Eşkâl belirleyen x-ray cihazı üretildi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,274
Puanları
3,256
Konum
BURSA
v585s.jpg


İzmir’de faaliyet gösteren Elektral Elektromekanik’in eşkâl belirleyen x-ray cihazı, meydana gelen olaylarda robot resme ihtiyaç bırakmayacak. Cihaz Erbil, Viyana, Bangladeş gibi havalimanlarında kullanılmaya başlandı. “ThruScan” adı verilen cihaza ileriki dönemde, aranan şahısları polise bildirme özelliğinin de eklenmesi planlanıyor.

Yeşil Ar-Ge ve inovasyona yönelen KOBİ’ler, büyük başarılara imza atıyor. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) faaliyet gösteren Elektral Elektromekanik AŞ, yüksek hassasiyetli kapı tipi metal detektörü (x-ray) üretti.Cihaz,üzerinde bulunan kamera ile geçenlerin fotoğrafını ve görüntüsünü çekerek eşkâlini belirliyor. Yer ve zamanını da kaydeden cihazın, meydana gelen bir olayda robot çizime gerek kalmadan veri tabanına ulaşılarak eşkâl alınabiliyor. “ThruScan” adı verilen cihaz, suçluların veya arananların yakalanması konusunda da büyük kolaylık sağlayacak. Elektral Elektromekanik AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Erdem Dinçsoy, dünyanın en büyük üç metal dedektör üreticisinden biri olduklarını belirterek, eşkâl belirleyen kapı tipi metal dedektörünü 16 ay süren bir Ar-Ge ve inovasyon çalışması sonucu ürettiklerini söyledi. Dinçsoy, cihazın güvenliği yüksek olan bölgelerde ve birçok havalimanında kullanılmaya başlandığını belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) ve Ege Üniversitesi’nin desteğiyle üretilen cihazla ilgili bilgi veren Dinçsoy, cihazın yüzde 90’ını yerli girdi ile ürettiklerini belirtti. Dr. Dinçsoy, “Havalimanlarına koyulan x-ray cihazlarının, Avrupa Sivil Havacılık Birliği’nin (ECAC) tayin ettiği kurallar çerçevesinde belirli özelliklerinin olması lazım. Bu özelliklerde cihaz üretebilen dünyada üç ülke var. Bunlar ABD, İtalya ve Türkiye. Türkiye’de yüksek teknolojili dedektör üreten tek şirketiz. Ar-Ge çalışmalarıyla diğerlerinden farklı olarak, dünyadaki en hassas dedektörlerden birini yaptık.” dedi. Cihaza, eşkâl belirleme özelliği koyduklarını söyleyen Dinçsoy, “Normal dedektörler sadece ötüyor. İçeride bir olay olduğunda geçmiş ve bitmiş oluyor, hedefte izdüşümü kalmıyor. Bu cihaz ise her geçenin resmini çekip hafızasına kaydediyor.” ifadelerini kullandı. 60 bin kişilik veri kapasitesine sahip olan cihaz ayrıca en küçük metal olan kelepçe anahtarına kadar her boyutta metali algılayabiliyor. Bunun dışında çoklu frekans seçimi ve akıllı dedektör özelliği de var. Diğer cihazlarla bağlantı kurabiliyor. Silah gibi bazı metallere karşı hassasiyeti artıyor.

Eşkâl belirleme özelliğiyle aranan kişilerin daha rahat yakalanabileceğine işaret eden Dinçsoy, yurtdışına kaçanlarla ilgili de elde veriler olacağını kaydetti. İleride biraz daha geliştirerek aranan şahısları polise bildirme özelliği de eklemeyi planladıklarını aktardı. Cihazın Millî Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, kamu kurumları, alışveriş merkezleri, hapishaneler gibi güvenliği yüksek olan yerlerde kullanılmaya başlandığı bilgisini de veren Erdem Dinçsoy, “Yurtdışında Tayvan, Erbil, Viyana, Bangladeş gibi birçok havalimanında, Almanya ve Polonya’daki bütün hapishanelerde, Mısır ve Pakistan parlamento binalarında bizim cihazlarımız kullanılıyor. Bulgaristan’a en son 25 adet verdik. Irak’a yüklü miktarda cihaz gönderdik. Libya’da askerî tesislerde kullanılıyor.” diye konuştu. Bu arada cihaz, İAOSB Ar-Ge ve İnovasyon Yarışması’nda birinci oldu.

Alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,670
Kullanıcılar
452,673
Son üye
loran laran

Yeni konular

Geri
Üst