Plazma kesim lazer kesim gibi makineleri üretmek aslında çok önemli!2007 yılında istanbulda bir firma 800 bin euro verip bir tane italyadan aldığını duydum.800 bin euro bence az bir para değil ve yurtdışına gitti bu para!Kaç tane işçi çalışır o paraya!İnşaallah başarılı olursunuz!Seri üretim yapacakmısınız yoksa kendiniz için özel mi üreteceksiniz?
Yukarıdaki modeli kendimiz için yapıyoruz, şuan için yapıp satma planımız yok. Dediğiniz gibi lazer tezgahlar pahalı ancak, yerli olarak plazma tezgah üretimi gayet yaygın ve fiyatları da çok yüksek değil.
Bizim amacımız standartın dışına çıkıp, mach3 veya firmaların kendi yazılımlarının yerine açık kaynak ve üniversal bir cad/cam yazılımı yapıp bunu gayet müdahele edilebilir hale getirip (script programlama desteğiyle, macro yerine) bütün robotik işlemlerde otomasyonu sağlayabilecek bir ürün çıkartmak.
Bunu yaparken aynı zamanda yine açık kaynak bir motion kontrol anakartı yapıp bunu maliyetine satmak da istiyoruz. Geleneksel sürücü kartların aksine bu kontrol kartı bir çok giriş çıkışı halihazırda üstünde barındıracak ve çeşitli özelliklerin eklenebilmesini mümkün kılacak. Örneğin sesli komut, kablosuz haberleşebilen uzaktan kontrol cihazları, dahili görüntü çıkışı, optik inceleme, internet bağlantısı ile uzaktan müdahele, bluetooth, plc ve diğer iş türlerine göre çevre birimlerini (spindle, vakum, ark jeneratörü, pompa, hidrolik piston, şırınga) sadece birkaç satır program koduyla yönetebileceğiz. Bu sayede kompleks görünen ve operatör müdahelesiyle yapılması gereken işleri yazılım sayesinde otomatikleştireceğiz.
Bu işlemlerin yazılım kodları halka açık olacak ve dileyen indirip çalıştırabilecek.
Kısacası iş sonunda üreteceğimiz donanım ve yazılımlarla istenirse pcb drill makinası, veya smt dizgi makinası, cnc router, plazma, lazer gibi neredeyse tüm makinalar daha kolay yapılabilir hale gelecek diye düşünüyoruz.
Edit://
Sanayide bir arkadaşımızın pcb delmek için kendi yaptığı makinasına otomatik takım değiştirme özelliği ekledik, sorun yok gibi iyi çalışıyor
Edit:2//
Yukarıdaki makinanın tüm hareket yazılımlarını (linear interpolated n axis), areste çizilen pcbnin delik koordinatlarını okuyup motorlara G koduna benzer kodlar gönderen arayüz yazılımını tamamen biz yaptık ve bunun için chipkit uno32 geliştirme bordunu kullandık.