elektrik çarpması

bahri bey elektirikten korkmayan adam zaten bişeyden anlamıyor demektir elektiriğin tehlikesini bilen korkar ve dikkatli olur enerjiyi kesip çalışır...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
bana olmuştu küçükken. kablonun çıplak uçları avucumun içinde şase yapmıştı. allahtan sigorta attı.
 
20 yıllık meslek hayatımın en ciddi kazasını birkaç gün önce yaşamıştım. Motorların yıldız/üçgen 3TF49 kontaktörünü değişecektim. kontrol kalemiyle buşonlu sigortanın enerji kontrolü yapıyordum. birden bir patlama oldu. Ana şalterde atmadı.beni 2 metre öteye fırlatıp kablo kanalının içine attı. dizimin betonun sivri kenarına çarpmasıyla dizim yaralandı. ama şükür kalıcı bir hasar olmadı. yerdeki aletler bile patlamayla pompa binasına dağıldı.panodaki bazı kablolar yanmaya başladı. hemen kendimi toparlayıp gidip yanan kabloları üfleyerek söndürdüm ve ana şalteri indirdim. sonra pano tamiratını bitirip motorları çalıştırdım sorun yoktu.

Patlamanın neden olduğunu anlayamadım arkadaşlar. Kontrol ettiğim buşonlu sigorta 630 A kompakt şaltere direk bağlanmıştı. ondan olabilirmi diye düşündüm ama herhangi bir kısa devre olmadıki. kontrol kalemiyle sigorta girişine kontrol kalemini uzatmamla patlaması bir oldu.
 
Herhalde gerilim altında çalışırım diyen arkadaşlar, elektriği sadece 220 volttan ibaret sanıyorlar.Bizim arkadaş enerji yokken gerekli topraklamayı yapmadığı için gerilim trafosu yüzünden çarpıldı ve bir ayağını kaybetti, bir koluda iş görmez durumda.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,823
Mesajlar
920,775
Kullanıcılar
450,912
Son üye
mustafatlanm

Yeni konular

Geri
Üst