Dizüstü fan arızası

Sorunu çözdüm ustalarım. 2. taktığımız fanın renk kodlarında yanlışlık vardı. Ölçü aleti ile anakart üzerinde ölçüm yaptım renk kodlarını değiştirdim sorun çözüldü.
Yalnız fandaki 3 kablo renkleri ( kırmızı, siyah ve sarı) sarı ile siyah arasında DCV 3V ölçtüm bu ne işe yarıyor fanda? Acaba sistem ısındığında fanı devreye koymak için mi? kırmızı ile siyah DCV 5V bu fanı çalıştırmak için bunu anladım. 3 V olayına açıklık getirirseniz sevinirim ustalarım.

Ustalarım fan takıldı, çalıştı ama ısınma ve dizüstü kapanıyor. Çıkardığımız fan DCV 5V 2 watt. Taktığımız DCV 5V 1.1 Watt. Sanırım 2 watt olanından almamız lazım. Doğru mu acaba?
 
Tabiki hocam, yeterli soğutmayı sağlayamamış olmalı. 3 kablo devir sinyali için olmalı. CPUz vb. programlarla işlmeci sıcaklığını takip etmeyi deneyin hocam, yüksek ısıdan mı arızaya geçip kapatıyor anlayabilirsiniz.
 
bios yazılımına bir bak tabiiki modele göre değişebilir.Orda bazılarının işlemci ısısı control var.Bios ayarlarını control et.Birde senin fanın 3 uçludur sarı kablo ısıyla ilgili fanı kontrol eder.Sarı kabloya sinyal gelip gelmediğine bak siyah kırmızı 5v tur.Genelde arıza toz dan dolayı sıkışmadan oluyor .WD 40 ile yağlayınca sorun çözümleniyor .Kolay gelsin
 
Ben de ekstra bir cevap vereyim. Bazı dizüstülerde işlemci, ekran kartı ve anakart yongaları üzerindeki ısıyı atması için pasif soğutucular ve bakır borular ile fana kanalize edilir. Bazılarında ise bu yongaların dizüstü kasası ile temas ettiği yüzeye -ki genelde klavye altına denk gelir- termal macun türevi malzemeler konarak ısının kısmen kasa kısmen de fan ile atılması sağlanır. Mesela benim kullandığım exper netbookta 2. söylediğim yöntem kullanılmaktadır. Eğer bu termal malzeme özelliğini yitirmiş veya temas etmeme durumu var ise kapanma problemi olabilir.

Fanda sarı renkli kabloda 3v ölçtüğünüzü söylemişsiniz. Dizüstü bilgisayardaki fan sesini bir nebze kısmak için bilgisayar az yüklenildiğinde (üretilen ısı az olduğunda) daha düşük devirde çalışmasını sağlar. Bilgisayara daha fazla yüklendiğinizde ise sesin ve fan devrinin arttğını duyarsınız.
 
USTAM.leptop fanlarında belirli sıcaklığa ulaşınca çalışan fan olduğunu zannetmiyorum.Ama bir tasarım yapılabilir 220 volt kare fan kullanılarak dijital termostatın probunla fan devreye girip çıkabilir.Mesela termostata şu sıcaklığa geldiğinde fanlar çalışsın atıyorum 28 derecenin altına indiğinde fanlar dursun şeklinde ayarlanabilir.SAYGILAR
Benim laptop ta var fan.
 
Ustalarım çok teşekkür ederim iyi ki varsınız. Başka hurda bir bilgisayardan fan çıkardım. Onun da wattı 2.2 Watt. Bunu taktım tekrar. Monte edene kadar müdür yardımcısıyla 3 saatimiz gitti. Sağını solunu kırpttık kestik öyle monte ettik.:D Marka farklı çünkü. İnşallah devamlı çalışır bir sorun çıkmaz. Diğer fan 1.1 watt olduğu için gücü yetmiyordu. Sayın @uçak16 ustam biosu kontrol ettim.
Eğer sorun devam ederse Sn. @atafırat ustamızın dediği gibi termal macunu değiştireceğiz.
Ama sarı kablo ile ilgili farklı yorumlar gelmiş. Benim düşündüğümü @uçak16 ustam yazmış. Ama @atafırat ustamız farklı yazmış. Yine de bu konuyla ilgili yorumları beklerim.
 
Fan yeterli havayı aktaramazsa soğutucu ısıyı atamaz. Düşük güçlü fan takmanız ısıyı atamamasına birebir sebeptir. Fanlardaki 3. kablo ise fanın devirini ölçmek içindir. Bazı bilgisayarlarda fanın dönüp dönmediğini kontrol eder. Hatta bazı bilgisayarlar bu fanın ısıya göre devrini değiştirirler. İşte bu noktada hangi devirde döndüğünü anlayabilmek için bu geri bilgiyi kullanırlar.

Malum notebooklarda enerji çok önemli. Batarya kullanımında fanın maksimum devirde dönmesi boşa harcanmış enerji demektir. Bu nedenle

1- İşlemci ısıları takip edilir fan buna göre çalışır durur.
2- Isı yüksek değilse devir düşürülür bu şekilde de enerji tasarrufu oluşturularak batarya kullanım ömrü uzatılır.

Saygılar hocam kolay gelsin.
 
Serkan hocama ek olarak,bilgisayarlardaki fanlar bilgisayar çalışmaya başladığı anda,belli bir devirin altına düşmemek kaydıyla çalışmaya başlar.İşlemci üzerindeki fanın çalışmaması durumunda,bilgisayar açılmaya çalıştığında işlemciyi soğutan bi fan olmadığı için işlemci yüksek ısı değerleine ulaşır ve kullanılmaz hale gelir.Anakartlar bunu engellemek için otomatik olarak korumaya geçer ve bilgisayar açılmaz.İşlemci fanı asla durmaz hocam,@serkan_48 hocamında dediği gibi fanlardaki 3.kablo daima fanın devrini sayar.Bunu bios a girdiğinizde görürsünüz.İşlemcinin yük durumuna göre fanın hızıda doğru orantılı olarak artar ve azalır.Örneğin yüksek işlemci kullanımı gereken durumlarda işlemci çok daha fazla ısındığı için anakart fanın devrini otomatik artırır.İşlemci yükü azaldığındaysa enerji tasarrufu yapmak içn şarjının uzun gitmesi içinde devri azalır.Bazı anakartlardada Bios taki healt menüsüne girdiğimizdede ordan bilgisayarın ısını istediğimiz bir değere ulaştığında bilgisayarın açılmamasını yada bilgisayara reset atmasını sağlayabiliyoruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,708
Kullanıcılar
453,455
Son üye
lesterfexler1453

Yeni konular

Geri
Üst