Çocuktum, biraz merak ve ilgi birazda sen yaparsın bu işleri cümleleriyle birçok
Elektrik Elektronik ev işlerine girişmeye başladım. Dayıoğluyla köyde birgün sıkıntıdan ne yapsak ki derken bizde bi gramafon var bozuk anlan mı dedi. O da laf mı o iş bende dedim, direk söktük. Kurcalarken motorun lehimi koptu. Bizde de havya yok (şehirdeki evde tüm teçhizatlarım) ocakta bıçağı ısıtıp ısıtıp lehim yaparken öteki kabloda lehim yerinden koptu. Şehire dönünce yaparım ben bunu deyip motoru kattım cebime. 2 kablo lehimledim uçlarına yetinmeyip birde koca motor içi nasıl ki diye söktüm. Lakin söktüğümde elektronik devrenin arkasına konan süngeri geri takamadım zaten neden koyduklarına da anlam veremeyip çıkardım attım. Acaba bozuldumu ki diye evdeki mevcut pillerle motoru deniyorum ama dönmüyor. 1.5v iki pille 3v derken 9v luk pilde kar etmeyince tuttum bu elektrkle döner diye prize sokmamla kendimi yerde buldum.
Lehimdeiğim kablonun biri prize kaynamış motor 3 parçaya bölünmüş eve dağılmış falan filan işte. Çocukluk işte boşuna dememişler çocuk aklı ermez takip edin diye
Buradan iki ders çıkardım o gün 1.si direk prize motor sokulmaz 2. side o sünger önemliymiş (kapakla kısa devre yapmayı önlüyormuş melet
) Bu arada motoru soranlar olursa kaç v luktu bilmiyorum ama 2 şeyden birinden patladı ya kısa devreden yada 12v luk filandı