elektrik üretmek

Sn. Şefim değindiğiniz nokta gerçekten çok güzel

Ama bişeyler yapmak isteyen insanları biz burda engellemiyoruz, sadece görüşlerimizi belirtiyoruz, sonuçta bazı şeyler matematiksel hesablamalara dayanıyor. ilginç fikirlere hepimiz açığız. Dost acı söyler misali

Şimdi biri dese motorla dinamoyu akuple bağlayıp sürekli dönmesini sağlıycam diye, hepimizin tepkisi bir ağızdan ne olur tabiki "hayır olamaz bu sistem çalışmaz" olur.

ama şu ilaveleri yapıp şu yoldan giderek gibi bir eklenti yapmış olsa o zaman iş biraz daha değişir en azından ön yargılı bakamayız, bakarsakta bu bizim cahilliğimizi gösterir.

şahsen bende bu işlere çok aşırı kafa yoran ve araştıran biriyim, hatta günümün 3/2 si inanın bunları düşünmekle geçiyor yukarda bulunan mesajlarımda da belirtmiştim.

Tamam belki devri daim yapılabilir, çünkü günümüzde nano teknoloji bilinen fizik kurallarını alt-üst ediyor artık. Bu teknolojilerin bizi aştığıda aşıgardır. En azından şahsen beni oldukca aşmakta.

Öğleyse bunlara harcayacağımız düşünce gücünü Güneş gibi bilinen bir kaynak üzerine yoğunlaştırmak daha objektif ve gerçekci geliyor bana. Tabi bu alalım hazır güneş peyklerini koyalım çatıya olayı değil. Bunlarda malesef ülkemize dışardan gelmekte ve oldukcada pahalılar. Kullanılan malzemenadir bulunuyor olsa inanın hiç bir sözüm olmayacak. Fakat kullanılan temel malzeme dünyanın %25 ini oluşturan sislisyum tabanlı üretimler.

Araştırmalarım sonucu malesef bu elementin ülkemizde hala işlenmesi söyle dursun adının bile net olarak Türkçe' leşmediğini görüyorum (Silisyum, Silikon,...)

Sonuç olarak devri-daim güzel ama bizi şimdilik mevcut imkanlarla aştığına göre ve olasılıklar dahilin de de zor göründüğüne göre Neden güneş gibi bir kaynağı kullanmayalım.


Bu durum şunun gibi, daha aya gönderdiğimiz bir aracımız yokken saman yolu yolculuğuna benziyor. Hele bir aya gitmeyi başaralım sonra marsı deneriz.

Aza kanaat etmeyen çoğu bulamazmış, tepemizde güneş dururken gündüz fener yakmaya benziyor bu iş

Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Bırakalım ilin conisi mersedes binsin, biz kendi arabamızı yapalım, malesef bu ülke ilerlemek yerine teknolojide sürekli gerilemekte bilmem farkındamısınız. Yollara bakın kaç tane Türk yapımı araba görüyorsunuz. Biz vaktiyle hacı murat yaptıkta (Ruslardan çalma) binen olmadımı.

Tabi devri-daim işinide kenara koymayalım ama asıl hedef önceliği bence şu anda güneştir.

Okuyacak ve yapıcı olacak şekilde, olumlu veya olumsuz, yorumda ve eleştiride bulunacak herkese sonsuz teşekkürler.
 
hicbirsey ' Alıntı:
Sayin Mustafa arkadasimin bahsettigi asfalt- hidrolik yontemi benim de uzun zamandir kafama takilan bir Elektrik uretme sekli.Prensib olarak med-cezir olayi ile ayni...Su ana dek sadece benim aklima gelen bir sey zannediyordum...Dunyada bir uygulamasi var mi veya simulasyonu hic yapilmis mi diye merak ettim dogrusu..Yorum yaparsaniz sevinirim..Saygilar
Alternatif enerjiler '' Konulu bir TV programında izlemiştim.
İngiltere de Trafik ışıklarına yakın olan (otomobillerin yavaş hareket ettiği yer) yollara..
inen kalkan (tekerleklerin geçmesi ile) kapaklar yapmışlar..
otomobiller bu kapakları hareket ettirdikçe, kapakların inip kalkmasıyla dönen hareket enerjisi ile endüklenen elektrik elde ediliyordu ..
Sadece kurulum maliyeti var !!
İstanbul trafiğini düşündüğümüzde .. bizde de sonsuz bir kaynak var bu enerji üretiminde.
 
