Devlet mi, özel sektör mü mühendisler için bu ortamda daha avantajlı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
türkiye'de bulunan 3 gsm operatörünün birisinde(reklam olmasın) 2 sene bts engineer/kontrolör olarak görev yaptım. çok şey öğrendim. baz istasyonu nedir ne değildir nasıl kurulur sistemi nasıldır vs.. işim beni hem mesleki açıdan hem de maaş açısından yeterince tatmin ediyordu. altmızda araba vardı yakıtı karşılıyorlardı, sürekli otellerde konaklamalar falan... ama 2 sene sonunda bir baktık ki arkadaşlarımızı yavaş yavaş işten çıkarıyor firma, hem de türkiye'nin en büyük kurumsal firmalarından birisi. eline veriyor 30.000-40.000 tl tazminat gönderiyor. eninde sonunda sıra bana da gelecekti biliyordum. kpss'ye girip 92 puan aldım. istifa ettim.

şimdi sağlık bakanlığı bünyesinde bir devlet hastanesinde Elektrik Elektronik mühendisi olarak çalışıyorum. elime geçen para kötü değil, allaha şükür. rahatım, kimsenin ses çıkardığı yok. zaten elektrikten elektronikten anlamayn kimse yok bir kaç tekniker var onlar da sıhhi tesisatçı. ben de gsm sektöründe tecrübe kazandığım için iyice yabancı kalmışım elektrik konularına. çok sıkıntı çekiyorum şimdi.

özet geçeyim;
devletin özel sektörden tek dezavantajı mesleki körelme yaşacağımız. özellikle mühendis olanları hiçbir şekilde tatmin etmeyeek yapılan işler. mesleki bilgiler zamanla azalacak azalarak bitme seviyesine gelecektir.
ama diyorsan ben eşime çor çocuğuma aşırı bağlıyım, onlarla vakit geçirmek benim için herşeyden her zaman üstündür. devlet tam sana göre arkadaşım.
 
Hocam doğru diyorsunda sağlık bakanlığında zaten teknik olarak çalışma alanın dar, Elektrik kitlerinde durum teknik olduğunu düşünüyorum, bir teiaşta mühendisin yaptığı ve ilgilendiği işle bir sağlık bakanlığında aynı olduğunu düşünmüyorum. Devlette Elektronik mühendisine pek ihtiyaçıda olmuyor , esasında çok var ama şu anki mantalitede yok, elektrik mühendisi olmak ve o kunlara yakın olunması avantaj olduğuda bir gerçek. Üstelik özel sektörde uğraşılan çoğu işinde bence mühendislik mesleğine katkısı oluduğunuda düşünmüyorum. Bütün şartlarda devlet özele ağır basıyor bu çok açık.

Daha öncede kopyaladığım güzel bir gözlem;
Murat hocamın körelme konusunda çok güzel bir yazısı var,
"murat cengiz Nickli Üyeden Alıntı

Kurumsal şirketlerde bizi bekliyor zaten, kurumsal ve büyük şirketlerin toplam istihdam %5 in üstünde olmadığı açıkken girilebilirse çok iyi. Her kurumsal şirkette çalışanda yükselicek yada yan sektörlere transfer olacak durumu yok, hatta devletteki ücretinizden çok yüksek maaş alınması da zordur. Üstelik bu şirketlerdeki yaş ortalamasına dikkat etmek lazım.

