CNC yapımı

acadmax

Üye
Katılım
4 Eyl 2008
Mesajlar
23
Puanları
1
Herkese selamlar,

çizimi tam olarak bitmese bir cnc router yapımına başlamak üzereyim.
çalışma alanı 2100x2800 olacak şekildehazırlamaya çalışıyorum.
x ekseni çift vidalı mil(25mm çap),tek motor ile iki mildeki somunlar tahrik edilecek, somunlar dönecek vidalar sabit olacak.
step motorlar ile (12Nm ve belki x için 21Nm olabilir).
Gövde 100x100 kare 4mm prfofil olacak.
Taşıyıcılar için 25mm karekızak ve arabalarını kullanacağım.
Öncelikle bu işler ile uğraşan arkadaşların yorumlarını, karşılaşacağım problemler için fikirlerini bekliyorum.
 
Bu ebatlarda bir makina hobby ve amatör kullanımı aşıyor profesyonel bir iş için kullanacaksan hiç uğraşma git hazırını al. Daha ekonomik olur.
 
Bu ebatlarda bir makina hobby ve amatör kullanımı aşıyor profesyonel bir iş için kullanacaksan hiç uğraşma git hazırını al. Daha ekonomik olur.

Hazırı derken de,
kastedilen gerçekten profesyonel makineler veya imalatçılar ise fiyatları beni aşıyor.
Yok kastedilen sadece atölye ve birkaç alet edevat fazlalığı olan imalatçılar ise vereceğim paraya acıyorum, yani büyük bir çıkmaz durum!

Doğrusu benim de gönlüm hazır olandan yana,
ancak öncelikle profesyonel bir makinanın yaptığı işi yapabilen (hemen hemen ve biraz daha yavaş, daha az hassas) fakat maliyeti en fazla yarısına, belki daha azına olursa kendim uğraşmayı düşünüyorum.
bu konuda da gpeker2003 arkadaşa da ilgi ve yardımlarından dolayı buradan de teşekkür etmek isterim.
 
Son düzenleme:
Öncelikle; işlerinizde Allah kolaylık versin, umarım istediğiniz gibi bir makineniz olur, insanın kendi yaptığı bir düzeneği izlemesi kadar hoş bir duygu yok sanırım, benim aklıma takılan bir kaç soru oldu yazınızı okuduktan sonra. en başta bu sistem ne gibi malzemelerde çalışacak? böyle bir sistemde hem lineer kızaklamalar ve arabalarını, hem boşluksuz 25mm.! somun ve vidalı milini kullanıp daha yavaş daha az hassas bir makine olsun demeniz çelişki doğuruyor.. bence sistemde boşluksuz bir mekanik düzen kullanılınca hassasiyet sıfıra en yakın değerini alır ki kullanılan malzeme yeterince hassasdır.... X ekseninde çift vidalı mil kullanılacak ve somunları motor tarafından tahrik edilecek demişiniz! neden iki vidalı mil ve neden vidayı tahrik etmek varken somunu tahrik etmek istiyorsunuz? 25mm. bir vidalı milin çekeceği yük hayli fazladır, (hesaplarına bakmadım ama 16mm lik bir milin çalışmasını seyrettim gayet güzel ve mermer kesiyor....ona göre yazdım yanlışsa düzeltin lütfen)eğer daha önce böyle bir tecrübeniz yoksa ve illaki de bir makinem olsun diyorsanız kendiniz tecrübe edinene kadar epey masraf edersiniz diye düşünüyorum, öte yandan bu işi daha önce tecrübe edinmiş ve o tecrübelerle ortaya çıkarmış birileri mutlaka vardır, (gpeker arkadaşımız gibi) bence ya onlardan bu tecrübeler doğrultusunda yardımlaşarak bir makine yapmanız yada o kişilere istediğiniz özellikleri söyleyip yaptırmanızdır ki bence ikinci yol daha avantajlı, bu benim şahsi düşüncem yanlış anlamazsınız umarım.... herşeye rağmen ben yapacam derseniz ki sanırım niyetiniz bu yolda:D yinede yardımcı olabileceğimiz ne varsa elimizden geldiği kadarıyla oluruz ( en azından kendi adıma olurum...!:) )
 
... bu konuda da gpeker2003 arkadaşa da ilgi ve yardımlarından dolayı buradan de teşekkür etmek isterim.

Rica ederim Hocam, bir yardımım olduysa olacaksa memnun olurum.


...öte yandan bu işi daha önce tecrübe edinmiş ve o tecrübelerle ortaya çıkarmış birileri mutlaka vardır, (gpeker arkadaşımız gibi)

Üstadım teşekkür ederim takdirlerin için. Sağol... Senden de öğrendiklerimle bende elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum...
 
Öncelikle; işlerinizde Allah kolaylık versin, umarım istediğiniz gibi bir makineniz olur, insanın kendi yaptığı bir düzeneği izlemesi kadar hoş bir duygu yok sanırım, benim aklıma takılan bir kaç soru oldu yazınızı okuduktan sonra. .......

