Klavyeah
Üye
- Katılım
- 28 Ağu 2006
- Mesajlar
- 269
- Puanları
- 1
- Yaş
- 39
DOĞRU AKIM MAKİNELERİNİN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ VE YAPILARI
1-ÇALIŞMA PRENSİPLERİ
a-Giriş:
Doğru akım makinelerinin temel ilkelerini ilk kez Faraday ortaya koymuştur. Faraday, manyetik alanla ilgili Oersted'in (Örsted okunur) buluşlarından yararlanarak 1822 yıllarında,içinden akım geçen bir iletkenin manyetik alan tarafından itildiğini bulmuştur. Bu buluştan yaralanan Barlov, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren ilk makineyi 1824 yılında yapmıştır
1831 yılında Faraday,elektromanyetik endükleme ile ilgili temel bilgileri ortaya atmış, bu ilkeler 1833 ve 1847 yıllarında Lenz ve Jakoby (Yakobi) tarafından formüle edilmiştir. Bu ilkelerden yararlanan Gramme (Gram) 1873 yılında endüstride kullanılabilir ilk doğru akım dinamosunu yapmıştır. Yine bu yıllarda Alman sanayicilerinden Siemens (Zimens) ve 1882 yılında Nevyork şehrinin aydınlatılması projesini üzerine alan Edison, doğru akım dinamosunu endüstriye ilk uygulayanlar olarak bilinmektedir.
Bugün endüstride ve aydınlatmada; alternatif akımın kullanma alanı,doğru akıma oranla çok fazladır. Fakat pek çok yerde doğru akım kullanma zorunluluğu vardır. Örneğin; galvanote knikte, telefonlarda, akümülatör doldurulmasında, elektrik kaynağı işlerinde, tramvay, troleybüs gibi ulaştırma araçlarında devir sayılarının geniş sınırlar içinde değiştirilmesi gereken yerlerde. Ayrıca,son yıllarda elektrik enerjisinin doğru akımla iletilmesi çalışmaları da hızla ilerlemektedir. Bu nedenle doğru akım elektrik enerjisinin bu güne oranla çok fazla önem kazanacağı anlaşılmaktadır.
Doğru akım,doğru akım dinamoları ile üretildiği gibi,piller veya akümülatörlerle kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren elemanlardan da elde edilir.
Doğru akım elde etme yollarından birisi de doğrultmaçlardır. Bunlar, alternatif akımı doğru akıma çeviren aparatlardır. Özellikle son yıllarda diyot denilen silikon tip doğrultmaçların gelişimi, bu yolla doğru akım elde etme ve kullanmayı çok kolaylaştırmıştır. Doğrultmaçların verdikleri akım tam doğru akım olmayıp pulzasyonludur. Fakat çok fazla doğrultmaçlar kullanarak dalgalanmayı %4,2 ye kadar düşürmek mümkündür. Bu değer ,yaklaşık olarak dinamoların dalgalanma değerine eşittir.
b-Endükleme olayı:
Şekil:1 de görülen ve her noktasındaki manyetik akı yoğunluğu (B) sabit olan N-S mıknatıs kutupları ile,uzunluğu (I) ve hızı (v) olan bir a-b iletkeni alalım.
İletkenin her iki ucu arasına sıfırı ortada bir voltmetre bağlayalım ve iletkene aşağıdaki hareketleri yaptıralım.
1) İletkeni (v)hızı ile N-S kutupları arasına soktuğumuzda voltmetre ibresinin saptığını görürüz. Bu sapma,örneğin sağa doğru olsun.
2) Kutuplar arasındaki iletkeni hiç hareket ettirmeyelim. Voltmetre ibresinin sapmadığını görürüz.
3) Bu defa iletkeni kutuplar arasında N den S ye ve S den N ye doğru,yani kuvvet çizgilerine paralel olarak hareket ettirelim.
Volmetre ibresinin yine sapmadığını görürüz.
4) İletkeni N-S kutupları arasına bir açısı altında ve (v) hızı ile sokalım. Alet ibresi yine sapma yapar. Fakat bu sapmanın,ilk durumundaki sapmaya oranla daha az olduğu görülür.
5) Kutuplar arasında bulunan a-b iletkenini bu defa yine (v) hızı ile dışarıya doğru hareket ettirelim. Voltmetre ibresinin yine bir sapma yaptığını görürüz. Fakat sapma yönü 1 deki duruma göre terstir.
Şayet a-b iletkenini sabit tutup N-S mıknatıs kutuplarını sağa sola hareket ettirmiş olsaydık,voltmetre ibresinin yine sapma yaptığı görülürdü.
