elektrik dalgalanmaları

otisabi

Üye
Katılım
14 Mar 2009
Mesajlar
119
Puanları
1
karlı, fırtınalı, sağnak yağmurlu havalarda neden elektrik çok dalgalanır, gerilim aşırı düşer?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sebeplerinden biri : Normalde kuru geçen havalarda o.g. trafo buşinglerinde biriken toz (kuru iken yalıtkandır) ilk yağmurla gelen su ile iletken haline geçip o.g. ile trafo kazanı arasında kısadevre meydana geliyor ve trafoların devredışı olmasın neden oluyor.
Yağmur iyice yağdıktan sonra trafoya tekrar enerji verilinde buşinglerde toz kalmadığı için açma yapmıyor. Normal çalışıyor.
 
Sn.otisabi,sorunuzun cevabı nerede nasıl bir yerleşim biriminde bu gözlemde bulunduğunuz ile doğrudan ilgilidir.Örneğin kırsal kesimde havai hatlı şebekelerimizde rüzgarlı havalarda iletkenlerin birbirine temas etmesi sonucu bazı sıkıntılar yaşanır.Bu sıkıntı ağaç direkli şebekelerde çok olur.Beton direkli şehir şebekelerinde pek olmaz.
Genel manada cevap verecek olursak.Ülkemiz dağıtım sistemi ağırlıklı olarak havai hatlıdır.Havai hatlar haliyle,atmosferik olaylardan direkt olarak etkilenirler.Şarjlar,deşarjlar vs.Atmosferik olaylara bağlı parafudrların çalışması,kar ve buz yükü arızaları,fırtına ve rüzgara bağlı arızalar,arızalı fiderlerdeki açma kapamalar sırasında sistemde oluşan aşırı ve düşük gerilimler söz konusu olmaktadır.Kısaca enerji kalitesini olumsuz etkilemektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,905
Mesajlar
921,579
Kullanıcılar
451,059
Son üye
landonor
Geri
Üst