Bakın hala 2010 lu yıllardayız ve mühendislerin devlette körelme mevzusuna takılıyoruz. Körelme ne demek? Öncelikle teknik açıdan körelme nasıl olur? Piyasanın istediği mühendis ile devletin istediği mühendis farkından kaynaklanma olmasın bu. Devlet mühendisten işlerin mevzuata ve ilgili kanuna göre uyumlu olmasını isterken, özel sektör ise kar odaklı işin bir an önce bitmesini ister. Devlet sorumluluğu altındaki bir işi kontrol ederken, bu kontrolü yapacak kişiyi seçme sistemi yanlıştır. Şöyle ki en basit örnek, devlet elektrik-elektronik mühendisliğinden mezun kişiyi elektrik mühendisi olarak atayabiliyor. Alan kontrolü yapmıyor. Şimdi o mühendis elektrikle ilgili dersleri almadan mezun olup elektrik mühendisi olarak kontrol yapabilir mi? Yapamaz sonra devletin verdiği rahatlıkla umurunda da olmuyor. Dışardan bakan kişide, o mühendis arkadaşta körelmekten dert yanıyor. Personel seçimindeki yanlışı bir kenara koyarsak körelme olayı insanın çalıştığı alandan çok kendi kişisel eğilimindendir. Özelde her çalışanda çok parlak konuya hakim insanlar olmadığı aşikardır. İnşaat firmaların kontrol mühendislerin ne kadar teknik bilgiye sahip olduğu da aşikarken, devletteki mühendislik için fazla üstüne gidiliyor.

Bakın öss taban puanlarına niye mühendislikler gün geçtikçe taban puanları düşüyor. Eğer kendini geliştiren hırslı kimse iyi para kazanacaksa niye millet tercih etmiyor???????????? Çünkü millet mühendislerin halini görüyor, para kazanmanın bu kadar zor olduğu bir alanda çalışmak istemiyor. Hiç size yapı denetimlerde emekliliğini bekleyen mühendisler gösterildi mi? Bunlar özeli tercih eden ömürleri şantiyede harcayan kişiler. Hani nerde o yüksek paralar ve iyi yaşam standartları? Teknik açıdan körelmeye satış mühendisliği yapan, mühendislikle alakasız sektörlerde çalışan (bankacılık, vs.) açısından da bakmak lazım ki, bu dediğim alanlarda çalışanlarda yüksek bir orandadır. Siz hiç bunlarda körelme lafını duydunuz mu? Mühendis ücretleri kamuda 3 bin lira civarı değil de 6-7 bin arası olsaydı, kimse körelmenin lafını ağzına almazdı. Körelme bahanedir. Bir kısmı devletteki mühendisliği vezne memurluğu gibi görürse yada özel sektörde çalışmamış direkt olarak kamuda pasif bir yerde çalışmaya başlamış kişi kendi rahatını bozmazsa körelme algısı çıkar. Peki mühendis devlette körelir ise, doktoru, öğretmeni, işletmecisi, avukatı körelir mi? Siz bu diğer meslekler için körelme tabirini kullanıldığını gördünüz mü? ÖSS sınavında mühendislik değil de öğretmenlik kazansaydınız ki bazı öğretmenlikler puanları mühendislikten yüksek üstelik. Şu an kpss ye girip atanma derdinde ve atandığında mühendisin yarısı bir ücrete çalışan öğretmende olabilirdiniz. Bu sefer yaptığınız iş ulvi olurdu. Ama mühendis iseniz devlette yatar yani körelirsiniz, harcanırsınız ))). Mantık bu. Bu kavramlar zamanında İlyas Salman, Şener Şen, Levent Kırca film ve parodilerinde geçen memur aşağılamaların getirdiği sonuçtur.