Şu halde manyetik alan içinde ve kuvvet çizgilerini kesecek şekilde(1,4,5 durumlarında) hareket eden bir iletkenin uçları arasında bir elektro motor kuvvet(e.m.k)doğar.
İletkenin iki ucu bir direnç üzerinden birleştirilirse, devreden bir akım geçer. Burada,iletkende meydana gelen(e.m.k) e endükleme (e.m.k) i devreden geçen akıma ise endükleme akımı denir.
Yukarıda anlatılan endükleme olayı, elektrik enerjisi üreten makinelerin temel prensibidir. Doğru ve alternatif akım üreten makineler bu ilke üzerine çalışırlar. Dinamo ve bazı küçük alternatörlerde iletken hareket halindedir. Büyük güçlü ve yüksek gerilimli alternatörlerde ise iletken sabit, kutuplar hareket eder.
Şekil: 2- manyetik alan içinde hareket eden bir iletkende endükleme e.m.k in durumu.
c- Endükleme e.m.k in yönü:
Endükleme e.m.k inin yönünü bulmak için iki kural vardır.
Bunlar, sağ el ve sağ el üç parmak kurallarıdır.
1-Sağ el kuralı: Sağ el,kuvvet çizgileri avuç içinden girip sırtından çıkacak şekilde kutuplar arasına sokulur. Açık ve gergin duran baş parmak hareket yönünü gösterirse, bitişik dört parmak iletkende endüklenen e.m.k in veya akımın yönünü gösterir.
(Şekil:3)
2-Sağ el üç parmak kuralı: Birbirine dik tutulan baş,işaret ve orta parmaklardan; Başparmak iletkenin hareket, işret parmağı kuvvet çizgilerinin yönünü gösterirse; Orta parmak iletkende endüklenen e.m.k in veya akımın yönünü gösterir. Yukarıda anlatılan her iki kural, bize elektrik akımının yönünü verir. Şayet elektron akımının yönü bulunmak isteniyorsa aynı kurallar sol elde uygulanır.
d-Endüklenen e.m.k. in değeri :
Manyetik alan içinde hareket eden bir iletkende endüklenen e.m.k. değeri,birim zamanda kesilen veya kat edilen kuvvet çizgisi sayısı ile oranlıdır.
İletken homojen bir alan içinde hareket etsin.Böyle bir alan içinde ve boyu (I) santimetre olan iletken,saniyede (v) hızı ile ve kuvvet çizgilerine dik olacak şekilde hareket etsin. Bu durumda iletken manyetik alan içinde 1 saniyede v.1 cm2 yüzeyindeki kuvvet çizgileri tarafından kesilmiş olur ( Şekil:5-a). Birim yüzeyindeki kuvvet çizgisi sayısı (B) gaus/cm2 olduğuna göre, iletkenin kestiği kuvvet çizgisi sayısı B.ı.v olur.
Şayet iletken kuvvet çizgilerine eğik hareket ediyorsa,aynı zaman süresinde dik harekete göre, daha az kuvvet çizgisi kesecektir. Bu durumda iletkenin kuvvet çizgilerine dik olan hareket bileşenini dikkate almamız ve sonucu, hareket yönünün kuvvet çizgileri ile yaptığı açısının sinüsü ile çarpmamız gerekir (Şekil:5-b)
Diğer taraftan endüklenen e.m.k. in değerini volt olarak bulabilmek için, sonucu 108 böleriz veya 10-8 ile çarparız. Çünkü iletkende 1 volt gerilim endüklenebilmesi için, iletkenin saniyede 108 kuvvet çizgisi kesmesi gerekir.
Buna göre formül:
e=B.l.v.sin . .10-8 volt olur.
Örnek problem: 1
Kuvvet çizgilerine dik hareket eden bir iletkenin boyu I=40cm .hızı v=250cm /sn ve içinde bulunduğu alanın değeri B=10000gaus/cm2 dir. İletkende endüklenen e.m.k.in değeri:
Çözüm:
e=B.l.v.sin .10-8 volt
Hareket dik olduğu için =90o ve sin =1 dir.
e=10000.40.250.1.10-8=1 volt.