Ahir ' Alıntı:
hicbirsey ' Alıntı:
Sayin Mustafa arkadasimin bahsettigi asfalt- hidrolik yontemi benim de uzun zamandir kafama takilan bir Elektrik uretme sekli.Prensib olarak med-cezir olayi ile ayni...Su ana dek sadece benim aklima gelen bir sey zannediyordum...Dunyada bir uygulamasi var mi veya simulasyonu hic yapilmis mi diye merak ettim dogrusu..Yorum yaparsaniz sevinirim..Saygilar
Alternatif enerjiler '' Konulu bir TV programında izlemiştim.
İngiltere de Trafik ışıklarına yakın olan (otomobillerin yavaş hareket ettiği yer) yollara..
inen kalkan (tekerleklerin geçmesi ile) kapaklar yapmışlar..
otomobiller bu kapakları hareket ettirdikçe, kapakların inip kalkmasıyla dönen hareket enerjisi ile endüklenen elektrik elde ediliyordu ..
Sadece kurulum maliyeti var !!
İstanbul trafiğini düşündüğümüzde .. bizde de sonsuz bir kaynak var bu enerji üretiminde.
Aynı haberi ben de izledim. Öyle sanıyorumki m-usta-fa arkadaşımızın o haberden haberi olmamış. Ama güzel düşünmüş. Şimdi sizlere soruyorum ; bu projeyi yapan ingiliz yapmadan önce m-usta-fa usta böyle bir proje üzerinde çalışıyorum deseydi tepkimiz ne olurdu ?.
Hadi canım sendeee ! öyle şey olurmu hiç. Neymiş efendim araba geçerken elektrik üretecekmiş. Bu adam kafayı sıyırmış abi. Evet aynen böyle derdik. Başkası yapınca helal olsun abi gavur yapmış deriz.

İşte benim bu tür çalışmalarda karşı olduğum şey olmaz deyip kestirip atmak. Hayal gücümüzün önüne engel olmak. Bir insanın hayal gücü ne kadar yüksekse o kadar çok düşünür. Tabii buluş yapmak için hayal gücünün yanında teknik bilgisininde yüksek olması şart.

Sayın abuzettin20' den alıntı ;

Şimdi biri dese motorla dinamoyu akuple bağlayıp sürekli dönmesini sağlıycam diye, hepimizin tepkisi bir ağızdan ne olur tabiki " hayır olamaz bu sistem çalışmaz " olur.

Evet ben de olmaz diyordum. Hatta elektrikçi yanında çıraklığa başlayan herkesin aklına ilk gelen böyle bir sistem yapmak olur. Ben de olmaz deyip nedenlerini anlatıyorum. Peki böyle bir çalışma yapıp ta olmadığını deneyen varmı içimizde. Herhalde yok. Çünkü mantıken, fiziken mümkün değil. Fizik kurallarına, termodinamik yasalarına aykırı. Almadan vermek Allaha mahsus.
Biz Türkler kuralları çiğnemeyi çok sevdiğimiz için ben de bu fizik kurallarını çiğnemeye karar verdim. ;D

Çalışmalarım yaklaşık 4 aydır devam ediyor, bayağı bir yol aldım. Yaptığım her çalışma beni başka çalışmalara yönlendiriyor. Henüz bitmedi tabi. Zaten bitmiş olsaydı bütün ülke duyardı.

