CNC Router Yapımı - Fotoğraf Video ve Açıklamalı anlatım.

Vidalı mil (Bilya Vidası):
Avantajları:

  1. Doğrusal eğriliği minimum düzeydedir ve çelik olduğu için bu özelliğini korur. Düzgün yataklandığı zaman belirli uzunluklar dahilinde (<1500mm) yalpalama yapmaz. (en azından biz farkedemeyiz. Antr parantez; Düzgün yataklanmadan kastım milin hem motor ucuna hem karşı ucuna gövdeye sabitlenmiş Rulman yada 2 rulmandan oluşan destek sistemleri yerleştirilmesi ZORUNLUdur. Bu olmazsa olmaz. Olmazsa yalpalama kaçınılmazdır.
  2. Sürtünme: Üzerinde hareket için Bilyalı somun kullanıldığı zaman sürtünme çok çok düşük olur. Antibacklash ball nut (Boşluksuz Bilyalı somun) a alternatif olarak kendinden yaylı anti-backlash nut lar satılmaktadır ama gijondaki kadar olmasa da sürtünmeye neden olur motorun verimini düşürür. Bilyalı somun kullanıldığı zaman motorun torkunun büyük bir çoğunluğu eksene doğrudan aktarılır.
  3. Antibacklash ball nut (Boşluksuz Bilyalı somun) kullanılır ise somunda bulunan koruma sayesinde üzerine düşen toz parçacıkları somunun mil üzerinde hareketi sayesinde otomatikman temizlenir dolayısıyla bakım süresi çok uzamış olur ve kirlilikten dolayı sistemde yavaşlamaya neden olmaz.
  4. Çok hassastır, (teorik olarak) hesaplamak gerekirse;
Sıradan bir stepper motorun 1 turunda 200 step (adım) vardır. Yani 1 tur dönmesi için 200 adım hareket etmesi gerekir. 5mm hatveli bir vidalı mil sıfır boşlukla* çalışıyorsa (bilyalı somun aracılığı ile) 1 turda bağlı bulunduğu ekseni 5mm hareket ettirir. Stepper motorumuz full step çalışsa bile bağlı bulunduğu ekseni 1 adımında 5mm/200=0.025 mm hareket ettirir. 1/8 microstep çalışabilen bir sistemde 5/(200x8) denkleminden; bağlı bulunan eksenin 0.003mm hareket hassasiyetine sahip olacağını (teorik olarak) hesap edebiliriz. (1 erkek saç teli 0.03-0.04mm kalınlığındadır)

* Sıfır boşluk kavramı esasen hareket eden hiçbir makina için geçerli değildir. hareketin gerçekleşmesi için boşluk olması gerekir. boşluk olmayan yerde hareket fiziksel olarak imkansızdır.

Dezavantajları:



  1. Pahalıdır; sözü geçen 4 sistemin içinde en pahalısı bu sistemdir
2. Yavaştır; Gijona oranla ortalama 25 kat daha hızlı çalışabilen bir sistem yapılabilir ama kramayer dişli ve kayış sistemine oranla da ortalama 4-5 kat daha yavaş kalabilir.

3. Hata kabul etmez; Çok hassas ölçümler yaparak monte edilmesi gerekir eksenlere tam diklik yakalanmalıdır. Minimum bir eksen kayması bile kabul edilemez. Yahu 0,25 mm sağa delmişim deliği nolcak demeyin o çeyrek mm 50cm eksen boyunda 3-5 mm eğriliğe neden olabiliyor. 3.5mm eğrilik de motorunuzun eksen sonuna vardığında hareket edemez hale gelmesine eksen ortalarında ise cihazın titreşimli çalışmasına neden olabiliyor.
 
