalışır hale getirebilirsem, flanşı kendim yapabilirim. Motorları olabildiğince kısa masafe gövdeye bağlamak istiyorum, bağlantı civataları ve uzatma somun boyları, M5-20 mm ve M6-30 mm civarı olacak. Aklımdaki motor flanşı;



  • Geçici olarak uzatma somunu ile sıkıntı yaratmayacak kadar çözülebilir mi? Sizlerin kullandığı daha pratik ve rijit bir malzeme var mı?
  • Civata, hem dişli uzatma somunu içinden geçecek hem de alüminyum levhaya dişli olarak bağlanacak. Her ikisinin de dişli yapıda olması sıkarken sorun yaratır mı?
  • İstediğim boyda uzatma somunu bulamazsam hassas olarak kesilebilir mi? Ne ile kesilmesi gerekir?
  • Bir diğer olasılık biraz büyük iç çaplı uzatma somunu ile dişleri kullanmadan bağlamak. Örneğin, M5 civata M6 uzatma somunu içerisinden (burç gibi) bağlanır mı?

Daha önce resmine bakarak, çektirme piminin boydan boya boşluklu olduğunu zannederek kullanmayı düşünmüş ve hatalı olarak arkadaşlara da önermiştim.
 
Son düzenleme:
Tek civata sıkmak biraz zor olur bir civata ile somunu gövdeye tutturursun 2. bir civata ile motoru somuna tutturursun bu şekilde daha iyi sıkabilirsin
Diğer bir çözüm de kalın (etli) boru kullanabilirsin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…