Elektrik-Elektronik Muhendisligi Cift Anadal

Katılım
24 Ocak 2014
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
30
Merhabalar arkadaslar ben halic universitesi elektrik-elektronik muh. 2. Sinif ogrencsiyim. Bolumumu tam burslu olarak okumaktayim ve ortalamam 3.70 bu durumdan dolayida cift anadal yapmak istiyorum ama karar asamasinda endustri ile mi cift anadal yapmaliyim yoksa bilgisayar muh. Ile mi kararsizlik yasiyorum. Bu konuda deneyimli arkadaslar iki secenekten birini secmem konusunda kendine gore sebeplerle aciklarsa cok sevinirim simdiden tesekkurler.
 
Endüstri Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliğine göre çok iyi bir bölümdür.
 
Mühendislik dallarının hiçbirini diğerine göre yüceltmek yada alçaltmak doğru değildir. "İyi" değerlendirmesinde referans nedir? Çoğu tanıdığım Bilgisayar Mühendisi çoğu tanıdığım Endüstri Mühendisinden daha iyi maaş alıyor.

Siz o daha iyi bu daha iyi değerlendirmelerine hiç girmeyin Sn Osmanbasaran sevdiğiniz ilgi duyduğunuz mesleği seçin.
 
Ben kararsizlik yasadigim icin iki tarafinda arti eksilerinu gormek istiyorum acikcasi yada goremedigim noktalari baskalarindan dinlemek:)
 
Selamun Aleyküm
İnsanlar kaderlerinde neler yaşar..
Sayın Başaran genç yaşta parlak bir hayat hikayesi emaresi göstermekte. Memleket ehlinin gelişim tarafında olmasından memnun oluruz.
Üniversiteler arasında hiyerarşi olduğu gibi, bölümler arasında da bir seviye olması şaşılır bir durum değil.

Çap(Çift Anadal)konusunda tecrübeli zaat sayıca pek çoğunlukta olmasa gerek. Tecrübelilerden ziyade istekli ve de ilgili kişiler şu yazıları okur bellki.
Mühendisliğin belki en temel ikisi Elektronik ve Makina Mühendislikleri olarak neden Elektroniğin yanına Makina eklenmiyor bilmeyiz?

Mühendisliklerin pozisyon olarak insan yetiştirdikleri kısımlar incelenmeli, temel dersleri ele alınarak Öğretim elemanları da dahil bir danışma çevresinden bilgi edinilmeye çalışılmalı. Endüstri Mühendisliğinin birçok alanla genel olarak ilgilenir görüntüsü düşünülürse Elektronik ile bilimsel ilgilenen birisi Bilgisayar ile bilimsel yaklaşım ile akademik gidişatını devam ettirebilir.

Zaman ayrılarak detaylı ilgilenilmesi gereken konular olarak ve de Çap ile sınırlanmaktan ziyade 2 den de daha fazla mühendislik ile kombine eğitimleri düşünerek; https://www.kontrolkalemi.com/forum/serbest-konular/85325-super-muhendis.html konusunu insanların kendini aşma imkanlarını ele alma açısından hatırlatırız.

Başarılar dileriz..
 
Aleykümselam,

Sn cncarastirma'nın süper mühendis olayına kesinlikle katılmıyorum. Yurt dışında mühendislik bile kaldırılmış bir ana dalın içindeki dallardan birinde uzmanlık sistemi kurulmaya kalkışılmışken. Her konuda bilgi sahibi olduğunu sanan ama hiçbirşey bilmeyen bir nesil ortaya çıkartılmamalı. Teknik elemanda uzmanlık en fazla bir ana dalda olmalı diğer anadallarda da anca yüzeysel bilgiler edinilebilinmeli. Okuldan çift anadalla mezun olmak yetmiyor bir dal'a hakim olabilmek için insanlar senelerini o mesleğe veriyorlar.(Yani bu işler öyle düşünüldüğü gibi kolay olmuyor.)
Artı bilgi edinmek Artı donanımlı olmak evet her zaman avantajdır ancak bunu abartmamak lazım Lokantacının işini Süper marketler yapmaya kalkarsa fırıncının işini bakkal da yapmaya kalkarsa bu işin içinden çıkılmaz. Mantık birdir benim düşüncelerim bunlardır...
 
Sayın Yaşlı Uzman https://www.kontrolkalemi.com/forum/serbest-konular/85325-super-muhendis.html birden fazla mühendisliği amaç edinen bir kısaltma sabitliğinde değil; hayatın her mertebesinde insanlara hak ettiklerini iade etmeyi sağlamaya çalışan bir kısım düşüncelerin geliştirilmesi için; üzerine tıklanıldığında da görüldüğü gibi daha önce açılmış bir konudur.

Bu işler kolay değil... Kolayı arayanlar için kolayı teklif edenler konuşabilir. Biz herhalde başka şeylerin peşindeyiz. İbn-i Sİna nın defalarca değişik dillere tercüme edilmiş ve niceler okutulmuş kitabı, Hünkarın çağ kapatıp açması, Muavenet-i Milliyenin Goliath(=Calut) u indirmesi, bir Kürşat.. kolaydan uzak.. Zira 3.70 ortalama da yerine göre kolay değildir.

Her konuda yüzeysel bilgiler edinmek (aslında yazı içinde de çelişkiye sebep olmuş hali ile çözüm yokluğunda birkaç sözden ibaret kalır... Bilim usulü ile yeterliliği sağlayan ve hakimiyet alanını genişletmiş bir mühendis, çözümleri ve düşünce biçimi ile üst mertebededir. Zira mühendislik temel bir düşünce biçimi ortaya çıkmasına vesile olur. Belirli bir zaman sonra bahsi mevzu tekil mühendisler aldığı derslerin detay ve ya temel bilgilerinden ve nice bilgilerden uzaklaşmakta. Yine de bazı temelleri düşünce biçimleri ile birliktedir.

