Devlet mi, özel sektör mü mühendisler için bu ortamda daha avantajlı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Yan gelip yatmayı yoksa sen sevmiyormusun? Yüz üstümüyü seviyorsun? Mavi şafak arkadaşım senin bu değerli düşüncelerin cevabı zaten konunun içinde çok kez verilmiş, bir zahmet o yazılanları okursan anlarsın, şurda doğru düzgün bilgi veren 2-3 kişi var onlarıda küstürtmeyin vede özelde çalışanın itibarımı devlette çalışan mühendisin itibarı mı dersen, bi daha düşün derim, bizde bu iş dünyansında yaşıyoruz.

Demeyim diyorum ama yan gelip yatmak; günde 8 saat çalışmak, maaşını gününde almak, haftasonu tatil yapmak, sigortanın düzgün ve tam yatması ise bana sevmeyen adam göster kellemi keseyim. Ya bize ne içirmişler yada ne yedirmişler anlamıyorum. Devlet işine yatış diyen kişinin aklında devlet yoksa beni çölde kutup ayıları öpsün. Bir arkadaş güzel söylemişti " devlete girmedikde ne oldu"
 
Son düzenleme:
Evet Sn. Yelek 87 Haklısınız. Şurda 19 sayfaya bir genel göz attım, ben ve bir kaç kişi dışında yorum yapanların pek çoğu özel sektör demiş. İnanamıyorum, kendimden şüphet etmeye başladım. Ben çok değişik bir iş yaşamımı geçirdim talihsiz olarak vede benim çevremdekiler de mi çok şansızdı. Bu konuda ben karşıt fikir belirtemesem 4-5 sayfada bu konu biter, forumun tozlu sayfalarında dururdu. Devletteki çalışma şartları ve ücretleri detaylı olarakta kişiler öğrenemezdi. Bu konuyu uzak tutuyorum, forumun diğer konularında piyasadan çalışma şartlarından yani özel sektörden dert yananlar çoğunlukta olduğu belli iken niye devlet mi özel sektör mü sorusunda özel diyorsunuz? KPSS ye katılma her bir dönemde bir önceki katlıyor. Mühendislerde ise yaklaşık 3 mühendisten biri bu sınava giriyor. Peki niye hala özel sektörü olduğundan daha iyi gösterme çabası. Özelde kendini geliştirebilirsin?? Peki kendini geliştin ne oldu sonuç?? Kendi işini kurup devam ettirebilecen mi yoksa çok müthiş şartlarda mı çalışacaksın. Mesleki tatmin mi yaşayacaksın. Güzel ülkemin sınırları içinde üniversitede gördüğün eğitimi ne kadarını uygulayacaksın? Dil bilmek mühendis kimliğinin üstünde olduğu bir ortamda her daim senden daha fazlasını isteyecek bir kapitalist iş yaşamında ömrünü harcadığının farkında mısın? Şöyle düşün her mühendis iki yabancı dili çok iyi düzeyde bilse, alanıyla ilgili her türlü bilgisayar programı ve Elektronik donanımı çok ileri seviyede kullanabilse çalışma şartlarında artı bir faktör edebilir mi? Bu işin sonu nereye varacak? 1980 lerde yabancı dil önemli bir referans iken , şimdiki yıllarda kurumsal bir firmaya girmenin olmazsa olması, bir 10-15 sene sonra ikinci dilde olmazsa olmazı olacak ama hiç bir zaman çalışma şartlarında avantajın artmayacak. İş yaşamı senden hep fazlasını isteyecek bunun sonu yok. Sen ingilizce bil, autocad vs. programları çok iyi düzeyde kullan, masterınıda yap sonra Libyada ahır gibi konteynırda haftanın 7 günü bir ilkokul tahsili adamın kurduğu inşaat şirketinin şantiyesinde çalış. Al sana kariyer.