Arkadaşlar öncelikle ilginizden dolayı hepinizden Allah razı olsun. Birkaç internet sitem olmasına ve web ile amatör olarak uğraşmama rağmen bu tür forumlarda hep izleyici kalarak faydalanmaya çalışırdım.
Burada farkettim ki, aynı ilgi alanına sahip olmamız bile çok güzel bir yakınlığa yetiyor sanırım. gpeker2003 ile görüştükten sonra, yıllardır görüşmediğim bir dostumla görüşmüş hissine kapıldım.

Hız ve hassaslık konusuna gelince piyasadaki servo motorlu sistemleri görünce step motorların daha yavaş kalacağını sanıyorum (gerçi mdf veya ahşap panel için belli hızdan fazlasını sanırım kullanamayacağım)
Uzun eksende, bu genişlikte köprünün kasıntıya ve titreşime düşmemesi için çift mil ile sürmek daha mantıklı geliyor. Ancak 230-240 cm genişlikte 350-400cm uzunlukta tek vidalı mil ile sürülen makineler de mevcut!..
Kızak (25mm) ve millerin boyutları konusunda bir tecrübemiz olmadığı için fikir arayışındayım zaten, sizlerin tecrübelerine de özellikle bu konularda ihtiyacım var.
 
hocam teveccüh buyurdunuz sağolun.
Servolar devre bağlı olarak step kadar tork kaybı yaşamadıkları için 3000 devir/dk kadar çıkıyor hızları. Bu da 32 hatveli milde 1500 d/dk verseniz 48 mt/dk boşta yürüme hızı sağlar. Tabi malzeme üzerinde çalışma esnasında ortalama hızlara yaklaşacaktır. Hemen hemen her yönden servo avantajlıdır yerine göre tabi. Yalnız büyük fiyat farkları da malum.

Vidalı miller genelde 6 mt. ye kadar var. Linear kızaklar Taiwan ürünleri 4 metre maksimum. Fakat Alman Schneeberger markası 6 mt ye kadar var. Ama fiyatları çok pahalı ve biraz daha motor gücü istiyor. min. 2300 mm köprüde senkron sorunu olacaktır, olmayanını görmedim şahsım adına söylüyorum.
Selamlar...
 
Çift vidalı mil yerine kremayer kullanmanı tavsiye ederim. Esneme problemlerin olmaz. Eğer 2100x2800 ölçüde uzun eksene tek vidalı milde kullanabilirsin burda vidalı milin boyunun 3000mm geçmemesine dikkat etmen gerekir. Vidalı mil sonlandırma yataklamalarını kaliteli kullan. İyice ger mil esneme yapmasın. Somun yataklamasını ve sabitlemesini tam yaparsan olur. Şaseye vibrasyon takozları koy. Özellikle orta bölümden esneme yapmasın. Maliyetin düşer. Kesinlikle servo kullan. Köprü boyunu 2000mm çekmeni tavsiye ederim.
 
Merhabalar sanırım hala ısrarcısın kendin yapmak konusunda :) iyi ya bizde kendimizi yoklamış oluruz. Gelelim konuya Servo kullanmak mantıklı görünüyor elbette ancak iş sadece servo motorda bitmiyor bunun yanında o kullandığın servo motorun sürücüsününde servo olması gerekir hadi sürücüleri servo kullandın bu sürücülerin koordinasyonunu sağlayacak kontrol ünitesi gerekir. Hala kendin yapmak istiyorsan bu olayların yazılım boyutları devreye giriyor yazılımı yaptırdın diyelim bu defa paralel porttan bağlantı kuramayacağın için sisteme rs232 ile bağlanman gerekecek hadi onunla bağlandın diyelim pc üzerinde kullanacağın proğram kesinlikle mach-3 olmayacak. ayrıca bu proğram için artı bir maliyet hesaplaman gerekecek, bir diğer konu evet servo motorlar hızlı çalışırlar ama şuna dikkatinizi çekmek isterim yüksek ivmelenme ve kısa sürede yüksek tersine ivmelenme yani durma hareketleri çok hızlı ve seri olacağı için zayıf bir konstruksiyonu sallayacak ve titreşim oluşturacaktır bu titreşim de kısa süre sonra tezgahın birleşim noktalarında gevşemelere ve tezgah hassasiyetinin düşmesine neden olacaktır. tahminen böyle bir makinayı kendin yapabilmen için servo lu sistem için konuşuyorum yaklaşık olarak 8000 euro civarında bir maliyet çıkacak.

Bu arada yanlış anlaşılmak istemem herhangi bir cnc firmasında çalışmıyorum bu işi hobby için bi kaç defa yaptım farklı dizaynlarım oldu. amaç sadece yardımcı olmak.

Syg
 

Forum istatistikleri

Konular
130,271
Mesajlar
934,934
Kullanıcılar
453,519
Son üye
eemyusufkilinc

Yeni konular

Geri
Üst