İnsanlar eşit olmadıklarından bu tip konularda herkesi ele alamayabiliriz. Hak edemeyenler zaten hak etmediklerini istememeliler. Bir mühendislik dalına hakim olabilmek için senelerini harcayan mühendis incelenmeli gerekirse hakimiyetini kazandığında diplomasını almalı... Kendisini geliştirmesi ve tecrübesini arttırması ayrı bir haldir. Yoksa bir vidadaki dayanımdaki yüzeysel etkileri, yorgunluk etkisini, mekanik, metalurjik birçok etkeni anlayabilmesi için vida söküp takması değildir çözümü. Birkaç tane anlamak ve ya uğraşıp sadece bir kısım anlamak yerine usulü anlamak meselemiz. Zeka için ve düşünce yolları için konuşmaktayız. Gelişim için sınır tanımıyoruz; ilim bitmeyen yol olsa devam edelim hayırlısıyla.

Üst düzey bilim adamlarının bir dalla ilgilenmek bir tarafa; birçok kısımlara hakim oldukları araştırılabilir. Zira bölmenin sonu yok bölümler de kendi içlerinde bölünmüştür. Müşküllerin hallolması önemlidir ama biz meselede yurt dışını değil ilimin bilimin kendisini inceleriz.

Mantık bilimde de temel olarak incelenediğinde mühendisliğin zeka yolu ile benzeyenlerin birlikteliği anlaşılır. Elektronik ve mekanikteki zeka yolları araştırılırsa fevkalade bu iki kısmın birbiriyle alakası, ayrıca bilimsel gelişimlere bakıldığında da birlikteliği müşahade edilebilir. İlerleyen kısımlarında daha önce ele aldığımız elektronik ve mekanik birlikteliği de içeren https://www.kontrolkalemi.com/forum/mekanik-konulari/66576-mekanik-zeka.html konusu teknik bir alaka iken; memlekette gelişmesini düşündüğümüz samimi bir https://www.kontrolkalemi.com/forum/mesleki-tartisma-alani/66851-turk-enteljansiyasi.html birçok güzelliğin başlangıcı olabilir.

"""İnsandaki bir eksiklik daha alt mertebedeki bir varlıkta zuhur ederse hali aynı eksikliğin olduğu insandan daha altta olur. Yoksa ki insanın kainattaki mertebesi bellidir ve de kainatın yaratılış hikmetinin hangi eşreften olduğu da araştırılabilir."""

Sayın Başaran buradaki mesajların yerine göre sonraları da fikir verebilir nitelikte olduğunu düşünürsek; hem mesele hakkında detaylı bilgiler sunmak vb için gerek akademik bilgiler sunmak(ders içerkleri ve bölümlerin teknik bağlantıları vb.) hem de tanışma babında insanların birbirini anlamasını sağlamak faydalı olur.
Gelişimde artarak, ilimde derinleşerek yükselmek temennileri ile;
Başarılar dileriz.
 
Son düzenleme:
Bu konuda uzun uzun yorumlar yapmayacağım çünkü genel olarak çok uzun cümleler insanı sıkar çoğu kişi sırf bu nedenle yazılanları dahi okumaz.
Mesleğe resmen adım attığım tarihten bu yana 26 sene geçti, 17 yıldır da Mühendisim. O kadar çok olayla ve o kadar çok çeşit insanlarla karşılaştım ki yazsam en az 600 sayfa roman olur. Mesleğimde uzmanım, tek işim bu diyen teknikelemanların dahi çok komik hatalarına şahit oldum. Kaldı ki bu insanların ikinci bir dal'a yönelerek o alanlarda da çalışabilme ihtimaline hiç olanak vermiyorum. İnsan dışarıya baktığında(baktığında) her objeyi göremez (göremez) sadece odaklandığı objeyi görür, bir çok şeyi görme isteği ile bakarsanız herşeyi flu görmeye başlarsınız. Son sözüm "Tek Ana dalda uzmanlık" tır.
Farklı dallarda da uzmanlık yapabilme! yeteneğine sahip özel ve ender sayıda olacağını düşündüğüm teknik elemanlara da diyecek lafım yok Allah yollarını açık etsin.Netice olarak Memleketin böylesine güzide insanlara da ihtiyacı vardır diye düşünüyorum...

Kim bilir belkide biz yaşlandık artık bizim zamanımız eskidi yeni çağda sistem bu şekilde yürüyecek !
 
Son düzenleme:
Aslina bakarsiniz konu fazlasiyla dallanmis benim burada sormak istedigim elektrik elektronik bolumune fayda saglayacak diger bir bolum bilgisayar muh midir yoksa endustri muhendisligimidir yoksa ben zaten bu karari verdim cift anadal programina kayidimi yaptiracagim ben otomasayon sektorune girmek istiyorum bu nedenle bilgisyar muh. Daha ise yariyacagi barizdir. Fakat iki benzer dali okumak yerine endustri muhendisligi okuyarak vizyon genislemesi daha mi faydalir? Ben bu ikilemi yasamaktayim. Birde bilgisayarla cift andal yapip masterimi itu de isletme uzerine yapsam aslinda endustri muhendisliginden de nasibimj almis olmaz miyim?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,720
Mesajlar
929,248
Kullanıcılar
452,437
Son üye
omes14

Yeni konular

Geri
Üst