DC ayarlı güç kaynağı devresi (basit )

5- 10 Amperlik cihaz basit devre midir?
Hangi malzemelerle bu gücü sağlayabileceğinizi...
Malzeme listesini ( fiyatlarını) biliyor musunuz?
Üstad yukarıda yazdı. Sadece trafo 2800 TL...
o zaman ben 1- 2A ya da mA devre araştırayım. Muhsin hocam ikna oldum.Basit devrelere bakayım.
Birde şunu sorayım;

LED trafolarının akımı nasıl yüksek oluyor. Mesela 12 v 29a LED trafosu gibi.
 
Son düzenleme:
Korad uygun fiyatlı ve güzel bir güç kaynağı. Gerilim ve akım hassasiyeti gayet iyi. Gerilim/akım ayarı potansiyometreli değilde tur saymalı bu nedenle ayarlama hassas şekilde yapılabiliyor.

250 VA trafoyu hazır değilde sardırarak alırsanız daha uygun maliyetli olur. Ancak total maliyet kesinlikle korad dan daha uygun olmayacaktır.

Güç kaynağı devrelerini ödev vs dışında yapan kişilerin çoğunda zaten hazır bir güç kaynağı vardır. Biraz pratik, biraz yenilik, biraz tecrübe kazanmak için yapıyor çoğu kişi.
 
Smps ler Güç kaynağı olarak gürültülü çalışıyorlar.
(frekans gürültüsü)
Tavsiye etmiyorum.
Lineer devreler kullanın.
Lm317 ayarlı güç kaynağı.
(7812-7912 ... 7805- 7905 ) + ve - voltajlarla sabit çıkışlar alır kullanırsınız.
Amatörce başlangıç için iyidir.
BD tip veya power transistör varsa ayarlı regüleli devreler le bilginizi/kendinizi geliştirirsiniz.
Delikli plakete malzemeleri dizin küçük kutuya koyun kullanırsınız.

Elektroniğe başladığımız yıllarda regüleli adaptörler, preampliler, ton kontroller, amplifikatör (Edwin Ampli - ilk göz ağrımız dı), flip/flop yürüyen ışıklar, display li saatler vs vs ...
kendimizi/bilgimizi geliştirirdik.
Ben o değerleri yazdım ama 30v 5a de olur. 24v 15v da olur. Hem öğrenmek hemde hobi olarak. Yapmak istiyorum

15v 30v arası da olur. 40v biraz abartılı oldu.
Hediye trafo ve STK entegre var.
Acele ederseniz sahip olma şansınız var
https://mekatronik.org/forum/threads/stk-power-amfi-ve-trafosu.7296/
 
Son düzenleme:
LM338K ile 0-32V/5A regülatör yapabilirsiniz. Akım ayarı yok. Orijinalini piyasada bulur musunuz, bilmiyorum.
En az 200W bir trafo ve o trafıdan büyük soğutucu da bulmalısınız.
Bu arada LM338K kısadevre koruması var. Ancak ters gerilim koruması yok. Mesela motor çalıştırırken çıkış gerilimini aniden düşürürseniz, soğuk bir su içebilirsiniz.
Ez cümle; ya hazır alın (ki bu daha ekonomik olacaktır) ya da küçük akımlardan başlayın.

Ayrıca her şeyi internetten almayın. İmkanınız varsa elektronikçileri dolaşın, pazarlık edin. Daha uygun fiyatlar bulabilirsiniz.
 
merhaba elektronikten cok anlamam okulda gördüğümüz kadar. eski tüplü tv lerde veya eski uygu cihazlarında trafolar var 5 -10 amperlik ve farklı voltaj cıkışlı onlardan bulabilirsen basiit bir güç kaynağı yapa bilirsin. +5 volt +12 volt 0 -24 volt ayarlı bir güç kaynağı yapa bilirsin. Trafo coklu cıkış olduğu için japon malı veya almanyadan gelen eski tv bulursanız üzerlerinde devre şemalalrı ve trafo bilgileri olur.
5 volt çıkışı için 1 tane köprü diyor trafonun akım değerine bakarak seçeçeksin birdanede 7805 önüne voltaj dalgalanmaları için 2000 uf bir kondansatör bağlarsan basit bir devre olur filitrelem için cıkışada kondansatör bağlaya bilir veya bobin ilavesi yapa bilirsin.
Ayarlı kısma gelecek olursak XL4016 DC-DC Ayarlanabilir kartlar var onlardan bula bilirsen trafoya uygun köprü diyot daha sonra voltaj dengelemek için bir kondasatör daha sonra bu kartı kullanırsan ayarlı akım ve voltaj güç kaynağın olur kart üzerinde potlar var onları degiştire bilirsin.

 


Çok detaylı anlatmışsınız teşekkür ederim.Bu masaüstü bilgisayar kasalarının güç kaynağı iş görür mü ?

Ama söylediğiniz devreyi yapmayı da planlıyorum
 
Söylediğim devre amatör işi sürekli kullanımda sorunlar yaratır;okul projesi vardır falan yaparsın da sürekli kullançak ise para ver filitreme devreli iyi birşey al.
Çok detaylı anlatmışsınız teşekkür ederim.Bu masaüstü bilgisayar kasalarının güç kaynağı iş görür mü ?

Ama söylediğiniz devreyi yapmayı da planlıyorum
Elekrtonik bilgim cok yok bilgisyar güç kaynağı hiç sökmedim içinde ne var bilmiyorum. Ama akıl yüreteçek olursak ana kart besleyeceği için farklı voltaj cıkışlarımnda düç verecek tir 0.5 amper ve daha altı değerlerde cıkışları vardır. işlemçi ve fan için yüksek akımlı cıkışlar olabilir.
 
güç kaynağını tamamen sökmenize gerekte olmayabilir, söküp dizayn etmeniz de mümkün. güç kaynağını o kadar küçümsemeyin 12 voltta iyi amper basar. nette çok örnekleri var kablo renklerine göre çıkışları ayarlıyabilirsiniz. veya dc yükseltici gibi bir naneyle voltajı ayarlayabilirsiniz.
 
Evet dediğiniz gibi tamamen sökmeye gerek yok. voltmetre. Pot. Vs eklenirse gayet de güzel olur. Sıfırdan malzeme almamın bir anlamı yok. Ama lm338k devrelerde iyimiş. Akım ve gerilim anlamında.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…