CNC Tezgah Y Ekseni Titreme

berkan010

Üye
Merhabalar,
Resimde bulunan CNC'yi yaptım kullanıyorum fakat bir kaç sorun var,
Y ekseninde manuel ya da kesim esnasında ilerleme olduğunda çok titreme oluyor, özellikle step motora doğru yaklaştığında mil sesi çoğalıyor ve titreme artıyor. Rulman tarafına yakın olduğunda bu durum çok olmuyor az bir sallantı oluyor.
Y ekseninde manuel ilerleme verip gözlemleme yaptım ve, 8mm yazdığım sac ortadan esneme yapıyor hangi yöne ilerleme veriyorsam. Ek olarak Y ekseninde tekrar ilerleme verdiğimde Y1 yazdığım sac parça önce hareket ediyor, sonra soldaki diğer sac parça hareket ediyor, yani bu fark çok değil ama gözle görülüyor. Beraber tek bir parça gibi hareket sağlamıyorlar.

Y Ekseninde titreme özellikle step motora yaklaştığında. (mil merkezinde kaçık olabilir mi?)

Y Eksen hareketlerinde Y1 sac parçası daha önce hareket etmesi. (X eksen tutucular mesafesi 1000mm yani çok olduğu için midir bu sorun? Nasıl rijit bir yapı elde edebilirim. Y Eksenini sağ ve sol çift motor mil mi yapmalıyım? )

Y Ekseninde motor tarafında sona gelip tekrar sıfır noktasına gelme esnasında milde takılma oluyor. (Sadece motora yakın tarafta. Elimi yön tuşlarından çekip tekrar basmadığım taktirde takılı kalıyor ilerleme olmuyor motordan tiz bir ses geliyor.)

Bu sorunları nasıl çözebilirim, şimdiden teşekkür ederim.

Ekran görüntüsü 2025-01-11 164907.jpg

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,304
Kullanıcılar
453,562
Son üye
Metin Özdemir

Yeni konular

Geri