Örnek problem :2
Problem 1 deki iletken kuvvet çizgilerine 45o lik bir açı altında hareket ettiğinde endüklenen e.m.k. in değeri:
Çözüm:
=45o, Sin 45o=0,707
e=10000.40.250.0,707.10-8=0,707 volttur.
e-Dönen bir bobinde endüklenen e.m.k.:
Tek sarımlı bir bobin alalım ve bunu N-S mıknatıs kutupları arasında yataklanmış bir demir nüve üzerine yerleştirelim. Bobinin uçlarını, üzerine F1, F2 fırçaları basan yalıtılmış iki madeni bileziğe bağlayalım(Şekil: 6)
Sistemi k kolu ile okla gösterilen yönde döndürelim. Hareket halindeki bobinin a-b kenarları kuvvet çizgileri tarafından kesileceğinden üzerlerinde e.m.k. endüklenir. Endüklenen bu gerilim,bilezik ve fırçalar yardımı ile,fırça uçları arasına bağlanan lambadan bir akım geçirerek lambanın yanmasına neden olur. Yalnız burada lambadan geçen akımın
Bobinin bir devre anında sonsuz sayıda durum alsak ve kenarlar üzerinde endüklenen e.m.k. lerin değerini bulup yönünü saptayarak bir grafik çizsek, şekil:8 deki alternatif akım eğrisini elde ederiz.
Şekil :5- Dairesel harekette bir bobinde endüklenen e.m.k. in değişimi.
N-S kutupları arasında hareket eden bir bobinde endüklenen e.m.k. her an yön ve şiddetini değiştirir. Endüklenen bu e.m.k.in dış devreden geçireceği akımın yönü ve şiddetinde her an değişecektir.
f-Dönen bir bobinde endüklenen alternatif e.m.k.in doğrultulması:
Bir önceki bölümde anlatıldığı gibi, kutuplar arasında dönen bir bobinde endüklenen e.m.k.,alternatif e.m.k. tir. Bu akım doğrudan doğruya akü doldurulması,galvaniz işleri gibi doğru akımı gerektiren yerlerde kullanılamaz. Şimdi bu alternatif gerilimin nasıl doğrultulduğunu görelim.
Dönen bir bobinde endüklenen akımı dış devreye iletmek için iki bilezik ve iki fırça kullanmıştık. Bu defa iki bilezik yerine,ortadan bölünmüş ve birbirinden yalıtılmış iki parçalı tek bir bilezik kullanalım. Bu iki parçalı bileziğin her bir parçasına a-b bobininin uçlarını bağlayalım Bu parçalı bileziğe kollektör veya toplaç, her bir parçasına da kollektör dilimi adı verilir.
1-ÇALIŞMA PRENSİPLERİ
a-Giriş:
Doğru akım makinelerinin temel ilkelerini ilk kez Faraday ortaya koymuştur. Faraday, manyetik alanla ilgili Oersted'in (Örsted okunur) buluşlarından yararlanarak 1822 yıllarında,içinden akım geçen bir iletkenin manyetik alan tarafından itildiğini bulmuştur. Bu buluştan yaralanan Barlov, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren ilk makineyi 1824 yılında yapmıştır
1831 yılında Faraday,elektromanyetik endükleme ile ilgili temel bilgileri ortaya atmış, bu ilkeler 1833 ve 1847 yıllarında Lenz ve Jakoby (Yakobi) tarafından formüle edilmiştir. Bu ilkelerden yararlanan Gramme (Gram) 1873 yılında endüstride kullanılabilir ilk doğru akım dinamosunu yapmıştır. Yine bu yıllarda Alman sanayicilerinden Siemens (Zimens) ve 1882 yılında Nevyork şehrinin aydınlatılması projesini üzerine alan Edison, doğru akım dinamosunu endüstriye ilk uygulayanlar olarak bilinmektedir.
Bugün endüstride ve aydınlatmada; alternatif akımın kullanma alanı,doğru akıma oranla çok fazladır. Fakat pek çok yerde doğru akım kullanma zorunluluğu vardır. Örneğin; galvanote knikte, telefonlarda, akümülatör doldurulmasında, elektrik kaynağı işlerinde, tramvay, troleybüs gibi ulaştırma araçlarında devir sayılarının geniş sınırlar içinde değiştirilmesi gereken yerlerde. Ayrıca,son yıllarda elektrik enerjisinin doğru akımla iletilmesi çalışmaları da hızla ilerlemektedir. Bu nedenle doğru akım elektrik enerjisinin bu güne oranla çok fazla önem kazanacağı anlaşılmaktadır.
Doğru akım,doğru akım dinamoları ile üretildiği gibi,piller veya akümülatörlerle kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren elemanlardan da elde edilir.
