Devlet mi, özel sektör mü mühendisler için bu ortamda daha avantajlı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu yorumu iş arayanlar bölümünde bir arkadaşa fikir vermek için yazmıştım asıl yeri burası galiba.

20 sene önce 3 yıl vekil öğretmenlik yaptım. Ayni zamanda ilçedeki en büyük özel sektör fabrikasında işçi olarak çalışıyordum. Askerden sonra kamu ve özel sektör arasında bir tercih yapmam gerekti. Mesleğe olan sevgim, bir yere tayini göze almamam, daha özgür olma isteğim .... Hepsinden önemlisi maaş konusundaki beklentim. Özel sektörde kalmaya karar verdirdi.


Hesabıma göre 5-6 sene sonra teknik öğretmenin 2 katına yakın maaş alacaktım. Tecrübeli elektrikçiler böyle alıyordu. Körfez krizi ile başlayan krizler döneminde iş yeri neredeyse hiç zam veremedi. (Krizler dönemi hala devam ediyor). Her şeyi katarsak Teknik öğretmen neredeyse 2 katıma yakın maaş alıyor.
 
Tesadüf eseri farkettiğim bir durum var, burda birisi aylak gezen mühendiler için kpss yi öneriyor ama aynı kişi teknik öğretmen adaylarına kpss yi önerip öğretmenlik gibisi var mı diyor. Yok böyle bir ikiyüzlülük ya. Şimdi kimse kalkıp bana demesin öğretmenler için özel sektör zor evet zor ama mühendisler içinde çok zor. Mühendise kendini geliştir şöyle böyle yap diyenler başka durumda farklı söylüyor, teknik öğretmende kendini geliştirsin, belli bir deneyimden sonra kimse mühendis aramıyor yok onlara öğretmenlik gibisi var mı yani :) Bu konuda iki tane arkadaş aynı durumdaydı, geçen haftada özel de yüksek ücretler alanlardan bahseden bir arkadaşta vardı.
Ya ne işiniz var devlette diyenlere bir bir saymaya başlayınca devletin şartlarını susup duruyorlar. Türkiyede özel sektörün ne kadar denetimden uzak olduğu ve artık herşeyin firmanın vicdanına kaldığı bir ortamdayız.

Özel sektörde yüksek ücret için , önce bu ücreti veren şirketler olmak zorunda. Bu şirketler kaç tane mühendisi istihdam edecek? Kıyaslamalı örnek veriyorum mesela böyle kurumsal 300 tane şirket var diyelim (abartı oldu ama neyse) bunlarda ortalama her birisi 50 tane elektrik-elektronik mühendisi istihdam etsin ( bu da feci abartı oldu) Toplamda 15 bin mühendis istihdam eder. 5 yıl içindede toplam ekstra elektrik elektronik mühendisi ihtiyaçıda 2.500 olsun. Bir yılda mezun eem mezunu 3.500 civarı dersek 5 sene sonunda 17. 500 mühendis eder. Arz -talep dengesi 5 yıl içinde gördüğünüz gibi biter. Ondan sonraki 5 yıl ve ondanda sonraki 5 yıl için durum ne olur??? Bu mühendisler hangi sektörlerde ne şartlarda çalışabilir, üstelik verdiğim örnek çok fazlasıyla iyimser bir örnekti.

Emeklilik yaşı 65 olan bir ülkedeyiz. Bizden önceki kuşaklar bu gerçekle yüzleşmedi. Ömrümüz varsa çalışma hayatınız minumum 40 yıl olacak , hiç bir şirket sizi 40 yıl boyunca istihdam etmez. 40-45 yaşından sonrada geriye gidersiniz. Bu kadar eğitimli nüfusun kalabalık olduğu bir ortamda ne kadar kendini yetiştirsende her zaman senin eşdeğerin fazlasıyla piyasada bulunacaktır. Bunun sonucuda düşük ücret ve ağır çalışma şartları olacaktır. Ki bu durum şu anda da yaşanıyor ve ilerde katlamalı olarak artacak.

Özel sektörü öneren kişiler, eğer gerçekten bunu öneriyorsanız lütfen şu yukarda saydıklarımı bir düşünün ve elinizi vicdanınıza koyun.
 
