Dimmer ile elektrik gideri azaltılabilir mi?

Ordaki kız konu mankeni dimmer gerilimi düşürür ve gerilim düştüğünde direnç sabit ise akım ve güç düşer. Akkor flemanlı lambada direnç sabittir.
 
tasarruf yapılamz diyor doğru değl dimi ?
 
Dimmer gerilimi düşürerek aydınlatma şiddetini azaltıp enerji tasarrufu sağlar. Ama kendiside bir cihaz olduğu için belirli miktarda enerji harcar. Aydınlatmayı dimmerin harcadığı enerjiden daha fazla tasarruf sağlayacak miktarda kısarsanız tasarruf sözkonusu olur. Aksi durumda bir miktar fazladan enerji harcarsınız.

Dimmerler daha ziyade dekoratif amaçlı kullanılır. Tasarruf yapmak için daha küçük güçlü yada yüksek verimli ampuller daha doğrudur.

Kolay gelsin...
 
bir araba bir depo ile 1000km gidiyorsa
yarim depo ile 500km gider
gidilmeyen 500 km tasarruf degildir

siz bir depo ile 1000 degil arabayi duzgun surup 1100km gidebilirseniz tasarruf olur




siz isikdan fazgeciyorsunuz.
1000 lumen isik 100tl ise
500 lumen isik tabiki 50tl olacak
bu tasarruf degil bence
ancak dimmer
500 lumen isigi 40 tl ye indirip kendi uzerinde de 15 tl isiya cevirerek harciyorsa bu zarardir.
dimmerin isigi 500 lumene dusurmesi kendi uzerinde bir safriyat yapmamasi ve 500 lumeni 50tl altina indirmesi gerekir ozaman tasarruf olur aksi durumda aksi gecerlidir. galiba bence :)
 
Son düzenleme:
Dimmer şöyle tasarruf yapar ;

Eğer dışarıda güneş tam batmadı ve lambanın tam açık olması istenmiyorsa burada lambayı kısarız ve tasarruf sağlarız...

Dimmer üzerinde çok gerilim düşmez.Yani dimmer çok Elektrik harcamaz(<1W). Size o an kaç lümen ışık lazımsa o pozisyona getirirsiniz. %50 dim seviyesi %50 daha az elektrik sarfiyatı demektir.

182842.jpg

Örneğin 1a da lamba %90 açıktır.1b de %20.
 
%50 dim seviyesi %50 daha az elektrik sarfiyatı demektir. = %50 daha az lumen demektir.

burda tasarruf yapan dimmer degil sizin cevresel sartlara gore isik ihtiyacinizi duzenlemenizdir.
farz edin gunes tam batmadan avizenin bir lambasi az batinda ikinci lambasini tam batinca 3.lambasini yaktik burda tasarrufu ampuller degil benim yaptigim hareket saglar.
 
Merhaba.Basit bir örneği benim de vermem gerekirse eğer;

1- Bir ev tüketicisinin sadece A enerji sınıfından 150 watt. güç değerinde bir buzdolabı var ve kendisi sadece termostat ayarıyla oynayarak,yani daha alt rakamlı değerlere düşürüp bir tasarruf yapmak da istiyor.

2- Başka bir ev tüketicisinin ise A++ enerji sınıfından yine 150 watt. güç değerinde bir buzdolabı var,o da termostatı alt rakamlı bir değerine çekip yine bir tasarruf yapmak istiyor.

Yukarıdaki tüketicilerden hangisi sizce en fazla tasarrufu yapar? Burada hiç şüphesiz ev cihazını daha en baştan A++ enerji sınıfı tercih ederek,cebinden gidecek olan Elektrik parası giderini,daha en baştan azaltma hedefinde bulunmuş olan ev tüketicisi en fazla tasarrufu elde eder.Hem en baştaki bu isabetli bir tercihinden,hem de sonradan özel yapılan cihaz ayarı (Termostatın derecesini azaltarak gibi) çifte tasarruf elde edebilmiştir.

Bu örneği neden vermek istediğimi sanırım tahmin de edebilmişsinizdir.Çünkü dimmerle güç kontrollü lambalarda da benzer bir durum yine söz konusudur.Siz seçeceğiniz lambanın cinsini,enerji sınıfını (Flamanlı yerine tasarruf,tasarruf yerine örneğin led lamba,power led lamba seçimi gibi) en baştan en iyi şekilde seçmiş bulunursanız eğer,bu lamba dimmerle bile kısılmış olsa,yine de en baştaki bu uygun seçimle,büyük tasarruf da elde edebilirsiniz.

CFL (Kompakt flüoresan lambalar) uygun yapıdaki Elektronik devre yapısındaki dimmerlerle "dim" edilebilmektedir.Dimmerlerin de kendi iç yapısındaki enerji kayıplarının olacağı,bunun da dimmerlemenin en baştan en son kademesine kadarki olan süreçte,lineeer (Doğrusal) bir grafik çizerek,bu iç kayıplarını tam olarak da azaltamayacağı,yani kayıpların da tam lineer olamayacağı düşünülürse eğer,en az iç kayıpla enerji harcayanını,daha en baştan seçerek,çok iyi bir piyasa araştırması da yaparak elde edebiliriz diye de düşünüyorum.Var olan tüm sistemlerde,istenmeyen enerji kayıpları iyice düşürülmüş en tasarruflu günlerin her zaman olması dileğimle.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,616
Kullanıcılar
452,665
Son üye
Murat açıkel

Yeni konular

Geri
Üst