Control Techniques SyPTLite programı ne işe yarar

Ali Arda

Üye
Katılım
20 Ocak 2008
Mesajlar
181
Puanları
1
Yaş
41
Arkadaslar control techniques inverter dökümanları arasında bu program ile ilgili ''sürücünün içinde plc fonksiyonları geliştirmeye yarayan programdır '' diye yazıyor.Bununla ilgili bilgisi olan arkadaslar varsa paylaşabilirmi.Bu program ne gibi şeyler geliştirmeye yarıyor mesela ilgili terminale giriş geldikten 10 sn sonra calış gibi mi?
 
ali mrb benimde çok detaylı bilgim yok ama gördüklerimi anlatım sana!eski çalıstığım firmada control technıgues unıdreve sp sürücüler vardı flying sheer ucar makas uygulamalarında kullanılıyodu.senkronize çalışan bi sistem.driver üzerinde 4 tane slot vardı.bahsettığiniz program sürücüyle pc arasındaki software gibi bişi sanırım işyerındeki arkadaş pc ile bağlanıyodu sürücüye aynen dediğin gibi plc gibi içinde ladder diyagramlar var ama sanırım programı basıc programlama diliydi arkdaş bilgisayar kursuna falan yazılmıştı öğremek için dediğn gibi plc olmadan tek driver ile motora nebilim sistemdeki limit swichlere hepsine hükmedebliyosun dediğim gibi içeriğni tam olarak bilmiyorum ozamn üzerine düşmedim araştırmadım ama şimdi merak ediyorum o sistemi dışarda kurmak ta zor slotlar baya pahalıydı sanırım şimdi hatırlamıyrum dediğniz program içinde ayrıca ücret alıyolar diye biliyorum ben :S
 
Hocam program ücretli değil bende kurulu yeni drive aldığınızda gelen cd de mevcut sadece siteye bağlanarak aktif etmeniz gerekiyor bir Ekran görüntüsü eklemek istiyorum belki hafızanızı tazeler bende kablo mevcut bosta drive bulduğumda birşeyler deniycem ama bilgisi olanlar paylasırsa amerikayı yeniden keşfetmeye uğraşmayalım
Ayrıca söylediğin modüller ek giriş çıkış modülleri olabilir 4 adet ek modül var
SM-I/O lite = gercek saatsiz giriş/çıkış arttırım ek modülü
SM-Timer I/O = gercek saatli giriş/çıkış arttırım ek modülü
SM-I/O PELV = ek giriş/çıkış modülü
SM-I/O 24v Korumalı = 48 volt aşırı gerilim korumalı giriş çıkış modülü.2*analog çıkış , 4* dijital giriş çıkış , 3* dijital giriş , 1* röle çıkışı
 
mesela plc üzerinde yazacağın motorla ilgili bazı komutları plc de yazmak yerine motorun sürücüsüne yazarak hem plc programının karamşadan kurtulmasını sağlıyorsun hemde plcninden I/o eksiltmiş oluyorsun.
ufak bir uygulamada plc kullanmana gerek kalmaz, büyük uygulamalardada karmaşayı azaltır.
 
Peki hocam daha önce böyle bir uygulama yaptın mı nasıl yapıyoruz bunu örnek verebilecekmisin
 
Arkadaşlar böyle bir uygulama yapan olmadımı elimde drive var deniyeceğim ama programı kullanmasını bilmediğim için şüphelerim var
 
ali arda selcuk_e arkdasımız var sitede benim eski şefim o butür uygulamaları yapıyordu kendisi sana yardımcı olurmu bilmem ama istersen bi özel mesaj at iyi çalışmalar.
 
sedat arkadaşımız hakkımda bişiler demiş ama yapabileceğim kadar yardım ederim. ama yapmak istediğiniz şeyi ayrıntılı bi anlatmanız lazım. işin aslı çok kolay ama biraz tecrübe istiyor. burdan mesaj atarsınız ben yazarım.
 
Hocam sağol ilgilendiğin için aslında elimde drive var kablo ve yazılımda mevcut makine uygulaması yapmaycağım sadece ne işe yarar ne yapabilirim ve nasıl yapabilirim onu araştırıyorum kendim brşeyler yapmak istiyorum deneme amaclı onun için yardım arıyorum konu bundan ibaret
ilk sormak istediğim bu programı kullanarak inverterde ne gibi değişiklikler yapabiliyoruz
yardımlarınız için şimdiden tesekkürler
 