Son düzenleme:
Kramayer Dişli:

Avantajları: Hızlıdır, sağlamdır, görece ucuzdur, görece boşluksuzdur.
Dezavantajları:
1. sürtünme fazladır, güçlü motorlar ister,
2. temizliğinin çok iyi yapılması gerekir, dişli aralarına kaçan ufacık bir parça bile sistemin titremesine neden olur.
3. İki metalin birbirine sürtmesinden dolayı dişliler arasında zamanla aşınma meydana gelir ve bu da backlash (boşluk)a neden olur. Bu boşluğu gidermek için sürücüyle arasına bir boşluk giderme sistemi uygulanmalıdır bu genelde yay ile yapılabiliyor en kolay.
4. Kurulumu ve dişli boyu hesaplaması biraz daha komplikedir (kime göre neye göre)
5. Hassasiyeti vidalı mile oranla çok daha azdır. Kabul edilebilir hassasiyetin yakalanması için gear reduction denen ve büyük çarktan küçük çarka aktarım yapılarak gerçekleştirilen redüksiyon yöntemine başvurulmalıdır (bkz. Fotoğraf) Bu yöntem torku yükseltirken hızın düşmesine neden olur. Ekmek köfte ilişkisi 
Piyasada sıkça kullanılan dişli aralalıkları düşünülürse 1/4 - 1/5 oranında dişli küçültmesine gidilmelidir optimum hassasiyet için
6. Sesli çalışır :)
 
Kayış Sistemi:

belt-5.jpg

Avantajları : hızlıdır, ucuzdur, görece boşluksuzdur, görece sağlamdır hafiftir, çok sessizdir, hata toleransı yüksektir.
Güzel bir gergi sistemi tasarlanıp gerdirme (tensioning) düzgün yapılırsa boşluksuz çalışabilir.
Kayışların Çelik destekli (steel rainforced) modellerinden kullanılırsa çok rijit sağlam ve esnemesiz bir sistem kurulabilir. Gerekli sağlamlık ve genişlikte kayış kullanılırsa çelik bile işlenebilecek bir makina yapılabilir

Oldukça hızlı çalışır, hafif olduğu için motorun torkunu diğer 3 alternatife oranla en verimli kullanan sistemdir.
Hata toleransınız fazladır montaj deliklerini nereye deldiğinizin bi önemi kalmaz (abartmadan tabii)


Dezavantajları:
3 sisteme oranla en komplike hesapların ve gerdirme sistemlerinin uygulanması gereken konstrüksiyondur. Esneme olmaması için kayış uzunluğu ve genişliğinin hesabının iyi yapılması gerekir. Bu hesaba, üzerine binecek yükler, motor gücü, dişli küçültme oranı gibi hesaplamalar dahildir.
Kayış zamanla eskir değiştirilmesi gerekir.
 
Ben kendi sistemimde vidalı mil ve Bilyalı boşluksuz somun kullandım. Bu da çok hassas, görece hızlı, bakıma minimum gereksinim duyan bir sistem ortaya çıkartabilmemi sağladı..
0.01mm hassasiyetli dijital kumpas kullanarak 2 video çektim hassasiyeti göstermek için Buyurun izleyin.
birinci Videoda eksenin 100mm ilerlemesini istiyorum. ikinci videoda ise eksene 0.01mm sağa git diyorum :)

(HD İzleyebilirsiniz)




Videodaki ayarlar şu şekilde motorlar ½ steple sürülüyor ve o anlık hızlar 4000mm/dk eksen hızı, 150mm ivmelenme, normalde çok daha hızlı çalışabiliyor.

Yarın motor türleri ve eksen kontrol kartlarını anlatacağım, alternatifler avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte.
Şimdilik bu kadar.
 
Bu arada ek bilgi :
yukarıdaki sistemlerin kullanımında alınabilecek optimum eksen hızları ise ortalama şöyle olabilmekte;


Gijon = 350/500mm/dk
Vidalı mil = 6000/10.000mm/dk
Kr. Dişli / Kayış = 25.000 30.000mm/dk
 
Son düzenleme:
57BHH82 var bende de :))

benim asıl merak ettiğim ilk fotolardaki makinenin kasası.. çok güzel işçilik var gibime geldim. birde sen boyatmışsın onu sanırım. çok temiz ve şık olmuş

bende öncekinden kalma mdf leri de kullandığım için çok fazla görünüşe önem vermedim.

ama makinenin daha geniş çaplı fotoları olsa hani diye edemedim :))
 
Sağol teşekkür ederim, hayır boya değil. boya MDF için oldukça sakıncalı ileriki anlatımlarda bunu da işleyeceğim. Detaylı fotoğraflar eklenecek konu dağılmasın diye gereken kısımlarda gereken yerleri fotoğraflandırıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Mesajlar
930,659
Kullanıcılar
452,670
Son üye
fearles3422

Yeni konular

Geri
Üst