Rüzgar türbini için yaptığım dinamonun verimini görünce yıllarca karşı çıktığım fikri şimdi ben yapmaya çalışıyorum. Çalışmalarım devam ediyor. Dinamonun bobinlerini sarıp, vernikledim ve kuruması için beklerken bu yazıyı yazdım. Hoşçakalın.
 
Arkadaşlar enerjinin yoktan falan var edilememesi değildir konu hadi ben ediyorum aksini ispat eden varmı enerji kavramı zaten yokluktan ibarettir,konu kısaca ykara kardeşim tüketilen güç üretilen güçten herzaman fazla olacaktır ama mekanigi elektirige ama elektriği mekanige bu değişmez kayıplar kaçınılmaz,Ki böyle bişi olsaydı sonsun bir enerji sirkülasyonu olmazmıydı asıl cevap zamanda gizli bekleyip görelim. :D
 
Evet biz bekleyelim sonra satın alırız. Biz durmadan adamlara tonlarca meyve sebze, mermer, maden, tekstil ürünü,...vs verelim bunlara karşılık 1-2 silisyum yonga ya da fiyakalı 1-2 telefon alıp geri dönelim.

Evet güzel fikir.
 
Merhabalar herkese, Şef'le aynı düşüncedeyim bende. (Daha önceki paylaşımda yazdığım gibi) Birileri bunları denesin ve olmayınca ben denedim olmadı kanıtı bende isteyin ispat edeyim desin ve olmadığını ispat etsin. Sonrasında zaten hiç kimse bu yöntemlere başvurmayacaktır. Başka yollardan araştırmalarına devam edeceklerdir. Belki de daha önemli bir buluşa imza atacaklardır.
 
