slm, askı devre yapımında laminasyon cihazı kullanıldığını internette çeşitli ilgili sitelerde gördüm, bunun üzerine almaya kara verdim, ancak verdiği ısı transfer için yetersiz olduğundan modifiye edilip ısının artırılması gerktiği de yazılıydı. Aldığım laminasyon cihazı sigma marka sl 400 model. bu gün elime geçti, hemen açıp içine baktım. Isı sencötü olarak 2 farlı bağlantı var. bunlardan biri sanırım thermocouple türü bir ısı sensörü, zaten olması gereken de bu, buraya kadar normal, ama ısıtıcı blokun tam ortasında 2 kablo ile küçük bir baskılı devre üzerinde tek bir diyot görünce epey şaşırdım. Bu diyot aletin üzerinde bulunan tek entegre IF0660 a bağlı.
İnterneti biraz daha araştırdım, diyotların ısı sensörü olarak kullanıldığı konusunda. Bu konuyu da içeren tez çalışmalarına rastladım.
Buralarda diyot üzerine uygulanan voltajın oda sıcaklığında silisyumda 0.7 v germanyum diyotta 0.3 v düştüğü ve buna diyot öngerilimi denildiği, her 10 C sıcaklık artışında da diyot öngeriliminin 2,3 mV azalacağı yazıyor. yapmak istediğiniz her ne ise her 10 derece ısı farkına göre esaslandırmak gerek mantığı. Isı değişikliğinde kullanabileceğiniz maksimum voltaj farkı 0,7V=700 mV
bunu 10C esasına yani 2,3mV a bölerseniz elde edeceğiniz rakam 350den büyük , ama 2,3mV çok küçük bir değer, bunun kontrolü de çok hassas olmalı, çalışabileceğiniz maksimum sıcaklık ise fırın sıcaklığını baz alırsak 230 C, bunun yaratacağı voltaj farkı 230/10=23 buradan da 23x 2.3mV = 52,9 mV
bendeki laminasyon cihazı üzerinde bir tuş ve 3 farlı ısı ayarı var, 80-100 ve 120 C, geri kalan hesabı siz yapın.
laminasyon cihazında kullanılan diyot her iki ucu da turuncuya benzer renk, üzerinde 1n4148 deki gibi siyahlık yok.
Bu konuyla ilgili bilgi bu linkte var:
Yarı İletkenlerin Tanıtılması
Çalışmalarınızda başarılar, umarım buradaki bilgiler bir nebze olsun size çalışmanız konusunda ışık tutar.
Ne yapmak istediğinizi pek anlayamadım ama buradaki bilgiler gözönüne alındığında diyot pek işinize yaramayacak gibi düşünüyorum.