Doğru akım elde etme yollarından birisi de doğrultmaçlardır. Bunlar, alternatif akımı doğru akıma çeviren aparatlardır. Özellikle son yıllarda diyot denilen silikon tip doğrultmaçların gelişimi, bu yolla doğru akım elde etme ve kullanmayı çok kolaylaştırmıştır. Doğrultmaçların verdikleri akım tam doğru akım olmayıp pulzasyonludur. Fakat çok fazla doğrultmaçlar kullanarak dalgalanmayı %4,2 ye kadar düşürmek mümkündür. Bu değer ,yaklaşık olarak dinamoların dalgalanma değerine eşittir.
b-Endükleme olayı:
Şekil:1 de görülen ve her noktasındaki manyetik akı yoğunluğu (B) sabit olan N-S mıknatıs kutupları ile,uzunluğu (I) ve hızı (v) olan bir a-b iletkeni alalım.
İletkenin her iki ucu arasına sıfırı ortada bir voltmetre bağlayalım ve iletkene aşağıdaki hareketleri yaptıralım.
1) İletkeni (v)hızı ile N-S kutupları arasına soktuğumuzda voltmetre ibresinin saptığını görürüz. Bu sapma,örneğin sağa doğru olsun.
2) Kutuplar arasındaki iletkeni hiç hareket ettirmeyelim. Voltmetre ibresinin sapmadığını görürüz.
3) Bu defa iletkeni kutuplar arasında N den S ye ve S den N ye doğru,yani kuvvet çizgilerine paralel olarak hareket ettirelim.
Volmetre ibresinin yine sapmadığını görürüz.
4) İletkeni N-S kutupları arasına bir açısı altında ve (v) hızı ile sokalım. Alet ibresi yine sapma yapar. Fakat bu sapmanın,ilk durumundaki sapmaya oranla daha az olduğu görülür.
5) Kutuplar arasında bulunan a-b iletkenini bu defa yine (v) hızı ile dışarıya doğru hareket ettirelim. Voltmetre ibresinin yine bir sapma yaptığını görürüz. Fakat sapma yönü 1 deki duruma göre terstir.
Şayet a-b iletkenini sabit tutup N-S mıknatıs kutuplarını sağa sola hareket ettirmiş olsaydık,voltmetre ibresinin yine sapma yaptığı görülürdü.
Şu halde manyetik alan içinde ve kuvvet çizgilerini kesecek şekilde(1,4,5 durumlarında) hareket eden bir iletkenin uçları arasında bir elektro motor kuvvet(e.m.k)doğar.
İletkenin iki ucu bir direnç üzerinden birleştirilirse, devreden bir akım geçer. Burada,iletkende meydana gelen(e.m.k) e endükleme (e.m.k) i devreden geçen akıma ise endükleme akımı denir.
Yukarıda anlatılan endükleme olayı, elektrik enerjisi üreten makinelerin temel prensibidir. Doğru ve alternatif akım üreten makineler bu ilke üzerine çalışırlar. Dinamo ve bazı küçük alternatörlerde iletken hareket halindedir. Büyük güçlü ve yüksek gerilimli alternatörlerde ise iletken sabit, kutuplar hareket eder.
Şekil: 2- manyetik alan içinde hareket eden bir iletkende endükleme e.m.k in durumu.
c- Endükleme e.m.k in yönü:
Endükleme e.m.k inin yönünü bulmak için iki kural vardır.
Bunlar, sağ el ve sağ el üç parmak kurallarıdır.
1-Sağ el kuralı: Sağ el,kuvvet çizgileri avuç içinden girip sırtından çıkacak şekilde kutuplar arasına sokulur. Açık ve gergin duran baş parmak hareket yönünü gösterirse, bitişik dört parmak iletkende endüklenen e.m.k in veya akımın yönünü gösterir.
(Şekil:3)
2-Sağ el üç parmak kuralı: Birbirine dik tutulan baş,işaret ve orta parmaklardan; Başparmak iletkenin hareket, işret parmağı kuvvet çizgilerinin yönünü gösterirse; Orta parmak iletkende endüklenen e.m.k in veya akımın yönünü gösterir. Yukarıda anlatılan her iki kural, bize elektrik akımının yönünü verir. Şayet elektron akımının yönü bulunmak isteniyorsa aynı kurallar sol elde uygulanır.
d-Endüklenen e.m.k. in değeri :
Manyetik alan içinde hareket eden bir iletkende endüklenen e.m.k. değeri,birim zamanda kesilen veya kat edilen kuvvet çizgisi sayısı ile oranlıdır.