Devlette çalışanı yada çalışmak isteyeni yan gelip yatmayı seven tip diye aşağılamak nasıl bir akıl ve zeka tutulmasıdır anlamak güç. Bunu ifade edenlerin içinde yaşadığı durumu göremeyene yada görmek istemeyene lafımız yok. Şöyle bir örnek vereyim, sağlık alanında çalışan kişilerde devlette çalışmayı isteyenler için yan gelip yatmayı seven tembel ve basiretsiz kişiler olarak ifade edildiğini duydunuz mu? Peki bu niye mühendislerde var? Çünkü birinci sebep mühendislerde devlet alımı çok az, kpss sınavında iyi bir puan alıp atanmak emek ve sabır gerektiriyor, ikincisi özel sektörde çalışan mühendislerin çalışma şartları ile kamuda çalışan mühendisin çalışma şartları arasında uçurum var. Bu nedenlerle normal medeni bir yaşamda çalışmak olan kamu işi yatış gibi gözküyor. Maaşını gününde almak, sigortanın eksiksiz yatması, sosyal güvence, yıllık izinlerin eksiksiz ödenmesi, haftasonları tatil olması, akşam makul saatten işten çıkmak, zaten olması gereken iken özelde çalışan kişi için kabaca kebap iş geliyor. Özel sektörün ağırlığı kamuda çalışmayı yan gelip yatma olarak algılatıyor. Bu arada her devlette mühendisliği masa başı olarak görmekte ne kadar konuya uzak olunduğunun kanıtırdır. Devlette çalışıyorum şu an öyle yan yatmayı seviyorum ki, haftasonları ve bayramlarda nöbet altında yatmaya devam ediyorum ayrılamıyorum iş yerimden!!!! emin olun masa başı çalışanlar arasında yine en çok sorumluluk ve çalışma mühendislerde.

Her sene 4 bin küsür yeni mezun kendi bölümünüzden mezun olmakta, rekabete dayalı bir iş dünyasında her geçen süre daha çok mücadele etmek zorunda kalacaksınız şu anki şartları koruyabilmek için. emeklilik yaşı 20-25 yıl daha fazla ötelendi. Eskiden 39 yaşında emekli olan insan vardı. 40 yaşlarında emekliliği cebine atıp bir kaç yıl ekstra işlerde çalışıp hayatını idame ettirirdi. Şimdi üstelik çok büyük nüfusla bu lüksünüz yok. Hep 20-25 li yaşlarda olmayacaksınız. 65 yaşında kadar çalışmaya mecbursunuz. İşini kaybetme korkusu varken kim nasıl çalışacak yada yüklü bir taksite girebilecen. Geçken ağır çalışma şartlarına katlandın diyelim, daha sonraları evlilik ve çocuk yani aile sorumluluğu gelecek bunlarıda bir zahmet düşün. Haftada 6 gün çalışma yıllık izin 1 hafta olan bir yerde bir insan ne kadar gelişebilir.

Ücret olarak kıyaslıyorum, eski yıllarda yeni işe başlayan bir mühendis kamuda daire başkanından fazla ücret kazanabilirdi. Şimdi daire başkanı bir yönetim kurulu üyeliğide alırsa (ki almayanı çok çok azdır) geliri 6 bin lira üzerindedir. Bırak yeni mezunu deneyimli mühendislerden kaçı bu parayı alabilir. Devlette düz mühendis olarak girsen, ocak ayı itibariyle 2.800- 3.000 tl bir maaş durumu olacak, dil ve diğer taminatlar tazminatları hariç. Bunu özelde kaç firma verebilir üstelik böyle çalışma şartlarında. Bu rakamı beğenmedin diyelim o zaman uzman yardımcı olarak kamuya girersen 4-5 bin tl civarı gelirin olacak.İlerde rütbende yükselecek. Şu an kitlerde çalışan düz memur maaşı 2000 tl ye yaklaştı, 657 li memurlarda 1.700 tl ye yaklaştı. Daha görüyorum iş ailanlarında Elektrik ustalarına 1.200- 1.300 tl yi layık görüyorlar.İşi öğretiyorum ayağına genç ve deneyimsizleri sömürye çalışan tonla firma var. Çoğu sektörde cumartesi akşama kadar çalışmak rutin olmuş. Çalışmak istenmeyen tembellikle suçlanıyor. Yani bu şartlarda hala özel sektör iyi diyen kişi ya cidden deneyimsiz yada samimi olmadığını düşünüyorum. Kusura bakmayın çok uzun yazdım ama yine birileri gelip "çalışmayı seviyorsan özel, yan gelip yatmayı seviyorsan devlet" diyecektir.

