Dijital Dimmer

Ben parasıyla bişey satın almak istemiyorum. Burada yardım ve dayanışma için varım konu hakkında sadece yorum yapıyoruz. Sizin elinizdeki ürünün arızalı olduğunu iddia etmedim olabilirliğini yazdım. Durum biraz saçma geldi bana. Ben elektrikçi değilim. Elektrik hakkındaki bilgim okuduğum kitap ve deneyimlerimle sınırlı. İşinize deneyiminize yada şahsınıza karşı hiçbişekilde yazmadım yanlış anlaşılmasın. 10 yıllık geçmişiniz olması elbette bir bilgi ve deneyim birikimi oluşturmuştur. Haklısınız.

Böyle bir dimmerli tavan armatürünün apartmanımızın koridorunda takılı olduğunu düşünüyorum. 15 saniyede tam parlaklığa ulaşacak diye koridorda beklemek biraz yanınca devam etmek konusu pek mantıklı gelmedi.

Neyse kolay gelsin.
 
işiği yavaş yavaş açip tam güç verecek yavaş yavaş kapanacak bu benımde ılgımı çektı kafamda oluşturdum uygulama yapacağım buradan paylaşirim benım amacım softstar gıbı trifaze motora yol vermek için kullanmak olacak daha ekonomık olur duşuncesındeyım çunku yıldız/uçgen e gerek yok
 
dijital direnç ve opto triyak yardımıyla yapmıştım zamanında
 
1 adet pic
1 adet opto triyak moc30xx serisi
1 adet güce göre triyak ( bta40 gibi )

önce şebekeye senkron olmak gerekiyor.bunun içinde zero-cross sens gerekiyor
zero cross algılanmadan, ac de bildiğimiz flamanlı lambaları dim edemeyiz.
frekansın her zero geçişinde algılayıp bunu mcu ya bildirmek gerekir.

ikinci aşamada. zero kesmesi geldiği anda triyağın gate i hemen kısa bir pulse ile tetiklenir (100 mikrosaniye)
zero kesmesinden hemen hiç gecikme olmadan tetiklenen triyak ikinci zero ya kadar iletimde kalır.zeroya gelince tekrar yalıtıma geçer fakat bizde aynı anda zeroyu algıladığımız için yine aynı döngü hemen yeniden triyak pulse i gönderir. bu işlem sırayla bir + alternans birde - alternans için sürekli devam eder.

lamba parlaklığı için yapılması gereken ise şudur.
şebeke 50hz olduğuna göre 1/50=0.02 sn bizim topam sinyal peryodudur. bunuda ikiye bölersek bir alternansın boyu çıkar yani 10 milisaniye.
süreleride bildiğimize göre zerodan hemen sonra tetikleme yaparsak (hiç delay komutu olmadan) alternans daha tırmanmaya yada inmeye başlamadan triyağı tetiklemiş oluruz yani %100 power oluşur.

%50 için : zero geçişinden sonra (alternans/2) yani 10 ms / 2 = 5ms sonra tetiklersek alternansın ilk yarısı boşa geçmiş ve diğer yarısı lambadan akıtılmış olur.

%0 için : zerodan 10ms sonra tetikleme oluşursa triyak hep ikinci zeroya denk geleceğinden hep yalıtımda kalır lamba sönük olur.

burada off edilirken dikkat edilmesi gereken zerodan sonra 10ms değilde 9ms verilmesi gerekmektedir. aksi halde sıradaki zeronun arkasında tetik verme durumu oluşabilir ve lamba bir alternanslık flaş yapar.

genel mantık digital dimmer için böyledir. dc deki gibi PWM burada malesef işe yaramaz. ama yapın deneyin çok eğlencelidir çok da güzel çalışıır. zero cross için ne kadar küçük pulse alacak bir devre yaparsanız okadar hassas kontrol yaparsınız. önemli olan alternansın içinde zero pulse i %1 boyu geçmesin.
 
ayrıca zero cross devreleri sadece dimmer larda kullanılmaz sadece. eskiden ve halen bazı bölgelerde trafik lambaları bildiğimiz 100w lık veya 50w lık akkor lambalarla çalışır. bunlar sürekli yanar söner ama çok nadir patlar. ama aynı lambayı biz evde kullanırız herkesin başına mutlaka gelmiştir anahtara basarsın çat diye lambahızlıca yanar söner ve gider. bunun sebebi anahtara bastığın o an şebeke alternansının tam tepe noktasına gelirki buda soğuk olan flamanın üstünden anlık akan yüksek demeraj akımı ve buna dayanamayan flaman :)
işte burda zero cross devrede olsa (trafik lambalarındaki gibi) açmalar mutlaka zero ya denk getirilir hatta birkaç ms önüne. gerisini (rampa özelliği) alternansın sinüsü halleder. 10ms lik bir rampa içinde kaybolan demeraj akımı lambanın ömrünü senelerce uzatır.
 
Mikrodenetleyici ya da arduino kullanarak yapılması mümkün. Tasarlamak gerek. Yarım günlük iş.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Mesajlar
930,207
Kullanıcılar
452,597
Son üye
BLacKSTaiNNN

Yeni konular

Geri
Üst