Damlaya damlaya göl olur.
Bu prensiple yola çıkılabilir bence.Bir çok fabrikada fanlar var motorlar var.ama belki de %100 kapasite ile çalışmıyorlar.Abuzittin bi şeyler demiş te anlamadım.Aynı şeyi kastediyor da olabiliriz.Köprüden geçen araçların Elektrik üretmesi gibi,zaten enerji harcayan motorlara dinamo takılabilir.Atıyorum motor 5 kw lık mekanik güç verebiliyor ama biz 3 kilowatt olarak kullanıyoruz.Buna 2 kwatt mekanik yükü olan bir dinamo bağlayarak bu gücü kullanabiliriz.Tabii bu dinamonun vereceği güç ile ekstradan 2 kwatt lık yük bağlamanın çektireceği ekstra güç karşılaştırılınca hangisi fazla gelir bilemem.
Bir çok işletmede kuyudan su çekiliyor.Su yukarı çıkarken ya da çıktıktan sonra,bir su çarkı yapılıp bununla da küçük güçte bir dinamo ya da generatör çevirilebilir mesela.Ama yine söylüyorum,çarkın motora çektireceği ekstra akımla elde edeceğimiz güç arasındaki oran hesaplanmalıdır.
Yine defaatle bahsedilmiş "su akar türk bakar" sözü var.Akarsularımız boşa akıyor.Mesela bir barajın hemen peşine bir baraj daha yapsak günaha mı gireriz?Zaten o suları neden yabancı ülkelere gönderiyoruz o da ayrı bir konu ya neyse.Şu var bunlar büyük yatırımlarla küçük elektrik elde etme projeleri.Şimdilik kimsenin yanaşacağını zannetmiyorum buna.Ama ileride bir enerji sıkıntısı yaşanırsa olabilecek şeyler.
Mesela bizim iş yerimizde arıtma sistemi var.Kuyudan su çekilip arıtılıp üretimde kullanılıyor.Hatta bu sular içilebiliyor da.çatımız 5-6 bin metrekare kadar var.Bahçemiz de büyük.Patron öyle bir sistem düşünmüş ki(ya da mütahit bilmiyorum)çatıya düşen her damla yağmur,ya da bahçenin beton kısımlarına dökülen yağmur sarnıcımıza gidiyor.Yaklaşık(yanılmıyorsam) 800 tonluk sarnıcımız var.Yağmurun bol olduğu zamanlarda kuyu pompalarının açılmasına bile gerek kalmıyor.Gerçekten de damlaya damlaya göl oluyor.
İşte küçük tasarruflarımızla,rüzgarı,suyu,kinetik enerjisi olan her şeyi ve özellikle atıl ısıları kullanarak bunlar bir Akü merkezinde toplanabilir.Tabii madem 3 kuruşluk elektrik üretmek için 300 kuruş harcadık,o zaman verim konusuna da dikkat edilmeli.Verimli iklimlendirme yapılmalı,kalorifer yanarken yandık diye cam açılacak şekilde yakılmamalı,mutlaka izolasyonlar iyi olmalı,ısıtma /soğutma sistemlerinin temizliği güzel yapılıp,verimli kullanılmalı.Işıklar mümkün mertebe otomatik yapılmalı.Tasarruflu ampul ya da Elektronik balast kullanılmalı.Elektronik balastlar %25 kadar tasarruf sağlarlar.Bizim fabrikada tahminimce 40-50 kw fluoresan yükü vardır.(Aslında önerecektim ama 1-o kadar yatırmı kabul etmeyeceklerini düşündüm 2- okadar lamba balastını değiştirmek tek başıma bana kalacağından benimkisi yemedi açıkçası).Düşünsenizze bunlardan %25 tasarruf ne demek.
yine motorlarda eef1 eef2 eef3 diye verimlilik sınıfları var.Geçenlerde devlet baba benden fabrikadaki motorlardan 11 kw ve üzeri olanlarının enerji sınıflarını istedi.Aslında vaktim de yoktu ama devlet dedik bağrımıza bastık verdik.Sanırım bunlar Türkiye de bu motorları eef3 yaparsak ne kadar tasarruf yaparız konusunun peşindeler.Kim bilir belki de ileride büyük motorların eef3 ile değiştirmelerini isteyecekler(bu arada yanlış hatırlamıyorsam en verimlisi eef3 idi,yanlışım varsa yaşlılığıma verin)
yine inverter kullanımı ya da soft starter kullanımı da tasarruf sağlayan bir etken.Motoru haldır haldır kaldırıyoruz biz dünyanın elektriği gidiyor.Bir de diyelim ki bize 2500 devir yetiyor ama motor 3000 devirlik olduğundan mecbur bağlıyoruz.inverter olsa böyle olmayacak(tabii inverterle frekans kontrolü ile devir değişiyor,bu,çekilen akımı etkiler mi bilmiyorum )
Özellikle ısı geridönüşümü önemli bence.Bu işin bir adı da var ama tahmin edebileceğiniz gibi unuttum.Sırf bu işle ilgilenen mühendisler,teknisyenler istihtam edilen iş yerleri olduğunu biliyorum.
Benim gibi yaşlılar hatırlarlar,çok eskiden buzdolabının altına ateş yakılarak çalıştırılırdı.Sanırım amonyak kullanılıyordu soğutma yapmak için.Şimdi doğazlgazla çalışan chillerler(su soğutma sistemi) çıktı.Mesela bizde bir bölümde cayır cayır fırın çalışıyor,bacalarına el sürülmüyor ve bu ısı heba olup gidiyor.Ben bunu kışın ısıtmada,yazın da böyle bir sistemle soğutmada kullanabilirim.Bir odayı ıstsam kâr değil mi?Hiç bir şey yapamıyorsam bacaya bir serpantinle su geçirsem o bile kâr.Hem o ısı doğaya atılıyor.Hem de başka bir yerdeki ısı doğaya atılıyor.Madem öyle atma ilk ısıyı doğaya,ikinci şeyi ısıt Küresel ısınmaya da zararı azalsın.Hiç bir şey yapamıyorsan kışın 7-8 derece suyu kullanacağına baca etrafına bir boru dola buradan geçir,helalarda kullan.Şimdi hep beleşin peşinde koşacağımıza,hep iş yerleri vizyona yatırım yapacağına,50 kere bölümlerin yerlerini değiştirmek için,hava olsun diye şirketin dış görünümü için harcanan paraları böyle tasarruflar için harcasak ,ya da iş yerinde motorları peş peşe bağlamak için harcayacağımız vakitle bu tip tasarrufları yapmak için vakit harcasak,ama herkes kendi çapında böyle tasarruflar yapsa daha iyi olmaz mı?Bu arada da sayın şefin yapmış olduğu rüzgar tribünü gibi,ya da güneş panelleri gibi ufak çapta da olsa,yapılabilir,kabul edilebilir ve temizce kullanılabilir enerji kaynakları üretsek belki de erke dönengecine ya da titan saadet zincirine gerek kalmadan kalkınabiliriz.Belki de o zaman hidroelektrik santrallerimiz yetecek te artacak bile.Şu cihazların standby konumlarının bile ne kadar enerji sorununa yol açtığını biliyoruz.Klimalar için dünyada kaç baraj çalışıyor.Klima çalıştıkça küresel ısınma oluyor,küresel ısınma oldukça klimalar çalışıyor.