Tek diyeceğim samimi olun, kendi yapamadığnız yada yapmak istemediğiniz şeylerini başkalarına tavsiye etmeyin.
 
İsyan noktasına gelmiş bir yazı gibi olmuş Murat Bey ama katılmamak elde değil.Hem konuyu açan kişi olarak hem de bu süre zarfında özel sektörde gerek yurtiçi gerekse de yurtdışı (kurumsal olmayan ve kurumsal firmalarda) çalışmış biri olarak söylediklerinize katılmamak elde değil.Özellikle ülkemizdeki özel sektörün sadece mühendis değil neredeyse tüm çalışanlara sunduğu tabiri caizse kölelik şartları,biraz fazla kazanayım diye yurtdışına çıkanlarınsa gerçi yoğunluk ülkemizdeki kadar 'genellikle' olmasa da,tatillerdir,çalıştığın yerdeki insanların tutumları yok malzemesi yok işçisi,yok patronu (say say bitmez...) derken sonuç olarak devlette çalışmak avantajlı çıkıyor.

Ama kişisel olarak düşüncem de en azından bir süre gerek devlet ,olmadıysa da özelde çalışılarak insanın kendisinin bu farkı anlaması daha uygun olacaktır.
 
murat cengiz hocam ve yelek 87 hocam sizler ne yapıyorsunuz allahaşkına insanları devlette çalıştırmak için bu kadar uğraşmanız niye zaten eem ve türevlerini 12 bin kusur ile katıldığı sınavda 2 yıl boyunca maksimum 800 atama olacak, özelde çalışan mühendisin aklını çeldirmek için elinizden geleni yapıyorsunuz bırakın özelde sürünsünler hiç olmasa daha fazla arz olmaz puanlarda hayvani seviyelere gelmez.Bu gidişte 2012 ilk atamalarda 90 puanın altında olanlar atanamayacak.

Ben özel sektörün dandikliğini daha stajdayken anladım 20 günlük staj yapacak yeri 2 ayda buldum staj yaptığım yerlerde(genellikle aile şirketi) yeni mezun mühendislerin durumunu gördüğümde hiç benim düşündüğüm mühendis profiline uymuyordu.

Ocaktan sonra mezun olacağım, sadece kpss ye ve ingilizceye ağırlık vererek 8 ay işsiz kalacağım fakat kasım atamalarında(2012/2) iyi bir puanla devlette atanmak en büyük hayalim oldu tek umudum devlet olarak görüyorum.
 
Arkadaşım buraya sık gelemiyorum, geldiğimde de çok uzun yazıyorum, genelliklede bu konuya yazabiliyorum, otomatik kaydetme özelliği ilede yazılarım oldukça uzun oluyor, bu sebeple arkadaşlar uzun yazdıklarım için özür dilerim. Ve çoğu kez aynı şeyleri tekrarladığım içinde kusura bakmayın. Niye bu konuda ısrar ediyorum diyecek olursam , benim derdim insanların iki yüzlülüğüne karşı gelmek ve şu ana kadar teknik elemanı özel sektöre yönlendirme eğiliminde olan kapitalist sistemin açıklarını tekrar tekrar söylemek. Bu konuda yüzlerce kıyaslamalı örnekler verildi, bunlarda düşünen insanlar için çok iyi örneklerdir. İnsanlar çoğu kez ön yargı ile bilmeden yorum yaparlar. Detaya önem vermeyiz. Özellikle üniversite öğrenciliğinde devlette çalışmak konusunda bir utanç kaygısı vardır. Devleti düşünse bile bunu açıklamak durumunda olamaz. Burda devletin sağladığı şartları ve özel sektörün sağladığı şartları anlattık. Bence çok iyide oldu. Hatta bir kaç örnek daha vereyim; "özel sektörde vezir de olursun rezilde" diyenler vardır. Bende diyorum ki bir sarayda kaç vezir vardır, kaç rezil vardır.

