evet kardeşim. şimdi sende ct drive var. ve bilimum I/O modulleri var. bu modullerle güzel şeyler çıkarabilirsin. şimdi bu sürücüde standart giriş çıkışlar var. artı anolog çıkışlar. biliyosun sürücü üstünde 3 tane de slot var moduller için. sen uygulamana göre bu slotlara geri besleme, I/O, uygulama modulu, haberleşme modulu (birçok profibas, ethernet vs.) gibi ek moduller takabilir, sürücü haricinde kullanman gereken plc, haberleşme aparatları, eksen kotrol cihazları gibi ek cihazları almadan uygulamanı çok kral yaparsın. şimdi bu yazılım yani syptlite nedir. syptlite yazılımı ile sadece sm-app lite modulu programlayabilirsin. ama birde syptpro var ki ben onu tavsiye ederim. oda sm-app plus uygulama modulunu programlar. aradaki fark nedir. lite olan biraz daha yalın bi cihaz. app plus a göre yapamayacaklarını söyleyeyim. bu lite modulle ctsync uygulaması yapassın. freeze posizyon kontrolu yapamassın. ayrıca üzerinde rs485 haberleşme portu yok. çok hızlı iki giriş iki çıkış yok diğerine nazaran. çok hızlı bi protokol olan ctnet portu yok(5Mbit/s) . hatırladığım kadarı ile de bi kaç ekstra özellik yok. sonuç olarak lite modulle yapmak istediklerin biraz kısıtlı. ama başlangıç olarak işe yarar.
bu modul ne yapar. şimdi bu modulun için de Anvanced Position Control (APC) diye adlandırılına multifonksiyonel bi işlemci var. Bununla çok geniş kapalı çevrim posisyon kontrolleri, birden fazla çevrim kontrolu yapabilirsin. Kontrol ettiğin posizyonları birbirine senkronize edebilir birden fazla uygulamayı birbirine bağdaştırabilrsin. Haberleşmelerini yapabilir, elindeki giriş çıkış uygulama modulleri ile de çevre birimlerini kontrol edebilirsin. (ekstra plc kullanman gerekmez.) içine ladder yazabilir, fonksiyon blokları ile bir sürü işlem yapabilirsin. geri besleme modulleri ile her türlü geri besleme cihazını kullanabilir (SinCos, Incremental Quadrature, endat ve ssi gibi.) bunlar ile eksenlerini dansöz gibi oynatabilirsin.
Mesela ben sana bi uygulama örneği ile neler yapabileceğini azcık anlatmış olayım. Bi havuzun var ve bu havuzu kendi silolarından besleyen beş farklı konveyor bandın var ve bu konveyor bantlar bu havuzu önceden belirlenmiş oranlarla dolduruyolar. ve sen bu havuzun içine girecek karışımın oranlarını belirliyosun. ne kadar zamanda dolmasını istiyosun. ve birim zamanda istediğin oranlarda istediğin miktarda o havuzu doldurmuş oluyosun. (PİD ile) beş tane konveyor bandın ve bunları besleyen beş farklı silon var dedik. bu bantları süren beş farklı tahrik motorun var ve beş tanede sürücün var. ve bantların üzerindeki malı sürekli tartan loodcell lerin de var. her bant üzerindeki malın ağırlığına göre sana birim zamanda havuza ne kadar mal verebileceğinin referansını veriyo. sen bunları bi uygulama modulu içinde toplayıp gerekli hesaplamaları yaptırıp gerekli ayarlamaları da yaptıkdan sonra işleme alıyosun. ( tabi bütün motorların kapalı çevrim.) çevrede kullanılan bütün sensörleri bütün valfler, röleler, kontaktörler, kısacası kontrol etmen ve bilgisini alman gereken bütün elemanları bu sürücü üzerinde toplayıp onların kontrolunu de yapabiliyosun. ekstra başka bi işlemciye gerek kalmadan, başka bi plc, pid kontrolcü falan almadan sürücü üzerinde hepsini ayarlayabilirsin. hatta kumanda panelini bile bağlayıp en kralından HMİ ile de haberleşme yapabilir ordan da istediğn komutları bilgileri verebilir okuyabilirsin.
Syptpro programlama dili biraz karışık. ama c veya c+ programlama diline benziyo. benim sana tavsiyem ilk olarak uygulama modulu olmadan sadece sürücü ve I/O modulleri ile basit bi kaç çalışma yap. sürücüyü ilk olarak iyi tanı. sonra bu olaya geçersin. eğer bu markayı çok kullanıyosan yani bi şekilde satın alıyosan ct nin distribitörü olan Control techniques a.ş den akif beyle irtibat kurup sana yardım etmesini isteyebilirsin. ama sadece kendi merakın varsa ne derece yardım ederler bilmiyorum. ama sanmam geri çevirsinler. sen dediğim gibi baştan şu cihazı iyi bi tanı. diğer modulleri de bi tanı. bi tane de sm universal encoder plus modulu bul. ki bu sana lazım olacak. ikinci bi pozisyon referansı alman için. bi motor bul. servo veya ac asenkron. kapalı çevrim bi kaç deneme yap. belki bunları hali hazırda biliyosun hiç bi fikrim yok. ben sadece tavsiye veriyorum.
bi kaç yazılmış program bul. istersen sana atabilirim. onları incele. sonra tekrar konuşuruz. umarım yardımcı olmuşumdur.
iyi çalışmalar....