Maaş konusuna gelince, ortalama olarak alırsak yani uç noktaları bir kenara bırakırsak, özel sektörde yeni mezun mühendisin başlangıç skalası 800-1.200 lira arasında değişir. 1.200 lira bile iyi rakamdır. Genel çalışma yerleri kobi, fabrika ve şantiye olan mühendisin haftalık çalışma saati 60 saatten aşağı düşmeyen işlerdir. Çoğu sektörde cumartesi izni, yıllık izin ve mesai ücreti ödemek yoktur. Sigorta ise en asgarisinden yatar. Çoğu işletmede sırf mühendis bulundurmak için sizi tutarlar ki kanun izin verse ilk sizi işten çıkaracaktır. Bu yoğun çalışmanın sonucu devletin verdiği ücrete birkaç yıl sonra varılabilir. Varıldıktan sonrada kat ve kat fazla ücretle çalışılmadığın farkına varılacaktır. Mühendislikte tecrübeli kişilerin ortalama sınır 4 bin 5 bin civarı dalgalanır. Bu sırada işsizlik, iş bulma ve emeklilik olayının, iş stresini de hesaba katın. Şimdi 3 bin liraya yakın kazanan mühendis, kendi gibi kamuda çalışan mühendisle evlendi mi, 6 bin liraya yakın kazancı, lojman, ek ödeme, kreş, yeşil pasaport, kurumun tatil yerleri gibi avantajlarını da düşünün, haftada 40 saat, 2 günlük hafta tatili, 9 günlük bayram tatilleri, yılda 30 gün izinde cabası. Harcanmayı görüyor musunuz? Böyle harcanmaya can kurban ) Bu konuda bile mühendis maaşları 2 bin lira geçmez derken, birkaç ay sonra maaşlar nereye geldi. Ocak ayında elinizi takvime alıp yıllık izin planını yapmak varken, özelde o sene aynı işte kalacağınızdan bile emin değilsiniz. Bir yerde ev almak için kredi alırken, hangi özel sektör çalışanı bu konuda rahatlıkla karar verir. Güvenebilerek yüklü bir taksite girebilir mi? Yok devlette körelirsin, ne işin var devlette, devlette kazandığını bir ayda kazanırsın diyenlerin teğet geçtikleri hayatın gerçekleridir bunlar. Özel sektörde iyi bir iş bulabilmek nerdeyse sayısal lotodaki büyük ikramiyeyi tutturmak gibi bir hal aldı. Şimdi kamuda müfettiş yardımcısı, yada trt ve üst kurullarda çalışan mühendis hiç şantiyede yada pano atölyesinde veyahutta bir fabrikada bakımcı olarak çalışmayı tercih eder mi? Üstelik kamuda yüksek lisans yapabilme imkanı da vardır.

Teknik körelmeyi geçtik, peki insani körelme durumu ne olacak? Bunu hangi kariyer sitesi söyler? Haftada 6 gün 60 saat, hatta 7 gün 70 saat ortalamayla çalışan, iş güvencesi olmayan, yıllık izni ne zaman kullanacağı belli olmayan, maaşı düzgün yatmayan, sigortası düşük ve düzgün yatmayan kişide oluşabilecek körelmeyi kim söyler? Fabrikada, şantiyede yani üretim sektöründe çalışan mühendisin kaderidir bu. Bu kişi kendi köreldiği gibi ailesinde zaman ayıramayarak ailesiyle olan ilişkileri de körelmektedir. Hem stres altında üretimin sorumluluğu, hem üstünüzdeki kişilerin yaptığı baskının cabasını da hesaba katın. Artık eskiden olduğu gibi 45 yaşında değil emeklilik 60 yaşında olucan, bizden sonraki kuşaklarda 65 yaşında olacak. 40 yıl çalış bu tempoyla göreyim seni.

Uzun lafın özeti, devlette çalışma imkanları mühendisler için piyasa göre kıyaslama yapıldığında iyi bir alternatifdir. Bu konudaki ısrarım bu avantajları büyük olunan kamudaki mühendisliği küçümsenmesi ve dışarıdaki piyasayı olduğundan iyi gösterilmesidir. Kişi tercihini kendi yapacaktır ama bu kişilerin yönlendirilirken hayattan beklentilerinin ne olduğunu düşünerek hareket etmesidir. Eğer kamu bazıların dediği gibi bu kadar kötü olsaydı, kpss ye katılma rekor seviyede olmazdı. Eğer kamunun sağladığı şartları olanakları bir özel şirket verseydi, herkes ona girmeye can atardı. Mühendissiniz Süpermen değilseniz yada illaki işi öğrenme süreci diye patron sömürülmesini kabul etmek zorunda değilsiniz. Kamu içinde de kariyer yapabilirsiniz. Her iki alanda çalışmış biri olarak kamuda uzun vadeli plan kurabilir, özel sektörde ise hayal kurabilirsin. Hayali gerçekleştirebilirsen ne mutlu sana. Ben keşke kamuya yeni mezun iken girebilseydim, hem evliliğim hem üst kurullara başvurma imkanım yani hayatımı düzene oturtmam çok daha kolay olacaktı. Herkesin tekrar tekrar amerikayı keşfetmesine gerek yok. Eğer hayatın belli düzende, sosyal güvencenle bir hayat istersen devleti düşünmelisin. Ben kendi işim yada kariyerli (yani paralı) bir iş istiyorum dersen denemek bedava."
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
hiç devlette çalışmadığım için dinamik kalmak için özel diyorum. devlette iş garantili fakat işin tadı yok.
 