Hani malum örnek vardır kovanın dibi delikse ne kadar doldurursan doldur.Biz bu deliği küçültmeliyiz.Tüketimi kısmak ya da verimli kullanmak ta bir bakıma üretmektir.Yine bir ünlü zenginimizin sözü;"parayı herkes kazanır,iş harcamayı bilmekte".Hemen revize edelim "elektriği herkes üretir,iş tüketmeyi bilmekte" Mustafa Bosch :)
 
Sayın selçukxp arkadaşım " tüketilen güç üretilen güçten her zaman fazla olacaktır " demişsiniz. Evet normal koşullarda tüketilen güç üretilen güçten fazla olur. Fakat dinamo üzerinde bazı değişiklikler yaparak dinamonun ürettiği güçten daha küçük güç ile çalışabileceği ve ayrıca dışarıya da fazla enerjiyi alabileceğimi sanıyorum. Benim yaptığım dinamodan emsallerinin 2 katı kadar fazla enerji alabiliyorum. Kayıplarıda hesaba kattığımda bu yeterli olmayacağı için daha iyisini yapmaya çalışıyorum.
 
Devam ediniz sayın şefim. Bu uğurda helak olan insanlar da tanıyorum ancak Allah'ın insanlara verdiği nimetlerin daha çok azının keşfedildiğine inanıyorum daha bulacağımız çok şey var.

Sadece burada bir fotoğraf yayınlayacağım (biraz reklam koydum ama bizlere özel başka yerde yok) bu fotoğraf 2003 yılında dünyanın en prestijli sanayi fuarı olan Hannover de bir arkadaşım tarafından çelildi. Devir daim makinası çalışmalarının ciddiye alındığının kanıtıdır. Klasik söylemlerle olur, olmaz, alınan, verilen tartışması yapmadan önce bu fotoğrafı inceleyiniz.

Tasarruf ve verim elbette çok önemlidir ancak yapılacak en azami tasarruf birkaç yıllık bir kazanım sağlayabilir. İnsanlığın daha fazlasına ihtiyacı vardır.
 
Resim için teşekkürler sayın edremit.o çarkın içine bir fare koyup tepesine de bir peynir koyarak Elektrik üretmek fikrini ortaya atan ilk sivri ben olmak isterim müsadenizle :)
şaka bir yana o toplar sanırım yukarı çıkarken potansiyel enerji yükleniyor ve aşağı inerken de yerçekimi ve merkez kaç ile çarkın dönmesine yardımcı oluyor sanırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,648
Kullanıcılar
452,668
Son üye
asmaydın

Yeni konular

Geri
Üst