İletken homojen bir alan içinde hareket etsin.Böyle bir alan içinde ve boyu (I) santimetre olan iletken,saniyede (v) hızı ile ve kuvvet çizgilerine dik olacak şekilde hareket etsin. Bu durumda iletken manyetik alan içinde 1 saniyede v.1 cm2 yüzeyindeki kuvvet çizgileri tarafından kesilmiş olur ( Şekil:5-a). Birim yüzeyindeki kuvvet çizgisi sayısı (B) gaus/cm2 olduğuna göre, iletkenin kestiği kuvvet çizgisi sayısı B.ı.v olur.
Şayet iletken kuvvet çizgilerine eğik hareket ediyorsa,aynı zaman süresinde dik harekete göre, daha az kuvvet çizgisi kesecektir. Bu durumda iletkenin kuvvet çizgilerine dik olan hareket bileşenini dikkate almamız ve sonucu, hareket yönünün kuvvet çizgileri ile yaptığı açısının sinüsü ile çarpmamız gerekir (Şekil:5-b)
Diğer taraftan endüklenen e.m.k. in değerini volt olarak bulabilmek için, sonucu 108 böleriz veya 10-8 ile çarparız. Çünkü iletkende 1 volt gerilim endüklenebilmesi için, iletkenin saniyede 108 kuvvet çizgisi kesmesi gerekir.
Buna göre formül:
e=B.l.v.sin . .10-8 volt olur.
Örnek problem: 1
Kuvvet çizgilerine dik hareket eden bir iletkenin boyu I=40cm .hızı v=250cm /sn ve içinde bulunduğu alanın değeri B=10000gaus/cm2 dir. İletkende endüklenen e.m.k.in değeri:
Çözüm:
e=B.l.v.sin .10-8 volt
Hareket dik olduğu için =90o ve sin =1 dir.
e=10000.40.250.1.10-8=1 volt.
Örnek problem :2
Problem 1 deki iletken kuvvet çizgilerine 45o lik bir açı altında hareket ettiğinde endüklenen e.m.k. in değeri:
Çözüm:
=45o, Sin 45o=0,707
e=10000.40.250.0,707.10-8=0,707 volttur.
e-Dönen bir bobinde endüklenen e.m.k.:
Tek sarımlı bir bobin alalım ve bunu N-S mıknatıs kutupları arasında yataklanmış bir demir nüve üzerine yerleştirelim. Bobinin uçlarını, üzerine F1, F2 fırçaları basan yalıtılmış iki madeni bileziğe bağlayalım(Şekil: 6)
Sistemi k kolu ile okla gösterilen yönde döndürelim. Hareket halindeki bobinin a-b kenarları kuvvet çizgileri tarafından kesileceğinden üzerlerinde e.m.k. endüklenir. Endüklenen bu gerilim,bilezik ve fırçalar yardımı ile,fırça uçları arasına bağlanan lambadan bir akım geçirerek lambanın yanmasına neden olur. Yalnız burada lambadan geçen akımın
Bobinin bir devre anında sonsuz sayıda durum alsak ve kenarlar üzerinde endüklenen e.m.k. lerin değerini bulup yönünü saptayarak bir grafik çizsek, şekil:8 deki alternatif akım eğrisini elde ederiz.
Şekil :5- Dairesel harekette bir bobinde endüklenen e.m.k. in değişimi.
N-S kutupları arasında hareket eden bir bobinde endüklenen e.m.k. her an yön ve şiddetini değiştirir. Endüklenen bu e.m.k.in dış devreden geçireceği akımın yönü ve şiddetinde her an değişecektir.
f-Dönen bir bobinde endüklenen alternatif e.m.k.in doğrultulması:
Bir önceki bölümde anlatıldığı gibi, kutuplar arasında dönen bir bobinde endüklenen e.m.k.,alternatif e.m.k. tir. Bu akım doğrudan doğruya akü doldurulması,galvaniz işleri gibi doğru akımı gerektiren yerlerde kullanılamaz. Şimdi bu alternatif gerilimin nasıl doğrultulduğunu görelim.
Dönen bir bobinde endüklenen akımı dış devreye iletmek için iki bilezik ve iki fırça kullanmıştık. Bu defa iki bilezik yerine,ortadan bölünmüş ve birbirinden yalıtılmış iki parçalı tek bir bilezik kullanalım. Bu iki parçalı bileziğin her bir parçasına a-b bobininin uçlarını bağlayalım Bu parçalı bileziğe kollektör veya toplaç, her bir parçasına da kollektör dilimi adı verilir.