el yapımı olarak hidrolik pompa nasıl yapılır?

poyraz61

Üye
Katılım
22 May 2012
Mesajlar
7
Puanları
1
arkadaşlar bir iş makınası projem var ve ve makınanın da olmassa olması hıdrolık pompa lazım .ama turkıyede maalesef yok acaba fırçasız motordan çok devırlı olndan yapılabılırmı ama bar basıncını nasıl ayarlacağız.bilen arkadaşların bılgılerıne muhtacım
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Selamun Aleyküm
Sayın Poyraz61 bahsettiğiniz proje hakkında detaylı bilgiler, resimler sunarsanız anlamamıza yardımcı olursunuz. Hobi projesi de vakidir, traktör dönüşümü de ve baştan aşşağı imalatı da..

Türkiye de hidrolik pompa yok anlamında yazmışsınız. Türkiye nin her ilinde yaygın bir halde olması gerekir. Yalnız imalatı yok demek istemişseniz o konuda fazla bilgim yok.

Hobi olarak küçük prototip yapıyorsanız ve kendiniz yapmak istiyorsanız size gereken basınca göre belirli bir sızdırma hatası ile kendnize uygun bir kısım sistemler yapabilirsiniz. Hata olmayarak da pistonlu cins pompayı rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Kendiniz pistonlu pompa yapmanız için, bunun aynı içten yamalı motor(araba motoru) düzeneğinde olması gerektiğini bilmeniz, silindir borusu(metre işi satılır), piston mili(metre işi), piston(yaptırmanız gerekebilir), o.ring leri, gerekli hortum tertibatı malzemelerini temin etmniz gerekir. Tabi pistonlu diye bahsettiğimiz tek ve basit piston. Bu isimde çok yüksek fiyatlı pompalar bulunmakta. Ve hidrolik el pompaları var, bunlar da kranka bağlanarak belirli bir hızda pompalama yaptırılabilir.

Basıncı sistemin gereklerine göre siz hesaplayıp, pompa ve motoru seçmeniz gerekir. Pompalardaki basınç bilgileri dayanabildikleri basıncı ifade eder, bağlanılan motor ve sistem zorlanması da basınç oluşumunu seviyesini belirler. Silindirin yapması gereken işte uygulaması gereken kuvveti bulmanız gerek. Terazi gibi bir alet ile ölçerek de yorum yapabilirsiniz.(hobi için). Bu kuvveti silindir iç alanına böldüğünüzde basıncı bulursunuz. Kuvvet biriminiz Newton(N) olmalı, kg olarak bir ölçüm yaparsanız 9.81 ile çarparsınız N bulursunuz. Silindir iç alanını milimetrekare cinsinden bulup bu kuvveti bu son alana böldüğünüz zaman Mpa cinsinden basınç değeri bulursunuz. Bu değerin 10 da 1 i bar olarak basıç değerini verir. Baınç=Kuvvet/Alan
Kuvvet size gereken maksimum kevvet olmalı ve alan silindir arka kısım değil de ön yani piston milinin dışa çıktığı kısım ise burada silindir iç alanından piston mili alanını çıkarmanız gerekir.

Basınç ünitesi için motor, pompa ve çalışma hızı devreye giriyor. Yani gerekli güç, gereken yağ debisi ve basınç bilgileri.
Kuvvetin işi ne hızda yapması gerektiğine karar vermelisiniz. Bu hızı iş yapan taraf silindir iç alanı ile çarptığınızda yağ debisini bulursunuz. (Birimleri aynı olması gerekir.) Daha önce bulduğunuz maksimum basınç değeri ile bu debiyi çarptığınızda size gereken güç bulunur. Burada sürtünme, direnç, viskozite ve zamanla değişimi gibiek bilgileri ele almıyoruz ama siz sisteminizi zaten iki kat veya daha fazla güçlü yapmalısınız. Bu güç motorda olması gereken güçtür. Aynı zamanda kuvveti bulduğunuz kısımda(terazi vb); işlem hızı ile direk çarptığınızda da gücü bulursunuz. Gerek işlem kontrolü vb bu işlemi de yapın. Motorun bu güç altındaki devrini bilmeniz gerekir. Maksimum torktaki devri kullanabilirsiniz(kataloglarda maksimum tork ve maksimum güç devirleri olur, maksimum tork en verimli durumu ifade eder). Size gereken yağ debisini bu devire böldüğünüzde pompa iletim hacmi çıkar. Basıncı ve iletim hacmi belirli olan bir pompa kabaca tarif edilmiş demektir. Dahası aliminyum gövde, pik gövde vb olması detaylı bazı bilgilerin ardından olur. İşinize göre uygun fiyatlı bir pompa da alabilirsiniz.(hobi vb)
Birimler birbirinden bağımsız ve uygunsuz verilir. Bunların herbirini iişleminize uygun hale getirmeniz gerekir. Kuvvet N, Güç Watt,kW(Nm/san.,KNm/san.), basınç N/metrekare(Pascal), debi metreküp/san SI birimleridir.
Siz dilediğiniz gibi yazın, elimizden geldiğince yardımcı oluruz.

Güç=Kuvvet*Hız ..............................Nm/san.
Basınç=Kuvvet/Alan..........................N/metrekare(Pascal, kabaca; 1bar=100000Pascal)
Debi=Hız*Alan..................................metreküp/san.
PompaİletimHacmi=Debi/MotorDevri......metreküp(genelde cc (santimetreküp) verilir 1 devirde akıttığı yağ demektir.)

İş gerekliliklerine göre buraya yazarsanız durumu anlamamızı sağlarsınız. Hobi, profesyonel vb uygulamalarda devreye giren birçok elemanı ve ekip manı yazmış değilim; bunlar konuşulmalı. Eğer profesyonel uygulama ise, hidroliğin yavaş ama çok yüksek kuvvetlere ulaşabilir olduğunu bilin. Bazı değerler yazdık ama basıncı direk motor gücü ve pompa iletim hacmi gibi değerler etkiler. Motor ne kadar güçlü ise basınç o kadar yükselir, pompa iletim hacmi ne kadar düşerse yine basınç o derece yükselir. Veya yanlış bazı uygulamalar ile sistem hızı yüksek olabilir. Basınç emniyet ekipmanları(hidrolik kumanda valfine akuple olabiliyor,), debi sabitleme ve tandem değişken debili pompa kullanımı gibi konulara girmiş değiliz.
Sizin yazılarınıza göre yardımcı olmaya çalışırız. Dilediğiniz gibi çekinmeden yazabilrisiniz. Profesyonel uygulama için buradan diğer arkadaşların da katkısı olur ve siz hazır bazı standart değerleri(basınç, pompa) kullanabiilirsiniz.
Başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,925
Mesajlar
921,734
Kullanıcılar
451,093
Son üye
Mustii54

Yeni konular

Geri
Üst