"Öğretmen ise devleti, mühendis isen özeli seçmelisin" diyenler vardır. Bende soruyorum onlara "niye"? Bu yorumu yapan kişi ya öğretmen olarak çalışıyordur yada üniversite öğrencisidir. Mühendislerin özelde ne şartlarda çalıştıklarını bilmiyordur. Sanıyorki piyasada belli bir deneyime ulaştın mı ücretlere 10 bin seviyesine geldiği gibi bir kanı var. Devleti seçen mühendis minumum öğretmenden 600-1.000tl arası fazla alır ve yerine göre yükselme ihtimali çok fazladır. Ama buna rağmen mühendissin özeli seçmelisin gibi mantık kabul edilmediği gibi somut örneklere dayanamaz.

"Bir erkek öğretmenliği niye seçer ki" diyenler vardır. Burdaki olayda öğretmenin maaşının düşük olması sebebiyle söylenmiştir. Bunu diyen kişide piyasadan bi haber öğretmen bayandır. 2000 tl civarı maaşın altında özel sektörde çalışan çok sayıda insan vardır. Bunlarda üniversite mezunudur. Bunların çalışma şartlarını bilse bunu diyemezdi zaten.

Şu forumda bir arkadaş 5 yıllık deneyimli mühendis otomasyon alanında 3.000 tl ücret kazandığını söyleyip, ücreti hakkında fikirlerimizi sormuştu. Çoğu kimse ücretin oldukça iyi olduğunu söylemişti. Bende diyorum ankaradaki kitlerdeki genel müdürlükte 6 ay önce işe yeni girmiş yeni mezun maden mühendisi bu ocak ayının 15 inde 3.200 tl civarı maaş alacaktır, tazminatları hariç. Ne demek istediğimi anladınız sanırım.

Yani sonuç olarak bura devletin şartlarını saya saya belitrmemiz, mühendisler içinde kamunun ciddi anlamda çalışma yeri olarak tercih edilebilirliğini göstermektir. Bu ortamda mühendisler için kamu sektörü özel sektörden daha iyi olduğunu söylüyoruz.

Herkes özel diyorda kim bu kpss kuyruklarını giriyor derseniz, hani falanca partiye kimse oy vermiyor ama bi bakıyorsunuz parti açık ara birinci oluyor, ben vermedim sen vermedin kim verdi o zaman? Bunların cevabı iki yüzlü toplum olduğumuzdandır.Her zaman dediğim gibi devlette çalışıp devleti kötüleyenler, piyasa orada devletten çıkabilirler kimse onları silah zoruyla tutmuyor. Eğer çıkamıyorsan o çıkamama sebeplerini düşünüp milleti özel sektöre yöneltmeyin, insanların yıllarını boşa çalmayın.
 
Son düzenleme:
Şu forumda bir arkadaş 5 yıllık deneyimli mühendis otomasyon alanında 3.000 tl ücret kazandığını söyleyip, ücreti hakkında fikirlerimizi sormuştu. Çoğu kimse ücretin oldukça iyi olduğunu söylemişti. Bende diyorum ankaradaki kitlerdeki genel müdürlükte 6 ay önce işe yeni girmiş yeni mezun maden mühendisi bu ocak ayının 15 inde 3.200 tl civarı maaş alacaktır, tazminatları hariç. Ne demek istediğimi anladınız sanırım.

herşeyin ve/veya tüm konunun özeti bu paragraf.
 
Ne özeli ya, 10 şirketten 9 u Sigorta primini asgari ücretten yatırdığı ortamda özel diyene bi yerimle gülüyorum.
 
devlet hertürlü özel sektörden daha ıyıdır . sırtını sağlam yere dayayınca sorun olmaz ve şartları daha rahat dıye düşünüyorum, bende bir devlette işe girebilsem ne guzel olurdu.
 
madem sorumuzun cevabını bir nebze bulduk, soruyu "devlet mi, yoksa kurumsallaşmış özel şirket mi?" diye değiştirmek, buna cevap aramak daha mantıklı olabilir. Düşünceleriniz nedir bu soruyla ilgili?
 
Arkadaşlar bırakın adamlar illa ki özele girip sürünmek istiyor bırakın sürünsünler adamları uyandırmayın şansımızı da azaltmayalım kpssde demi yani özel iyidri özel:D
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,648
Kullanıcılar
452,668
Son üye
asmaydın

Yeni konular

Geri
Üst