Ali_Rıza
Katılımcı Üye
- Katılım
- 4 Ara 2009
- Mesajlar
- 1,260
- Puanları
- 58
- Yaş
- 41
syn ali; sanırım gençarkadaş'ın ifade etmek istediği şey açı değildi. Kırmızı olarak belirtilen yer için akımın açısı +90 dereceye yakındır. Kırmızı yerde cosfi=-0,70 olarak yazılması sanırım sehven yapılmış hatadır. Mavi olan yer için akımın açısı yüke bağlı olarak değişir ve -65 ile 0 arasında bir değer olabilir. Bir başda deyişle cosfi; 0,45-1 arasında bir değerdir. açı sıfıra ne kadar yakınsa yük o kadar aktif, açı -90'a ne kadar yakınsa yük o kadar endüktiftir. Burada görüldüğü üzere akımın açısı -90 ile +90 arasında olmaktadır. ve cosinüsün bu aralıktaki hiç bir değeri -(negatif) değildir. göstergede okuduğumuz - değeri sistemin durumunu söyler. eğer gösterge + ise yük toplamı endüktif, gösterge - ise yük toplamı kapasitiftir.
Olayı açı olarak değil de güç olarak düşünürsek sorun çözülür. Mavi olan yerlerden +Q yükleri çekilirken kırmızı olan yerden -Q yükü çekilir ve kahverengi çizgili olan yerde +Q ile -Q'nun toplamı sıfıra ne kadar yakın olursa sistem o kadar iyi kompanze edilmiş olur. Dolayısıyla kahverengi noktadan şebekeye doğru olan kısımda sadece aktif yük akar.
Bazı arkadaşlar reaktif gücün kablolarda ısıl kayıplara neden olmadığını düşünüyor her ne hikmetse. Öyle düşünenlere şunu söyleyeyim o zaman. Kondansatörleri besleyen kablo kesitini belirlerken çekilen akım arttıkça kesitide artırıyor. Eğer reaktif akımın ısıl etkisi olmasaydı, kondansatörlere büyük kesitli kablo çekmemize gerek kalmazdı. Bilmem anlatabildim mi?
saygılar...
onaylıyorum