Evet Sn. Yelek 87 Haklısınız. Şurda 19 sayfaya bir genel göz attım, ben ve bir kaç kişi dışında yorum yapanların pek çoğu özel sektör demiş. İnanamıyorum, kendimden şüphet etmeye başladım. Ben çok değişik bir iş yaşamımı geçirdim talihsiz olarak vede benim çevremdekiler de mi çok şansızdı. Bu konuda ben karşıt fikir belirtemesem 4-5 sayfada bu konu biter, forumun tozlu sayfalarında dururdu. Devletteki çalışma şartları ve ücretleri detaylı olarakta kişiler öğrenemezdi. Bu konuyu uzak tutuyorum, forumun diğer konularında piyasadan çalışma şartlarından yani özel sektörden dert yananlar çoğunlukta olduğu belli iken niye devlet mi özel sektör mü sorusunda özel diyorsunuz? KPSS ye katılma her bir dönemde bir önceki katlıyor. Mühendislerde ise yaklaşık 3 mühendisten biri bu sınava giriyor. Peki niye hala özel sektörü olduğundan daha iyi gösterme çabası. Özelde kendini geliştirebilirsin?? Peki kendini geliştin ne oldu sonuç?? Kendi işini kurup devam ettirebilecen mi yoksa çok müthiş şartlarda mı çalışacaksın. Mesleki tatmin mi yaşayacaksın. Güzel ülkemin sınırları içinde üniversitede gördüğün eğitimi ne kadarını uygulayacaksın? Dil bilmek mühendis kimliğinin üstünde olduğu bir ortamda her daim senden daha fazlasını isteyecek bir kapitalist iş yaşamında ömrünü harcadığının farkında mısın? Şöyle düşün her mühendis iki yabancı dili çok iyi düzeyde bilse, alanıyla ilgili her türlü bilgisayar programı ve elektronik donanımı çok ileri seviyede kullanabilse çalışma şartlarında artı bir faktör edebilir mi? Bu işin sonu nereye varacak? 1980 lerde yabancı dil önemli bir referans iken , şimdiki yıllarda kurumsal bir firmaya girmenin olmazsa olması, bir 10-15 sene sonra ikinci dilde olmazsa olmazı olacak ama hiç bir zaman çalışma şartlarında avantajın artmayacak. İş yaşamı senden hep fazlasını isteyecek bunun sonu yok. Sen ingilizce bil, autocad vs. programları çok iyi düzeyde kullan, masterınıda yap sonra Libyada ahır gibi konteynırda haftanın 7 günü bir ilkokul tahsili adamın kurduğu inşaat şirketinin şantiyesinde çalış. Al sana kariyer.
Devlette çalışanı yada çalışmak isteyeni yan gelip yatmayı seven tip diye aşağılamak nasıl bir akıl ve zeka tutulmasıdır anlamak güç. Bunu ifade edenlerin içinde yaşadığı durumu göremeyene yada görmek istemeyene lafımız yok. Şöyle bir örnek vereyim, sağlık alanında çalışan kişilerde devlette çalışmayı isteyenler için yan gelip yatmayı seven tembel ve basiretsiz kişiler olarak ifade edildiğini duydunuz mu? Peki bu niye mühendislerde var? Çünkü birinci sebep mühendislerde devlet alımı çok az, kpss sınavında iyi bir puan alıp atanmak emek ve sabır gerektiriyor, ikincisi özel sektörde çalışan mühendislerin çalışma şartları ile kamuda çalışan mühendisin çalışma şartları arasında uçurum var. Bu nedenlerle normal medeni bir yaşamda çalışmak olan kamu işi yatış gibi gözküyor. Maaşını gününde almak, sigortanın eksiksiz yatması, sosyal güvence, yıllık izinlerin eksiksiz ödenmesi, haftasonları tatil olması, akşam makul saatten işten çıkmak, zaten olması gereken iken özelde çalışan kişi için kabaca kebap iş geliyor. Özel sektörün ağırlığı kamuda çalışmayı yan gelip yatma olarak algılatıyor. Bu arada her devlette mühendisliği masa başı olarak görmekte ne kadar konuya uzak olunduğunun kanıtırdır. Devlette çalışıyorum şu an öyle yan yatmayı seviyorum ki, haftasonları ve bayramlarda nöbet altında yatmaya devam ediyorum ayrılamıyorum iş yerimden!!!! emin olun masa başı çalışanlar arasında yine en çok sorumluluk ve çalışma mühendislerde.
Her sene 4 bin küsür yeni mezun kendi bölümünüzden mezun olmakta, rekabete dayalı bir iş dünyasında her geçen süre daha çok mücadele etmek zorunda kalacaksınız şu anki şartları koruyabilmek için. emeklilik yaşı 20-25 yıl daha fazla ötelendi. Eskiden 39 yaşında emekli olan insan vardı. 40 yaşlarında emekliliği cebine atıp bir kaç yıl ekstra işlerde çalışıp hayatını idame ettirirdi. Şimdi üstelik çok büyük nüfusla bu lüksünüz yok. Hep 20-25 li yaşlarda olmayacaksınız. 65 yaşında kadar çalışmaya mecbursunuz. İşini kaybetme korkusu varken kim nasıl çalışacak yada yüklü bir taksite girebilecen. Geçken ağır çalışma şartlarına katlandın diyelim, daha sonraları evlilik ve çocuk yani aile sorumluluğu gelecek bunlarıda bir zahmet düşün. Haftada 6 gün çalışma yıllık izin 1 hafta olan bir yerde bir insan ne kadar gelişebilir.
Ücret olarak kıyaslıyorum, eski yıllarda yeni işe başlayan bir mühendis kamuda daire başkanından fazla ücret kazanabilirdi. Şimdi daire başkanı bir yönetim kurulu üyeliğide alırsa (ki almayanı çok çok azdır) geliri 6 bin lira üzerindedir. Bırak yeni mezunu deneyimli mühendislerden kaçı bu parayı alabilir. Devlette düz mühendis olarak girsen, ocak ayı itibariyle 2.800- 3.000 tl bir maaş durumu olacak, dil ve diğer taminatlar tazminatları hariç. Bunu özelde kaç firma verebilir üstelik böyle çalışma şartlarında. Bu rakamı beğenmedin diyelim o zaman uzman yardımcı olarak kamuya girersen 4-5 bin tl civarı gelirin olacak.İlerde rütbende yükselecek. Şu an kitlerde çalışan düz memur maaşı 2000 tl ye yaklaştı, 657 li memurlarda 1.700 tl ye yaklaştı. Daha görüyorum iş ailanlarında elektrik ustalarına 1.200- 1.300 tl yi layık görüyorlar.İşi öğretiyorum ayağına genç ve deneyimsizleri sömürye çalışan tonla firma var. Çoğu sektörde cumartesi akşama kadar çalışmak rutin olmuş. Çalışmak istenmeyen tembellikle suçlanıyor. Yani bu şartlarda hala özel sektör iyi diyen kişi ya cidden deneyimsiz yada samimi olmadığını düşünüyorum. Kusura bakmayın çok uzun yazdım ama yine birileri gelip "çalışmayı seviyorsan özel, yan gelip yatmayı seviyorsan devlet" diyecektir.
Tek diyeceğim samimi olun, kendi yapamadığnız yada yapmak istemediğiniz şeylerini başkalarına tavsiye etmeyin.