45 yaşından sonra ya kendi şirketini kurmuş başında oluyor olacaksın yada patron gibi genel müdürlük seviyesine çalştığın sektörde yükselmiş olacaksın. Yoksa tabi koyarlar kapının önüne :) 45 yaşına geldikten sonra inan yönetim kadrosunda daha rahat iş bulursun
 
1990 lar da TCDD, Telekom, Erdemir, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, gibi kamu kurumlarında benim dönemlerden mezun yaklaşık 40 arkadaşım çalışıyordu. 2000 yılına varmadan hemen hepsi istifa etti ve özel sektöre geçti. Kalan 3-4 kişi de ya kırsal şehirlerde yaşıyordu ya da üniversite öğretim görevlisi idi. Telekom da çalışan 1-2 kişi de özelleşince kamuda çalışan da neredeyse kimse kalmamış oldu. Ayrılan hiç kimse de durumundan şikayetçi değil. 2001 krizinde işsiz kalan da oldu, ama hiç kimse de tekrar kamuya geçmedi. TSE, IMKB, THY gibi yerlere girmek içinse sıkı referans gerekiyordu. Hala da farklı olduğunu sanmıyorum KPSS geçilse bile bir şekilde mülakatta elerler diye düşünüyorum.

İlave olarak da piyasada standart olmuş tesisat, aydınlatma, bakım mühendisliği gibi bir süre sonra rutine binen işler için belki piyasada benzeri işi yapan eşdeğeri bulunabilir belki, ama bilgi tecrübe isteyen değişik alanlarda yetişmiş mühendis bulmak hiç de göründüğü gibi kolay değil. Gün geçtikçe teknoloji ilerleyip çetrefilleştikçe bu daha da karmaşık hale gelecek.
 
Öncelikle 45 yaşından sonra kaç kişi patron yada genel müdür olabilir, ülkenin o kadar patrona yada genel müdüre ihtiyaçı var mı? Olamayanlar ne olacak????
KPSS da A grubu için mülakat vardır, B grubu için mülakatta yoktur. Lakin daha önce sınavsız kamuya giren belli bir yaş üstü için tekrar kamuya girmesi kpss den yüksek puan alması gerekir ki, belli bir yaştan sonra bu da imkansızdır. Telekomda çalışan mühendislerin şikayet konularını memurlar nette forum kısmında rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Daha önceki sorduğum soruların hala cevabını beklemekteyim.

Ekleme: Şu konuyu baştan sana okudum, Özel diyenler profilini çıkardım.

Devlet mi Özel Sektör mü sorusuna özel diyenlerin genel profili

* Yeni mezun yada üniversite öğrencisi.

*Kendi iş yeri olanlar.

*İlk işinde kurumsal yada ismi olan bir firmaya girmiş kendini başarılı gören kişiler.

*Kendisi kamuda çalışmasına rağmen Mühendislere özel sektöre gidin diyen Teknisyen yada Teknikerler.

*Kpss yi yakından takip etip, mühendislere özel sektörü öneren teknik öğretmenlikte okuyanlar.

*Mühendislerin özelde ne kadar zor şartlarda çalıştığını bilmeyen ve her söylenen ücrete inanan hayalciler.

*İşsizlik yok, işi beğenememek var diyenler.

*Devletin sunduğu şartları kıskananlar.

*Kpss yi girip düşük puan aldıktan sonra birden özel sektörün fırsat olduğunu anlayanar daha doğrusu avunanlar.

Bazıları bir kaç kategoriye birden giriyor, bu bile sorunun cevabını veriyor esasında.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar boşuna yazıp çiziyoruz, genelikle konu başlığını görüp son sayfaya mesaj atmayı seven milletiz. Ara sayfalarda konuların cevabı yeterince verilmişken her seferinde başa dönüyoruz. Her zaman olayın samimiyet boyutunu bahsettim. Çoğu kimse samimi duygularını söylemiyor malesef. Kamuda en yüksek müsteşar olabilirsiniz onda da 7 bin lira kazanırsınız, yurt dışı tatili düşünen memur görmedim, devlete gircekseniz o kadroları boşa harcamayın gibi bi sürü afedersiniz cahilce yorumlarla devlette çalışmayı nasılda küçümsüyoruz yada küçümsemeye çalışıyoruz. Teker teker cevap vereyim mi bilemiyorum ama müsteşarların kuru maaşları 9 bin lira civarında olduğu , yanına ek olarak yönetim kurulu üyeliğinden ve danışmanlıklardan maaşların 15 bin liraya geldiğini mi söylesem. Kurumların Genel Müdürlüklerinde truzim firmaların stand açtıklarını, yurt içi ve yurt dışı turlarına kamu personeline çok uygun şartlarda sundukları, memurların yurt dışı turları için kendi aralarında internet üzerinde gruplar oluşturdukları ve erken rezervasyondan yüzde 40-50 arasında indirim olup bide kamu personelide yapılan yüzde 20 ekstra indirimden yararlandıkları , mesla 2 bin küsür euro olan yurt dışı turlarının 800 euro (12 taksit) civarına geldiğini mi söylesem. Teknisyen ve teknikerin amele , mühendisinde amele çavuşu yapıldığı işlerde çalışanlar mesleğini yaparken, kamuda çalışmayı kadroları boşa harcama olarak görenlere bunlarımı açıklasak.