36 yaşında adnan abimiz 1 haftalık bebeği varken işsiz kalmıştı ama dinamik bir adamdı, başka iş buldu 2-3 ay içinde ordada 4 ay Sigorta yaptırmadılar sonra adnan abi kendi çıktı, varsın olsun dinamik bir adamdı. 3 yıl daha orada burda çalıştı, kredi kartları dağ gibi oldu, ne doğru düzgün sigortası nede evine geçindirecek bir ücreti olan adamdı, sonunda bu dünyayı terk etti köprüden selin sulara giderken. Mezar taşında yazılıydı dinamik adnanın ruhu şad olsun!!!

Merkez Bankası Sözleşmeli Personel Alım İlanı

Alın size ilan , mühendisler için maaş 4.800 tl , bu forumda iş ilanlarındaki en iyi ücret bu, hala özel diyenlere ithaf olunur
Memurlar.Net - İlan (Merkez Bankası Sözleşmeli Personel Alım İlanı)

Bankamızda sözleşmeli olarak çalıştırılmak üzere Elektrik-Elektronik, Kimya, Makina, Mekatronikve İnşaat Mühendisi ile Mimar alınacaktır.
I- ADAYLARDA ARANACAK KOŞULLAR
a) Türkiye'deki veya denkliği Yüksek Öğretim Kurulunca tanınmış yurt dışındaki üniversitelerin Elektrik-Elektronik, Kimya, Makina, Mekatronik, İnşaat Mühendisliği veya Mimarlık programlarından mezun olmak,
b) 2010 veya 2011 yıllarında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'ndan 80 ve üzerinde KPSSP1 puanı almış olmak,
c) İyi derecede İngilizce bilmek [son başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde yapılan, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)'ndan en az 70 veya Test of English as a Foreign Language (TOEFL) Paper-basedTest (PBT)'den en az 561 veya Internet-basedTest (IBT)'den en az 84 veya International English Language Testing System (lELTS)'den en az 5 puan almış veya Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)'ndan en az 42 yabancı dil sorusunu doğru olarak cevaplamış olmak],
d) Son başvuru tarihi itibarıyla 30 yaşından büyük olmamak (16/03/1982 tarihinden sonra doğanlar), e) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Memurları Yönetmeliği'nin 10. maddesinde yazılı diğer nitelikleri taşımak.
II-SINAVLAR KPSS puanı en yüksek olan adaydan başlayarak her unvan için yapılacak sıralama sonucunda alınacak kişi sayısının 3 katı kadar aday (kontenjana giren son aday ile aynı puanı alan adaylar da dahil) sözlü sınav-mülakata çağırılacaktır. Sözlü sınav-mülakat Ankara'da yapılacak olup, sınav yeri, tarihi ve sınava katılmaya hak kazanan adaylar Bankamız internet sitesinde (www.tcmb.gov.tr) ilan edilecektir. (Adaylara ayrıca yazılı olarak duyuruda bulunulmayacaktır.)
III - BAŞVURU Adayların 05/03/2012 tarihinden 16/03/2012 tarihi çalışma saati sonuna kadar, Bankamızın www.tcmb.gov.tr adresinde İnsan Kaynakları sayfasından elektronik olarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru ile ilgili daha fazla bilgiye Bankamızın web sitesinden ulaşılabilir. Şahsen veya posta ile yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.
 
Bende devlet kuruluşunda 22 yıldır çalışıyorum.Kontaktörü bimeyene hala öğretemediyseniz bu birazda sizin suçunuz değilmi.Okuldan yeni mezun olanların hiç biri bilmiyor zaten eğitim seviyesi sıfır.Aynı zamanda stajyer öğrencilere de baktığım için bunu çok iyi biliyorum.

hiç devlette çalışmadığım için dinamik kalmak için özel diyorum. devlette iş garantili fakat işin tadı yok.
Devlette çalışmadıysan işin tadının olmadığını nereden biliyorsun.

