Merhaba.Basit bir örneği benim de vermem gerekirse eğer;
1- Bir ev tüketicisinin sadece A enerji sınıfından 150 watt. güç değerinde bir buzdolabı var ve kendisi sadece termostat ayarıyla oynayarak,yani daha alt rakamlı değerlere düşürüp bir tasarruf yapmak da istiyor.
2- Başka bir ev tüketicisinin ise A++ enerji sınıfından yine 150 watt. güç değerinde bir buzdolabı var,o da termostatı alt rakamlı bir değerine çekip yine bir tasarruf yapmak istiyor.
Yukarıdaki tüketicilerden hangisi sizce en fazla tasarrufu yapar? Burada hiç şüphesiz ev cihazını daha en baştan A++ enerji sınıfı tercih ederek,cebinden gidecek olan
Elektrik parası giderini,daha en baştan azaltma hedefinde bulunmuş olan ev tüketicisi en fazla tasarrufu elde eder.Hem en baştaki bu isabetli bir tercihinden,hem de sonradan özel yapılan cihaz ayarı (Termostatın derecesini azaltarak gibi) çifte tasarruf elde edebilmiştir.
Bu örneği neden vermek istediğimi sanırım tahmin de edebilmişsinizdir.Çünkü dimmerle güç kontrollü lambalarda da benzer bir durum yine söz konusudur.Siz seçeceğiniz lambanın cinsini,enerji sınıfını (Flamanlı yerine tasarruf,tasarruf yerine örneğin led lamba,power led lamba seçimi gibi) en baştan en iyi şekilde seçmiş bulunursanız eğer,bu lamba dimmerle bile kısılmış olsa,yine de en baştaki bu uygun seçimle,büyük tasarruf da elde edebilirsiniz.
CFL (Kompakt flüoresan lambalar) uygun yapıdaki
Elektronik devre yapısındaki dimmerlerle "dim" edilebilmektedir.Dimmerlerin de kendi iç yapısındaki enerji kayıplarının olacağı,bunun da dimmerlemenin en baştan en son kademesine kadarki olan süreçte,lineeer (Doğrusal) bir grafik çizerek,bu iç kayıplarını tam olarak da azaltamayacağı,yani kayıpların da tam lineer olamayacağı düşünülürse eğer,en az iç kayıpla enerji harcayanını,daha en baştan seçerek,çok iyi bir piyasa araştırması da yaparak elde edebiliriz diye de düşünüyorum.Var olan tüm sistemlerde,istenmeyen enerji kayıpları iyice düşürülmüş en tasarruflu günlerin her zaman olması dileğimle.Kolay gelsin.Saygılarımla.