evet kardeşim. şimdi sende ct drive var. ve bilimum I/O modulleri var. bu modullerle güzel şeyler çıkarabilirsin. şimdi bu sürücüde standart giriş çıkışlar var. artı anolog çıkışlar. biliyosun sürücü üstünde 3 tane de slot var moduller için. sen uygulamana göre bu slotlara geri besleme, I/O, uygulama modulu, haberleşme modulu (birçok profibas, ethernet vs.) gibi ek moduller takabilir, sürücü haricinde kullanman gereken plc, haberleşme aparatları, eksen kotrol cihazları gibi ek cihazları almadan uygulamanı çok kral yaparsın. şimdi bu yazılım yani syptlite nedir. syptlite yazılımı ile sadece sm-app lite modulu programlayabilirsin. ama birde syptpro var ki ben onu tavsiye ederim. oda sm-app plus uygulama modulunu programlar. aradaki fark nedir. lite olan biraz daha yalın bi cihaz. app plus a göre yapamayacaklarını söyleyeyim. bu lite modulle ctsync uygulaması yapassın. freeze posizyon kontrolu yapamassın. ayrıca üzerinde rs485 haberleşme portu yok. çok hızlı iki giriş iki çıkış yok diğerine nazaran. çok hızlı bi protokol olan ctnet portu yok(5Mbit/s) . hatırladığım kadarı ile de bi kaç ekstra özellik yok. sonuç olarak lite modulle yapmak istediklerin biraz kısıtlı. ama başlangıç olarak işe yarar.
bu modul ne yapar. şimdi bu modulun için de Anvanced Position Control (APC) diye adlandırılına multifonksiyonel bi işlemci var. Bununla çok geniş kapalı çevrim posisyon kontrolleri, birden fazla çevrim kontrolu yapabilirsin. Kontrol ettiğin posizyonları birbirine senkronize edebilir birden fazla uygulamayı birbirine bağdaştırabilrsin. Haberleşmelerini yapabilir, elindeki giriş çıkış uygulama modulleri ile de çevre birimlerini kontrol edebilirsin. (ekstra plc kullanman gerekmez.) içine ladder yazabilir, fonksiyon blokları ile bir sürü işlem yapabilirsin. geri besleme modulleri ile her türlü geri besleme cihazını kullanabilir (SinCos, Incremental Quadrature, endat ve ssi gibi.) bunlar ile eksenlerini dansöz gibi oynatabilirsin.
Mesela ben sana bi uygulama örneği ile neler yapabileceğini azcık anlatmış olayım. Bi havuzun var ve bu havuzu kendi silolarından besleyen beş farklı konveyor bandın var ve bu konveyor bantlar bu havuzu önceden belirlenmiş oranlarla dolduruyolar. ve sen bu havuzun içine girecek karışımın oranlarını belirliyosun. ne kadar zamanda dolmasını istiyosun. ve birim zamanda istediğin oranlarda istediğin miktarda o havuzu doldurmuş oluyosun. (PİD ile) beş tane konveyor bandın ve bunları besleyen beş farklı silon var dedik. bu bantları süren beş farklı tahrik motorun var ve beş tanede sürücün var. ve bantların üzerindeki malı sürekli tartan loodcell lerin de var. her bant üzerindeki malın ağırlığına göre sana birim zamanda havuza ne kadar mal verebileceğinin referansını veriyo. sen bunları bi uygulama modulu içinde toplayıp gerekli hesaplamaları yaptırıp gerekli ayarlamaları da yaptıkdan sonra işleme alıyosun. ( tabi bütün motorların kapalı çevrim.) çevrede kullanılan bütün sensörleri bütün valfler, röleler, kontaktörler, kısacası kontrol etmen ve bilgisini alman gereken bütün elemanları bu sürücü üzerinde toplayıp onların kontrolunu de yapabiliyosun. ekstra başka bi işlemciye gerek kalmadan, başka bi plc, pid kontrolcü falan almadan sürücü üzerinde hepsini ayarlayabilirsin. hatta kumanda panelini bile bağlayıp en kralından HMİ ile de haberleşme yapabilir ordan da istediğn komutları bilgileri verebilir okuyabilirsin.
Syptpro programlama dili biraz karışık. ama c veya c+ programlama diline benziyo. benim sana tavsiyem ilk olarak uygulama modulu olmadan sadece sürücü ve I/O modulleri ile basit bi kaç çalışma yap. sürücüyü ilk olarak iyi tanı. sonra bu olaya geçersin. eğer bu markayı çok kullanıyosan yani bi şekilde satın alıyosan ct nin distribitörü olan Control techniques a.ş den akif beyle irtibat kurup sana yardım etmesini isteyebilirsin. ama sadece kendi merakın varsa ne derece yardım ederler bilmiyorum. ama sanmam geri çevirsinler. sen dediğim gibi baştan şu cihazı iyi bi tanı. diğer modulleri de bi tanı. bi tane de sm universal encoder plus modulu bul. ki bu sana lazım olacak. ikinci bi pozisyon referansı alman için. bi motor bul. servo veya ac asenkron. kapalı çevrim bi kaç deneme yap. belki bunları hali hazırda biliyosun hiç bi fikrim yok. ben sadece tavsiye veriyorum.
bi kaç yazılmış program bul. istersen sana atabilirim. onları incele. sonra tekrar konuşuruz. umarım yardımcı olmuşumdur.
iyi çalışmalar....
 

Forum istatistikleri

Konular
129,771
Mesajlar
929,921
Kullanıcılar
452,528
Son üye
Cakir_54

Yeni konular

Geri
Üst