Allah aşkına sen nerde çalışıyorsun ya bizde senelik tirilyonlarca lira yatırım yapılıyor.her yere hız sürücü ve yol verici takılıyor. sırf tasarruf için 1-2 milyonluk motorlar değişiyor. son teknoloji kumanda sistemleri kullanılıyor.bakım yönetim sistemi projesine milyonlar harcanıyor. ve burası bir devlet kuruluşu termik santral.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Bu şakaydı tabi Di mi?
 
Kadeşim bende kamu çalışanıyım,teknisyenim.Diğer kamu çalışanlarına göre kendimi biraz daha şanslı görüyorum.Çünkü biz 7/24 Elektrik üretiyoruz.Teknik yönden kendini yetiştirmek isteyen teknisyen,tekniker ve mühendis arkadaşlar için E.Ü.A.Ş---T.E.İ.A.Ş. gibi kamu işyerleri tamamen teknik ağırlıklı ve teknik yönden güncellemeye yenilenmeye herdaim açık.Üretimin devamı için tesisatlarımızı yenileme konusunda internet üzerinden yerli yabancı ulaşabildiğimiz tüm teknoloji firmalarından en son ürünleri ve fiyatlarını alıp ihale yolu ile alım yapıyoruz.Dünyada termik santralların ömrü 25 yıldır.Bizim çalıştığımız Seyitömer Termik Santralı nın en eski grubu inanın tam 40 yaşında ve hala tam kapasite olan 150 mw enerji üretimine devam ediyor.Bunu devam ettiren en büyük faktör teknolojiyi takip edip cihazları yenileme,tesisatı en kolay en az arıza ile kesintisiz çalıştırma gayretleridir.Bu yazdıklarım ayni ile vakidir.Bu şekilde çalışan kamu işyeri biraz zor bulunur.Kamu da çalışacaksanız böyle bir işkolunda çalışmanızı tavsiye ederim.Yaz kış teknoloji ile içiçesiniz.Göreviniz icabı teknik takibi yapmak ve kendinizi geliştirmek zorundasınız.Buda sizi başarıya götürür,daha sonra isterseniz özel sektörede geçebilirsiniz.Enerji alanında özel sektörün yatırımlarıda çoğaldı ve santralımızdan emekli birçok vardiya amiri,başteknisyen,ustabaşı,mühendis arkadaş özel davet ile özel sektörde işbaşı yaptı.
 
İllaki Teknik pozisyon şart değil arkadaşlar mesleğe 7 senemi verdim her mühendis ve teknikerin hayal ettiği tek yer vardır ismini vermeyeyim orda da çalıştım; anca Allah bereket versin karnımı doyurabildim o kadar çok sıkıldım ki elime tornivida alıp tozlu panoların içerisinde çalışmaktan, eve gres yağıyla gitmekten her aybaşı gelcek ay nasıl olacak diye beklemekten
kps de 95 puan aldım bölüm bazında birinci yada ikinciydim istediğim her yere girebilirdim ama içişleri bakanlığını seçtim ve şu an takım elbisemi giyorum oturuyorum bilgisayarın başına ne çarpılma riski ne kir pas ne de saçma sapan iş buyuran başımda amir yok herkes saygı çerçevesi içeinde işimizi yapıyoruz ve artık gelcek ayı düşünmüyorum. mesleğide bırakmadım hobi olarak uğraşıyorum eşe dosta yardım amaçlı yapıyorum hayat elektrikten ibaret değil.
Amacım sadece birilerine farklı pencere açmak inşallah biri yanlış anlamaz beni
 


ben 20 yıldır sağlık müdürlüğünde elektrik teknikeri olarak çalışıyorum. Kendine mesleğinle ilgili bir dal seçip, o dal üzerinde mesai dışı çalışmazsan (kesinlikle maddi geliri olması lazım), sıfat ne olursa olsun 10 yıl sonra sıradan bir memursun. Boş vaktin çoktur. Bakanlığın bir sürü projesi var, bunlarda yer almaya bak. Saygılar
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…