Merak etmeyin onlarda durumun farkında, üniversite tercihi yapanlarda durumun farkında, bu sene kpss ye katılacak milyonlara sorun niye kpss?
 
2012 yılında kamuda çalışan yeni mezun ve 10 yıl-20 yıl tecrübeli mühendisin brüt maaşı ne kadar? Net maaş gelire göre değişmiyor mu?
 
Kurumuna göre değişir, sağlık bakannlığında ki farklı alır, teiaşta ki farklı alır, epdk daki farklı alır. En düşük mühendis 2.700, en yüksek 4.500-5.000 tl ( A gurbu uzman mühendisler) arasında alabilir. Yeni mezun iken dil tazminatı, arazi tazminatı ve döneri olmayan 657 li bir kurumda bekar isen alacağın en düşük maaş 2.700 liradır.2012 zam görüşmeleri daha belli olmadığı için böyledir, olduğu zamanda minumum %3 +% 3 daha koyarsan yani kabaca 150 tl, 2.800-2.900 lira civarı olur. Kitlerde ise 3.000-3.200 civarı olur. 15-20 yıllık mühendiste yaklaşık 200 lira fazla alır, tabii yükselmediyse.
 
öncelikle belirtmem lazım ki elektrik falan anlamam ben sayfanın en başında bahsedilen endüstrici tayfadanım :) konunun başlığına da atlamadım 23 sayfa demedim tek tek tüm yorumları okudum bu konuya kafa yoracak arkadaşlara çok farklı pencereler açmışsınız elinize kolunuza sağlık.. başta herşeyi belirteyim sonra yanlış anlaşılma olmasın bende girdim kpssA grubuna (zaten sorulması gereken asıl soru bu devletde olmaz diyen arkadaşlar ne zaman bu kannate varmışlar sınava hiç girmemişler mi )düşünüyodum bir aralar fevkaladenin fevkinde imkanlar var zaten özeldeki arkadaşların net maaşı/net çalışma saati ile devletteki arkadaşları kıyaslarsa cevap apaçık ortaya çıkar. bende devlette çalışmak istedim ama niye olmadı ilk sebebi matematik fen dışında hiç bir testte başarılı olamam ben tarih falan bi kulağım girdi bi kulağımdan çıktı hep ikincisi uzman kadro torpil istiyo ama torpilsiz giren arkadaşımda var imkansız değil kapasite meselesi ama ben yeterince istemediğim için sınavın sonuna kadar bile kalamadım şimdi tutup vayy efendim devlette çalışırlır mı demem kimseye anca helal olsun derim amaaa.....
işte orda büyük bir ama var ben yeni işe başladım iş hayatıya ilgili bir çok gerçeği çok önceden bilmeme rağmen durumu tam anlamıyla kavramam daha yeni gerçekleşti gene de geldiğim yerden memnunum işimi çok seviyorum mesai bitti mi kalkıp gidiyorum kimse nereye kardeş demiyo çok nadir yarım saat falan geç çıkıyorum o da eğer uzaktaki fabrikadan dönerken anca olur ama önümüzde 23 nisan tatili var pzt tatil mi acaba diye kara kara düşünüyorum, zamanı gelecek anne olucam ben ne zaman çoçuklarımla ailemle ilgilenicem vesaire gibi :(
ama tüm bunlara rağmen çalışma şeklinden ve saatlerinden pek şikayetçi değilim (tekrar belirteyim ben elekt. müh. değilim bizde şartlar biraz daha iyi :D ) sanırım bu yüzden ki devlette çalışan abilerimiz potansiyelimize yazık oldu gibi söylemlerde bulundular (hoş içimizden dedik bu mu yazık olmuş haliniz diye)
tek bir nokta var şu anda kafamı kuralayan. dün gece sabaha kadar hepsini okudum devlet iyidir diyenler neden hep hafta içi ve hep mesai saatinde burda makale tadında yazılar yazmışlar??
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
130,165
Mesajlar
933,915
Kullanıcılar
453,290
Son üye
CanTekin01

Yeni konular

Geri
Üst